Anne-Leena, 36, remontoi kyläkoulun entisen asuntolan airbnb-huoneistoiksi – ja yllättyi suosiosta: ”Olemme kuitenkin keskellä ei mitään” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Anne-Leena, 36, remontoi kyläkoulun entisen asuntolan airbnb-huoneistoiksi – ja yllättyi suosiosta: ”Olemme kuitenkin keskellä ei mitään”

Yrittäjä Anne-Leena Pellikka pyörittää monenmoista bisnestä Keiteleellä, muun muassa ratsastustilaa, airbnb-majoitusta.

Julkaistu: 25.3.2019 23:26

IS kylässä -kiertueen minibussi suuntasi maanantaina iltapäivällä Keiteleelle, pienelle Hamulan kylälle.

Ajomatkalla tuli vastaan sankassa lumipyryssä lukuisia tukkirekkoja, jotka kuljettivat puutavaraa kunnan isolle työllistäjälle, sahatavaraa ja liimapuutuotteita valmistavalle Keitele Groupille.

Perillä pienellä Hamulan kylällä suuren vuonna 1898 entisen kyläkoulun ulko-ovella meidät ottaa vastaan Ilta-Sanomat kylään kutsunut Anne-Leena Pellikka, 36. Pellikka kävi täällä koulua lapsena, ja vuonna 2005 hän päätti ostaa sen perheelleen kodiksi.

– Lapsuudenkotini on tuossa sadan metrin päässä. Olen leikkinyt tässä koulun pihassa yhtä paljon kuin kotipihassa, että kauhean kauas en ole päässyt.

Pellikalla ei tylsiä päiviä juuri ole. Yritteliäällä 12- ja 4-vuotiaiden tyttöjen äidillä on pihapiirissä niin paljon toimintoja, että voisi kuvitella tuntien loppuvan vuorokaudesta kesken.

Ison loven ajasta vie vieressä oleva ratsastustila, jossa järjestetään ratsastustunteja sekä lukuisia leirejä ja kursseja. Yksi leireistä on aikuisille suunnattu leidikurssi, jossa on ratsastamisen lisäksi muun muassa joogaa ja kuumakivihierontaa. Ratsastustilalla komeilee kaikkiaan parikymmentä hevosta. Hevosten lisäksi pihapiirissä pyörivät muun muassa Sauli Niinistöksi ristitty kissa, Misu-kissa sekä Raimo-pässi.

Airbnb-huoneistoon on viikonloppuna on tulossa vierailijoita Yhdysvalloista asti.

Ison loven Anne-Leena Pellikan ajasta vie ratsastustila.

Jotta tekeminen ei loppuisi kesken Pellikka päätti myös remontoida kyläkoulun entisen opettajien asuntolan kolmeksi airbnb-huoneistoiksi.

– Se on kyllä yllättänyt, että tulijoita on riittänyt niin hyvin, koska olemme kuitenkin täällä keskellä ei mitään. Laskin, että täällä on käynyt majoittumassa ihmisiä kaikkiaan yhdeksästä maasta. Viikonloppuna on tulossa vierailijoita Yhdysvalloista asti.

Navetassa järjestetään myös pakopelejä.

– Kaikkeen sitä on pitänyt ryhtyä, mutta ei ainakaan tule tylsää, hymyilee Pellikka.

Yrittäjähenkisyys näkyy kylässä kaikkialla.

– Lähes jokaisella on navetassaan tai kodissaan jokin pienyritys. Tässä meidän kylässä on muun muassa kalastusyrittäjä, metsäkoneyritys, ompelimo, kahvilayrittäjä sekä taksiyrittäjä.

Anne-Leena Pellikka asuu perheineen Hamulan kylässä.

Kivenheiton päässä Anne-Leenan kodista on entiseen navettaan vuonna 2014 perustettu, kuljetuslaatikoita valmistava Case Makers Oy. Sitä luotsaavat ystävykset Matti Nuutinen, 32 ja Henri Hänninen, 30.

Yrityksen roudauslaatikoita käyttävät muun muassa Stamina-yhtye, myös Eppu Normaalilla on muutama yrityksen valmistama laatikko. Kuljetuslaatikoita käyttävät myös muun maussa lentokonemekaanikot ja lääkärit. Nuutisen ja Hännisen lisäksi yritys työllistää useita työntekijöitä sekä kuljetuslaatikoiden valmistuksessa että hallinnollisissa tehtävissä.

– Meillä on molemmilla bänditaustaa, ja eräänä päivänä Matti laittoi viestiä, että mitäs jos kokeilisimme perustaa tällaisen yrityksen, ja niin me ryhdyimme toimeen, Hänninen kertoo.

Matti Nuutinen ja Henri Hänninen sekä Anne-Leena Pellikka lähettivät terveisiä tulevalle eduskunnalle.

Sen verran hyvin on yrityksellä mennyt, että Hänninen ja Nuutinen palkittiin viime vuonna vuoden nuoreksi yrittäjiksi.

– Alussa puuhastelimme täällä kahdestaan, mutta sittemmin olemme pystyneet tekemään isoja investointeja ja palkkaamaan lisää väkeä. Jatkossa aiomme laajentua vielä entisestään, miehet kertovat.

Miehet kehuvat Keiteleen kuntaa yrittäjien tukemisesta.

– Keitele on kyllä hyvin myönteinen ja yrittäjäystävällinen, olemme saaneet paljon apua täällä, ei voi kuin kehua, Nuutinen sanoo.

Case Makersin roudauslaatikoita käyttää muun muassa Stamina-yhtye.

Anne-Leena Pellikka keksii syyn, miksi paikkakunnalla on niin paljon yrityksiä.

– Ollaan täällä kylällä puhuttu, että se johtuu varmaan siitä, että yrittäjyys luo lisää yrittäjyyttä. Se tuo rohkeutta, kun näkee, että muut pärjäävät, ja silloin uskaltaa itsekin alkaa yrittämään.

Yrittäjähenkisyys on huomattu myös muualla. Keitele on valittu kahtena eri vuonna Suomen yrittäjäystävällisimmäksi kunnaksi.

Vaikka kunnassa on moni asia mallillaan, Pellikka haluaa lähettää eduskuntavaalien alla muutamia toivomuksia päättäjille. Pellikka mainitsee yhdeksi isoksi kehityskohteeksi tiestön kunnon.

– Varsinkin huonoilla keleillä täällä on melkein mahdotonta liikkua paikasta toiseen muulla kuin traktorilla, koska tiet ovat niin huonossa kunnossa. Tiet ovat raskaalle liikenteelle paikoin jopa vaarallisia.

Myös sähköverkon toimivuudessa on ollut ongelmia.

– Lapseni oli kahden kuukauden ikäinen, kun täällä oli sähköt poikki kaksi viikkoa. Tammikuussa oli parikymmentä pakkasastetta ja yritimme täällä kynttilänvalossa hoitaa imeväistä lasta.

Optimistinen Pellikka ei jää kuitenkaan liikoja murehtimaan vaan näkee tulevaisuuden valoisana.

– Monella tavalla nyöriä kiristellään, mutta myö vaan pyristellään. Me olemme päättäneet, että me emme ole viimeiset, jotka täällä kylällä sammuttaa valot.

Case Makersin työntekijä Janne Kurtti työn touhussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?