Suomalaisnainen osallistui Isisin tuhoamiseen kurdijoukoissa – taistelijanimeltään ”Avesta” tapasi maannaisiaan vihollisen riveissä

Äärijärjestö Isisin vastaiseen taisteluun on osallistunut Syyriassa myös paljon länsimaalaisia. Suomalainen ”Avesta” kertoi kokemuksistaan IS:lle.

Kurdien YPG-joukkojen Facebook-sivulla julkaistiin kuvia suomalaisesta Avestasta vartioimassa Isisin viimeisestä tukikohdasta paenneita naisia ja lapsia.

25.3.2019 6:12 | Päivitetty 25.3.2019 7:02

Äärijärjestö Isisin kukistamisjuhlissa Syyrian Baghuzissa on mukana myös nuori suomalaisnainen, kurdien itsepuolustusjoukoissa vapaaehtoisena toimiva Avesta. Kyseessä on hänen taistelijanimensä, sillä oikeaa nimeään nainen ei halua kertoa.

Kasvonsa hän kuitenkin on näyttänyt koko maailmalle. Maaliskuun alussa kurdien YPG-joukkojen Facebook-sivulla julkaistiin hänestä kuva vartioimassa Isisin viimeisestä tukikohdasta paenneita naisia ja lapsia. Rinnalla roikkui rynnäkkökivääri, hihamerkki kertoi hänen kuuluvan kurdien YPJ-naisjoukkoihin.

Nainen kertoo IS:lle olleensa auttamassa siviilejä pois Isisin alueelta, tarkastamassa heitä, antamassa ensiapua ja saattelemassa heitä eteenpäin pakolaisleireille.

– Tunnelma eturintamalla YPG-, YPJ- ja SDF-joukoissa on hyvin voitokas, Avesta hehkuttaa.

– Deir Ezzorin (maakunnan) vapautus alkaa vihdoin monien vuosien taisteluiden jälkeen olla todellista. Alueen vapauttaminen Daeshista ja sen harjoittamasta fasismista merkitsee paljon varsinkin paikallisille taistelijoille, nainen sanoo viitaten Isisiin järjestön itsensä halveksimalla Daesh-nimellä.

Hihamerkki kertoo Avestan kuuluvan kurdien YPJ-naisjoukkoihin.

Avestan haastattelu tehtiin kurdien YPG-joukkojen tiedotuksen kautta lähettämällä hänelle kirjalliset kysymykset, jotka toimitettiin Avestalle etulinjaan.

Avesta vastasi kysymyksiin kirjallisesti ja lyhyellä videolla sunnuntaina 17.3. kun voitto Isisistä jo näytti selvältä. Kehnojen viestintäyhteyksien takia puhelinhaastattelu ei YPG:n mukaan ollut mahdollinen.

Avesta kertoo työskennelleensä Suomessa terveydenhoitoalalla ennen lähtöään Syyriaan. Hänellä ei ole armeijakoulutusta Suomessa.

Hän sanoo tarkoituksenaan olleen tehdä työtä Pohjois-Syyrian siviilien kanssa, ja toiminta sota-alueella on väliaikaista. Sen jälkeen hän palaa Pohjois-Syyriaan työskentelemään paikallisten nuorten kanssa.

Hän kertoo todistaneensa sodan ja Isisin julmuuksia.

– Kuolleita lapsia näkee päivittäin ja usein naiset kantavat mukanaan kuolleita vauvoja. Välillä naisilta löytyy aseita ja itsemurhavöitä. Hyvin nuoria tyttöjä on pakkonaitettu ja myöhemmin pakotettu tekemään itsemurhaisku, onneksi suurimmaksi osaksi nämä on pystytty pysäyttämään.

Daeshin käymä sota on ennen kaikkea sota naisia vastaan, Avesta sanoo.

