Näin epäilyttävästä +44-numerosta vastattiin – IS soitti 13:een numeroon, joista suomalaiset ovat saaneet outoja puheluita

Julkaistu:

Ilta-Sanomat yritti soittaa useisiin Britannian suuntanumerolla alkaviin puhelinnumeroihin, joista suomalaisia on viime aikoina tavoiteltu.
Viime päivinä on uutisoitu jälleen epäilyttävistä puheluista, joita suomalaiset ovat saaneet erityisesti +44-alkuisista eli Britannian suuntanumerolla alkavista numeroista. Suurin osa puheluista on tullut nimenomaan Britannian suunnalta, joskin joukossa on ollut myös muista maista sekä Suomesta tulleita yhteydenottoja.

Yhteistä puheluille on ollut muun muassa taustalta kuuluva melu, englantia puhuva soittaja sekä tietyt kysymykset. Puheluissa ulkomaalaisen yrityksen edustajana esiintyvä soittaja kyselee englanniksi vastaajan varallisuutta ja tarjoaa tälle sijoitusmahdollisuuksia huomattavalla tuotto-odotuksella.

Puheluun vastanneita on pyydetty maksamaan sijoitettava pääoma ulkomaiselle pankkitilille tai virtuaalivaluutan vaihtopalveluun. Ensimmäinen summa on ollut yleensä 200–300 euroa. Sen jälkeen henkilöitä on monessa tapauksessa lähestytty muutaman päivän sisällä uudelleen ja pyydetty lisäsijoituksia.

Kyseessä on kuitenkin huijaus. Poliisi on kertonut saaneensa viimeisen vuoden kuluessa puheluihin liittyen yli 100 rikosilmoitusta.

– Alun pienempi sijoitettu summa ja väite siitä, että summasta olisi saatu kaksinkertainen tuotto, on vain huijausta. Todellisuudessa summaa ei ole sijoitettu mihinkään, vaan tempun on tarkoitus saada koukutettua uhri sijoittamiseen ja houkuteltua tämä sijoittamaan lisää rahaa. Osa uhreista on ottanut sijoituksiin jopa lainoja, mistä voi koitua ikävyyksiä pitkäksi aikaa, varoittaa rikoskomisario Marko Leponen keskusrikospoliisin tiedotteessa.

”Yhdistämme teidät asiakaspalvelujohtajallemme”

Ilta-Sanomat on saanut lukijoilta useita yhteydenottoja puheluihin liittyen. Viesteissä on ollut mukana myös useita numeroita, joista lukijat ovat epäilyttäviä puheluita saaneet.

IS soitti 13:een numeroon, joista epäilyttäviä puheluita on tullut. Jokainen niistä alkoi Britannian suuntanumerolla +44. Ainoastaan yhteen puheluista vastasi elävä ihminen.

Kolmessa puhelussa yhteyttä numeroon ei saatu lainkaan, kahdessa yhteys katkesi hiljaisuuteen parin hälytyksen jälkeen ja kahden puhelun tuloksena oli ilmoitus, jonka mukaan numero ei ole enää käytössä.

Yhden numeron kohdalla ilmoitus kuului ”palvelu ei ole käytössänne”. Kolmessa puhelussa puhelin hälytti normaalisti, mutta kukaan ei vastannut.

Yhteen puheluista vastasi nauhoite, joka kehotti valitsemaan puhelinkeskustelun kieleksi joko englannin tai italian. Englannin valitsemisen jälkeen nauhoite kertoi, että puhelu yhdistettäisiin ”asiakaspalvelujohtajalle”.

– Kiitos soitosta ... (yrityksen nimi). Autamme mielellämme palveluihimme liittyen. Olkaa hyvä ja odottakaa, yhdistämme teidät asiakaspalvelujohtajallemme, naisääni sanoi nauhoitteella.

Yhdistämistä odottaessa taustamusiikki katkesi aina välillä ilmoitukseen, jossa soittajaa kiiteltiin kärsivällisyydestä. Useiden minuuttien odottelu ei kuitenkaan johtanut yhdistämiseen, joten puhelu oli lopetettava.

Puhelu katkesi lisäkysymyksiin

Kolmestatoista puhelusta vain yksi tuotti jonkinlaisen keskustelun elävän ihmisen kanssa.

– Tämä on ... (toisen yrityksen nimi), kuinka voimme auttaa, voimakkaasti murtaen englantia puhunut nainen vastasi.

Kun naiselle kerrottiin, että puhelu tuli suomalaisesta sanomalehdestä ja että kyse on huijausepäilyistä koskien suomalaisille tulleita puheluita, nainen pyysi odottamaan hetken ja katosi linjalta. Hetken päästä hän palasi.

– Luulen, että olette tehnyt virheen ja teillä on väärä numero, nainen sanoi.

Kun naiselle yritettiin esittää lisäkysymyksiä, kuten muun muassa sitä, onko kyseisestä numerosta soitettu Suomeen, puhelu katkaistiin.

Internetistä löytyy verkkosivut kyseisen nimiselle yritykselle. Sivuston mukaan yritys tarjoaa mahdollisuuden käydä kauppaa kryptovaluutoilla ja investoida niihin.

Verkkosivut herättävät kuitenkin epäilyksiä mahdollisesta huijauksesta, sillä sivustolla olevista linkeistä toimivat käytännössä vain ne, jotka johtavat yrityksen lyhyeen esittelyyn sekä yhteydenottolomakkeeseen. Sivuston alalaidassa varoitetaan kryptovaluutalla tehtävään kaupankäyntiin liittyvistä riskeistä, tosin tummanpuhuvaa tekstiä ei välttämättä heti huomaa, sillä se on asetettu mustaa taustaa vasten.

Verkkohaku tuottaa useita tuloksia samannimistä yritystä koskeviin keskusteluketjuihin ja asiakasarvioihin, eivätkä ne varsinaisesti hälvennä epämääräistä mielikuvaa. Esimerkiksi yhdellä kuluttajasivulla 87 prosenttia yrityksen arvioineista lähes 40:stä henkilöstä arvioi saamansa palvelun huonoksi.

Suurin osa heistä sanoo suoraan tulleensa huijatuksi tai joutuneensa aggressiivisen puhelupommituksen kohteeksi.

– Rakkaat kanssauhrini. Myös minä olen menettänyt rahani tälle huijausyhtiölle ilman, että olen tehnyt yhtään rahansiirtoa lukuun ottamatta talletustani. Ja mitä tulee uusiin kiinnostuneisiin investoijiin, en voi uskoakseni painottaa liikaa sitä, että pysykää kaukana! kertoo eräs arvionsa antanut mies, joka on profiilinsa perusteella tanskalainen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt