Huijauspuheluihin vastanneilla Pekalla, 40, ja Timolla, 50, samat kokemukset – soittaja kärttää tiettyä vastausta

Julkaistu:

IS:n haastattelemat +44 -alkuisiin puheluihin vastanneet kertovat, mistä huijauspuhelun tunnistaa.
Kova taustamelu, englantia puhuva henkilö ja erityiset kysymykset. Siinä muutama yhdistävä tekijä +44 -alkuisille hämäräpuhelujen soitoille.

IS haastatteli kokkolalaista Pekka Takalaa, 40, ja helsinkiläistä Timo Jussilaa, 50, jotka kertoivat kokemuksistaan oudoista puheluista.

Poliisin tietoon on tullut reilun vuoden mittaan +44 -alkuisista numeroista soitettuja puheluita, joiden kautta suomalaisilta on huijattu lähes viisi miljoonaa euroa.

Viime aikoina puheluita on tullut myös muista kansainvälisistä sekä suomalaisista numeroista.

Puheluissa ulkomaalaisen yrityksen edustajana esiintyvä soittaja kyselee englanniksi uhrin varallisuutta ja tarjoaa tälle sijoitusmahdollisuuksia huomattavalla tuotto-odotuksella. Kyseessä on kuitenkin huijaus.
Takala ja Jussila ovat kuitenkin selvinneet puheluista kuivin jaloin. Rahaa ei ole mennyt.

He ovat tehneet samansuuntaisia havaintoja puheluista. Ensimmäinen huomiota herättävä asia on taustamelu puhelun taustalla.

– Taustalta on kuulunut kovaa meteliä eli siellä on ollut selkeästi joku call center käynnissä. Soittajat ovat englantia puhuvia miehiä. Kotiläksynsä olivat tehneet, Takala kertoo.

– Siellä on taustamelua taustalla viisi sekuntia ennen kun puhe alkaa, Jussila kertoo. Hänen soittajiensa joukossa on ollut myös naisia.

Kumpikin mies kertoo, että soittajat yrittävät saada heistä irti yes-sanaa.

– Ne varmaan yhdistelee (nauhoja) tai jotain, Jussila epäilee.

– Ensimmäinen kysymys on puheluissa monesti: Can you hear me, kuuletko minua? Luonnollisestihan ihminen vastaa siihen että Yes. Ensimmäisenä ne kysyvät etunimellä, oletko se ja se. Ja sitten, kuulenko heitä, Takala kertoo. Hänellä on identtinen kokemus soittajista Jussilan kanssa.

Kun Jussila ei ole suostunut vastaamaan mihinkään ”yes”, eli ”kyllä”, puhelu päättyi soittajan osalta.

Pekka Takala taas karkotti soittajan vetoamalla varattomuuteen.

– Olen sanonut, että miten voin sijoittaa mitään, kun en voi itsekään elää. Puhelut ovat loppuneet hyvin lyhyeen.