– Pelastetut jesidinaiset ja -lapset ovat olleet todella nälkiintyneitä ja huonossa kunnossa, hän kertoo Isisin orjuuttaman kansan jäsenistä.

Virallisesti sotavoiton Isisistä ottivat Yhdysvaltain johtaman liittouman tukemat kurdien maajoukot, joita kutsutaan Syyriassa SDF:ksi, Syyrian demokraattisiksi joukoiksi.

YPG on tarjonnut jo vuosia länsimaalaisille mahdollisuuden liittyä joukkoihinsa Isisiä vastaan. Myös suomalaisia miehiä on aiemmin sotinut sen riveissä.

Avestan mukaan hän on Baghuzin ainoa suomalainen, mutta paikallisten rinnalla Isin viimeisen linnakkeen sortumista on todistanut muutama muukin länsimaalainen.

Tarkalleen ottaen Avesta ei ole ollut Baghuzin ainoa suomalainen. Kolme viikkoa sitten suomalainen Sanna neljän lapsensa kanssa pakeni Isisin alueelta Baghuzista ja päätyi kurdijoukkojen huostaan. Avestan mukaan hän ei tuolloin kohdannut maannaistaan.

Mutta kaksi muuta suomalaisnaista hän sanoo tavanneensa. Nämä olivat kertoneet, että heidän aviomiehensä eivät olleet päästäneet heitä lähtemään ennen kuin viime tingassa.

– He olivat kunnossa, mutta koska he eivät olleet lähteneet aikaisemmin, he olivat joutuneet olemaan huonolla ravinnolla pidemmän aikaa ja lapset näyttivät nälkäisiltä ja hyvin likaisilta. Toinen oli tullut alueelle aviomiehensä kanssa omasta päätöksestä ja toinen perheensä mukana, Avesta kertoo.

Hän sanoo suhtautuvansa hyvin kriittisesti niin sanottuihin ”Isis-vaimoihin”.

– Vaikka Daesh harjoittaa hyvin misogynististä politiikkaa, on tärkeää, että emme näe Daeshiin liittyneitä naisia vain uhreina. Nämä naiset eivät ole vain ”Daeshin naisia”, vaan osa järjestöä.

He ovat tukeneet miehiä, jotka ovat osallistuneet kansanmurhiin ja taisteluihin, ja osa on myös itse osallistunut taisteluihin. He uskovat Daeshin politiikkaan syvästi. Naiset, joiden kanssa olen puhunut, ovat olleet myös hyvin välinpitämättömiä niiden ihmisten kohtaloista, jotka tällä alueella ennen asuivat, tai jesidien kansanmurhasta ja kidnappauksista.

23. helmikuuta naisia ja lapsia vietiin pois Baghozista.

Virallisesti sotavoiton Isisistä ottivat Yhdysvaltain johtaman liittouman tukemat kurdien maajoukot, joita kutsutaan Syyriassa SDF:ksi, Syyrian demokraattisiksi joukoiksi.

Mukana on sekä kurdi- että arabiryhmiä, mutta käytännössä SDF:n ytimen muodostaa kurdien YPG, eli kansan puolustusjoukot. Sen rinnalla taistelee YPJ, naisten puolustusjoukot.

YPG on vasemmistolaisen kurdien demokraattisen unionipuolueen aseellinen siipi. Siitä on tullut merkittävä voimatekijä Pohjois-Syyriassa varsinkin Isisin vastaisen taistelun myötä. Se puolustaa Rojavaa, Syyrian autonomista kurdialuetta, joka edustaa monille kurdeille lähes omaa valtiota Turkin, Syyrian ja Irakin puristuksessa.

– Tarkoitukseni ei ollut lähteä sotaan. Tulin tänne tukemaan Pohjois-Syyrian vallankumousta ja YPJ:tä, naisten itsepuolustusjoukkoja, joka on paljon muutakin kuin aseellinen voima, sanoo YPJ:n suomalaisjäsen Avesta.

