Yksi kesä Helsingissä riitti Antti Mehtätalolle, 38 – palasi metsän keskelle ja on nyt ylpeä vieremäläinen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yksi kesä Helsingissä riitti Antti Mehtätalolle, 38 – palasi metsän keskelle ja on nyt ylpeä vieremäläinen

Julkaistu: 25.3.2019 22:18

IS kylässä -kiertue siirtyi maanantaina Pohjois-Savon Vieremälle, jossa meidät otti vastaan Antti Mehtätalo.

Keltainen puutalo erottuu hyvin lumisten peltojen keskeltä. Pihalla 6-vuotias jämtlanninpystykorva Hupi toivottaa vieraat tervetulleeksi haukun ja hännänheilutuksen kera. Ovella on vastassa Ilta-Sanomille kutsun lähettänyt 38-vuotias Antti Mehtätalo.

Antti Mehtätalo on Savotta-metsänhoitoyhdistyksessä erityisasiantuntijana. Työ pitää sisällään maastoinventointia ja metsänomistajien kanssa yhteydenpitoa ennen maastokäyntiä sekä maastokäynnin jälkeen.

6-vuotias jämtlanninpystykorva Hupi toivottaa vieraat tervetulleeksi.

Naapuritalossa, sekin keltainen puutalo, asuu suomaisten huippuhiihtäjien Kerttu ja Iivo Niskasen vanhemmat.

– He ovat hyvin pidettyjä ihmisiä täällä kylällä, Mehtätalo kertoo.

Lumikengät matkaan ja läheiseen metsään tekemään metsäarviota. Savotta-metsänhoitoyhdistyksessä työskentelevä erityisasiantuntija Mehtätalo käy metsässä lähes päivittäin. Kesäaikaan hän viettää metsässä aikaa useita tunteja päivässä. Mehtätalo kulkee metsässä myös metsästysharrastuksensa myötä.

Lumihanki pettää joka toisella askeleella alta, mutta lumikengät jaloissaan Mehtätalo kulkee metsässä tottunein askelin. Uljaat männyt heiluvat hiljaa tuulessa ja ympärillä on muutaman linnun laulua lukuun ottamatta täydellisen hiljaista.

Maastomikrolla voi tulkita muun muassa alueella kasvavia puulajeja.

Olemme 55 hehtaarin suuruisessa maanviljelijän omistamassa metsässä, jossa metsäarviointi on tehty viimeksi vuonna 2007. Nyt metsä arvioidaan uudelleen.

– Kiertelen kuvioittain tämän metsätilan, arvioin puun määrän ja metsänhoitotöiden tarpeellisuuden. Työhön kuuluu pohjapinta-alojen ja puuston pituuden sekä läpimittojen mittaamista.

Metsäarviointien tekeminen on metsänomistajille hyvin tärkeää.

– Metsäsuunnitelmahan on maanomistajalle ikään kuin pankkikirja, hän näkee sieltä mitä hän omistaa, miten hän voi metsää käyttää, millaisia hakkuita hän voi siellä toteuttaa, ja mitä metsänhoitotöitä hänen tarvitsee siellä tehdä, jotta metsä tuottaisi mahdollisimman paljon myytävää puutavaraa, Mehtätalo kertoo.

Antti Mehtätalon työ pitää sisällään maastoinventointia, metsänomistajien kanssa yhteydenpitoa ennen maastokäyntiä ja maastokäynnin jälkeen.

Metsien hoito on tärkeää myös ilmastonmuutoksen torjunnassa.

– On tärkeää hoitaa metsiä, jotta metsä pysyy kasvukunnossa. Hoitamaton metsä ei niele hiilidioksidia samalla tavalla kuin hoidettu metsä.

Mehtätalon mielestä myös tavallinen ihminen voi omilla toimillaan edesauttaa metsien hyvinvointia ja sitä kautta myös ilmastonmuutoksen ehkäisyä.

