Syyttäjät: Porvoon lapsisurma oli vakaasti harkittu – isän puukoniskut katkesivat vasta poliisin taklaukseen

Julkaistu:

3-vuotiaan tyttärensä murhasta syytetty isä peitti päänsä puserolla hovioikeuden istunnon aluksi.
Käräjäoikeudessa murhasta elinkautiseen tuomittu 3-vuotiaan tytön surmaaja vaatii Helsingin hovioikeudessa tuntuvaa lievennystä tuomioonsa.

Nicolas Mathieu Cherchel, 39, katsoo syyllistyneensä murhan sijasta vain tappoon. Kun oikeuden istunto alkoi, Cherchel peitti päänsä visusti puserolla estääkseen kasvojensa kuvaamisen ja päätymisen julkisuuteen.

Cherchel vaatii lievennyksiä myös useimpien muiden rikostensa syyksilukemiseen. Käräjäoikeudessa hänet tuomittiin murhasta, lapsikaappauksesta, pahoinpitelystä, laittomasta uhkauksesta ja kotirauhan rikkomisesta.

Kihlakunnansyyttäjä Emilia Ilanderin mukaan tapahtumien taustalla oli Cherchelin ja lapsen äidin ero ja huoltajuusriita. Välit olivat alkaneet kärjistyä jo alkuvuodesta 2017.

– Cherchel on saanut häädön heidän kodistaan, jonka jälkeen hän on yrittänyt painostaa allekirjoittamaan passihakemuksen lapselle.Tästä seurasti pahoinpitely, jonka takia äiti ja lapsi menivät turvakotiin, kihlakunnansyyttäjä Ilander sanoi.

Lapsi määrättiin oikeudessa asumaan vain äitinsä luona. Äiti ja lapsi olivat myös myöhemmin keväällä turvakodissa lapsikaappausuhan takia.

Pelko toteutui kesäkuussa 2017, jolloin isä vei tytön äidiltä salaa Karibialle. Äiti meni muutaman viikon kuluttua perässä ja sai lapsen tuotua takaisin.

Syyttäjä: teko oli erityisen raaka

Syytteen mukaan Cherchel sanoi kesällä ystävälleen Ranskassa, että jos hän ei saa huoltajuutta, hän tappaa itsensä, äidin ja lapsen.

Lopulta käräjäoikeus kuitenkin määräsi huoltajuuden yksin äidille. Cherchel sai tavata lasta valvotusti.

Hän ei syyttäjän mukaan kuitenkaan halunnut käyttää valvottuja tapaamismahdollisuuksia. Sen sijaan hän lähetti tytön äidille marraskuussa viestin, että tämä ”tulee avaamaan silmänsä liian myöhään”.

Muutama päivä myöhemmin, 13. marraskuuta 2017 äiti lähti aamulla viemään tyttöä päiväkotiin. Cherchel tuli paikalle autolla ja otti lapsen mukaansa uhkaillen samalla äitiä.


Cherchel vei lapsen läheiseen puistoon ja puukotti tätä kolme kertaa olkalaukussa kantamallaan isohkolla veitsellä päähän. Äiti oli muutaman kymmenen metrin päässä ohjaamassa poliiseja paikalle.

– Hän on lopettanut teon vasta kun poliisi taklannut hänet päältä, Ilander sanoi.

Lapsi kuoli matkalla sairaalaan. Kihlakunnansyyttäjä Jukka Haaviston mukaan teossa täyttyy erityinen raakuus ja julmuus sekä vakaa harkinta, joka kumpuaa etukäteissuunnittelusta.

– Motiivi oli mielestämme se, että kun hän ei itse voinut päättää kaikesta, hän kosti, Haavisto sanoi.

Cherchel kiistää vakaan harkinnan

Cherchel vaatii oikeudessa muun muassa lapsikaappaussyytteen hylkäämistä. Puolustuksen mukaan lapsi sai olla Karibialta yhteydessä äitiinsä Skypen kautta. Matkan tarkoitus oli tutustuttaa lapsi isovanhempiinsa.

Ennen kaikkea Cherchel kiistää murhasyytteen.

– Minkäänlaista vakaata harkintaa ei ollut. Hän on tuona aamuna olosuhteiden pakosta muuttanut asunnostaan ja pakannut papereita laukkuunsa, jonne hän on kyllä laittanut myös tuon veitsen, asianajaja Matti Kauppi sanoi.

Erityisen raakuuden ja julmuuden puolustus kiistää sillä perusteella, että teko oli nopea ja tilanne edennyt äkisti.