Hän perustelee omaa osallistumistaan Pohjois-Syyriassa käynnissä olevalla erityisellä demokratiakokeilulla, jossa päätöksentekoa sälytetään paikallisille yhteisöille ja keskeistä on naisen aseman korostaminen.

– YPJ tarjoaa vaihtoehtoisen tulevaisuuden naisille, jotka aiemmin ovat olleet lukittuina neljän seinän sisälle.

– On tärkeää, että naiset ovat eturintamassa taistelussa Daeshia vastaan, mutta Deir Ezzorin taistelut ovat vain yksi osa Pohjois-Syyrian vallankumousta.

Täällä on käynnissä hyvin mielenkiintoinen ja edistyksellinen poliittinen muutos, joka voi olla inspiraatio myös muihin Lähi-idän kriiseihin sekä koko maailmalle, Avesta vakuuttaa.

YPG-joukot ovat kuljettaneet tuhansia siviilejä turvaan Baghozin taistelujen keskeltä. Ennen kuljetusta kaikki tarkastetaan pommien varalta, myös lapset.

Ongelmalliseksi YPG:n kansainvälisen aseman tekee se, että Turkki pitää sitä terroristijärjestönä.

Euroopan unionin ja Yhdysvaltain terrorilistoilla YPG ei ole, mutta Turkki perustelee kantaansa sillä, että YPG:llä on läheiset yhteydet Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon, jota myös EU ja USA pitävät terroristijärjestönä sen suorittamien veristen attentaattien takia.

Myös joidenkin YPG:n taistelijoiden tiedetään tehneen itsemurhaiskuja sekä turkkilaisjoukkoja että Isisiä vastaan.

Yksi kurdien tuoreista ”marttyyreista” on Avesta Habur. Nainen tuhosi Pohjois-Syyriaan viime vuonna hyökänneiden Turkin armeijan joukkojen panssarivaunun iskulla, jota on pidetty itsemurhaoperaationa.

Vaikka ensisijainen huoli Syyriasta palaajiin liittyy ääri-islamistien riveissä taistelleihin, esimerkiksi Britannia on suhtautunut jyrkästi myös joihinkin YPG:ssä sotineisiin kansalaisiinsa. Ainakin kahdessa tapauksessa heitä on kotimaahan palaamisen jälkeen syytetty matkustamisesta alueelle, jota on käytetty terroristien kouluttamiseen. Tuomioon asti tapaukset eivät ole kuitenkaan johtaneet.

Suomessa ei ole tiedossa, että Isisiä vastaan taistelleita olisi epäilty rikoksista.

Suojelupoliisin mukaan kurdijoukoissa on taistellut muutamia suomalaisia.

Toimintaa arvioidaan aina tapauskohtaisesti.

– Ulkomailla oleskeltaessa Suomen kansalaisten tulee noudattaa sekä kyseisen maan että Suomen lakia. Jos on syytä epäillä, että henkilöt ovat syyllistyneet rikoksiin ulkomailla oleskellessaan, asiasta aloitetaan rikostutkinta. Palaajien kohdalla arvioidaan aina myös tapauskohtaisesti sitä, aiheuttavatko he palatessaan uhkaa Suomen kansalliselle turvallisuudelle, Suposta kommentoidaan IS:lle.

Avestan mukaan Suomen viranomaiset ovat tietoisia hänen oleskelustaan Syyriassa, sillä hänen omaisiinsa Suomessa on oltu asiasta yhteydessä.

– On ikävää, että olooni täällä suhtaudutaan negatiivisesti, vaikka rikos se ei ole. On hyvä muistaa, että Daesh on saanut alkunsa länsimaiden toimista, jotka ovat vaikuttaneet koko Lähi-idän tilanteeseen. Daesh ei ole vain Lähi-idän ongelma, joten myös meidän pitää ottaa vastuuta sitä vastaan taistelemisessa, suomalaisnainen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?