– Esimerkiksi jos metsässä on tuottamaton kohta, missä ei kasva puita, voi olla kyse vaikka vanhasta pellosta, niin hän voisi esimerkiksi lannoittaa sen ja istuttaa siihen puita.

Relaskooppi on metsälössä olevan puun määrän mittaamisessa käytettävä apuväline, jota käytetään puuston pohjapinta-alan arvioimisessa.

Mehtätalolle metsä on kaikki kaikessa. Jo pienenä poikana Mehtätalo teki metsätöitä ja metsä on edelleen henkireikä. Mies käväisi yhden kesän verran asumassa kaupungissa Helsingissä, mutta kauan hän ei hälinässä viihtynyt.

– Kun on asunut kaupungissa niin osaa arvostaa maalla asumista aivan eri tavalla. Tykkään kyllä tästä kiireettömästä maalaiselämästä.

Kotipaikkakunta saa Mehtätalolta vuolaita kehuja.

– Olen ylpeä vieremäläinen. Vieremä on virkeä savolaispitäjä, missä asiat ovat hyvin. Työllisyysasiat ovat hyvällä tolalla ja kunnan palvelut toimivat. Kyläkoulujakin on vielä. Ja sitten on tietysti tämä luonto, jossa on paljon retkeilymahdollisuuksia.

Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin oleva Mehtätalo on asunut Pohjois-Savossa 12 vuotta ja siitä Vieremällä seitsemän vuotta. Rakkauden perässä Pohjois-Savoon muuttanut neljän lapsen isä on oppinut vuosien mittaan ymmärtämään savolaisten sielunmaisemaa.

– Yleinen vastaus, minkä savolaiselta saa on, että voihan se olla niin tai voihan se olla olematta niin. Savolaisia pitää välillä lukea rivien välistä, suoraan ei pidä kysyä. Savolaiset ovat kyllä todella hyväntahtoisia ja rempseitä.

Negatiivisia asioita mies ei Vieremästä juuri keksi.

– Hitsi vieköön, ei kyllä tule mitään parannettavaa mieleen.

Noin 3 600 asukkaan Vieremä tunnetaan erityisesti huippuyrityksistä ja maataloudesta. Vieremän suurimpana työnantajana on kansainvälisesti tunnettu metsäkoneyhtiö Ponsse Oyj.

– Ilman Ponssea Vieremä ei olisi niin vireä paikka kuin on, Mehtätalo kehuu.

Eduskuntavaalien alla Mehtätalo lähettää tulevalle hallitukselle terveisiä.

– Toivon, että maaseutu pidettäisiin asuttuna. Maanviljelijöiltä ei saisi enää viedä yhtään, heille pitäisi jotain keksiä. Täälläkin moni tila on joutunut lopettamaan enkä yhtään tiedä, että olisi syntynyt uusia tiloja pitkiin aikoihin. Ja toivoisin, että kyläkoulut säilytettäisiin.

IS kylässä -kiertue

  • IS kylässä -kiertueella selvitetään, mistä Suomi oikeasti puhuu eduskuntavaalien alla. Mihin kysymyksiin vaaleista haetaan vastauksia?

  • IS:n toimittajat Antti Virolainen, Lauri Silvander ja Faye Lawson sekä kuvaajat Joonas Salo, Seppo Kärki ja Aleksi Jalava kiertävät minibussilla ympäri Suomea. Urakan aloittavat Virolainen ja Salo.

  • Kiertue alkoi perjantaina 15.3. ja päättyy torstaina 28.3.

  • Toimittajat ja kuvaajat raportoivat kiertueen käänteistä IS:n lukijoille sekä ISTV:n katsojille. Reitin varrelta tehdään myös lukuisia suoria lähetyksiä, jotka näkyvät IS.fi:ssä.

  • Kyläilykohteet on valittu lukijoiden hakemusten joukosta. IS pyysi netissä kyläilykutsuja, joita tuli yli sata ympäri Suomea.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?