Viking Skyn merihätä palautti Viking Gracen kapteenin mieleen dramaattisen turman ruotsin­laivalta – ”Voin sanoa, että tiedän”

rac

Julkaistu:

Kapteeni Magnus Thörnroos oli vastaavanlaisessa tilanteessa vuonna 2001.
Kokenut ruotsinlaivan kapteeni Magnus Thörnroos on seurannut Norjan Viking Sky -aluksen tilannetta huolestuneena.

– Kauheaa totta kai. En haluaisi joutua samanlaiseen tilanteeseen. Tiedän, että kapteenin tehtävä ei ole houkutteleva.

– Voin sanoa, että tiedän, kapteeni jatkaa.

Ja Thörnroos todella tietää mistä puhuu.

Thörnroos ei ole koskaan ollut täysin samanlaisessa tilanteessa, jossa matkustajat olisi evakuoitu kokonaan laivasta. Merihädässä oleva risteilyalus on palauttanut kapteenin mieleen kuitenkin oman kokemuksen vuosien takaa, jota hän pitää vastaavanlaisena kuin Viking Sky -aluksen merihätää.

– Totta kai se tuli mieleen, kokenut kapteeni huokaa.

Vuoden 2001 tapahtumat nousivat mieleen

Thörnroos viittaa vuoteen 2001, jolloin Turusta Tukholmaan matkalla ollut Viking Linen matkustajalautta Isabella ajoi karille lähes myrskyksi yltyneessä säässä Ahvenanmaalla. Laivalla oli 800 henkilöä.

Alus oli Stalholmin läheisyydessä, kun se sai pohjakosketuksen. Laivassa tuntui voimakas tärähdys ja mm. diskotiloissa tavarat lensivät pöydiltä.


Pelastusviranomaiset varautuivat tuolloin suuronnettomuuteen, sillä alus pyysi evakuointiapua matkustajien pelastamiseksi. Tilanne oli laivalla aluksi kaoottinen. Osa matkustajista ehti nousta jo pelastusveneisiin. Aamuyön tunteina evakuointisuunnitelmista luovuttiin, ja alus jäi odottamaan hinausapua.

– Silloin oli myrsky. Tuuli puhalsi enemmän kuin 20 metriä sekunnissa. Jouduimme ankkuroimaan, odottamaan hinausta ja parempia kelejä, Thörnroos muistelee.

Matkustajat selvisivät lopulta säikähdyksellä.

– Kukaan ei loukkaantunut ja laiva oli ehjä. Pystyimme olemaan laivassa. Jos laiva on ehjä, se on yleensä niin sanottu turvapaikka. Jos laiva keinuu, on siellä epämukava olla, mutta siellä on kuitenkin turvallista.


”Nykyään aika tavallinen keli”

Thörnroosin mukaan merenkäynti on Norjan rannikolla kovaa, mutta ei kuitenkaan sellaisenaan hengenvaarallista.

Norjan meteorologisen instituutin mukaan aallot olivat paikan päällä noin 6–8 metriä korkeita, ja tuuli puhalsi 24 metriä sekunnissa.

– Se on aika tuttua, nykyään aika tavallinen keli. Ei siinä mitään, jos laivan koneen toimivat, ei ole mitään hätää. Sitten jos jotain alkaa tapahtumaan, se on totta kai kriisitilanne.

– Vaikka tällaista tapahtuu, laivalle on todella turvallista lähteä risteilemään, Thörnroos lisää.