Poliisia joutuu odottamaan pahimmillaan liki kaksi tuntia – katso oman kuntasi tilanne

Julkaistu:

Pisimpään poliisi joutuu odottamaan Lapissa Utsjoella ja Enontekiöllä, missä odotusaika voi olla jopa tilastoitua pidempi.
Poliisin saapumista joutuu Suomessa odottamaan yli tunnin seitsemässä kunnassa, selviää Poliisihallituksen tilastosta.

Tilanne on huonoin Utsjoella, missä keskimääräinen odotusaika on noin tunti ja 50 minuuttia.

Myös listan kaksi seuraavaa kuntaa pisimpiä odotusaikoja tarkasteltaessa sijaitsevat Lapissa. Enontekiöllä odotusaika on keskimäärin noin tunti ja 20 minuuttia ja Pellossa noin tunti ja 12 minuuttia.

Oheisesta tilastosta voit katsoa, kuinka pitkään poliisia täytyy odottaa sinun kotikunnassasi. Juttu jatkuu tilaston jälkeen.Jos tilasto ei näy, voit katsoa sen myös tästä.

Enontekiöllä surtiin loppuvuodesta 2017 kunnan oman poliisipartion lähtöä. Sen jälkeen Enontekiö myönsi 100 000 euroa sheriffitoiminnan valmisteluun, jotta pinta-alaltaan Suomen kolmanneksi suurin kunta pysyisi turvallisena.
Kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen kertoi IS:n haastattelussa viime kesänä, ettei sheriffiä oltu palkattu, sillä toiveet poliisipartion paluusta Enontekiölle elivät, kun hallitus sisällytti budjettiesitykseensä 3,3 miljoonan euron määrärahan poliisitoimintaan harvaan asutuille alueille.

Eurot eivät poikineet Enontekiölle tai Utsjoelle omaa poliisipartiota, mutta myös sheriffihankkeesta on luovuttu.

– Lapin poliisi teki sen ratkaisun, että Enontekiölle nimettiin kaksi nimikkopoliisia. He osaavat liikkua tunturissa ja porojen seassa täällä erämaassa ja tuntevat kunnan, paikallisen kulttuurin ja asukkaat kuin omat taskunsa, kunnanjohtaja kertoo kompromissiratkaisusta.

Nimikkopoliisien vuoro alkaa Muoniosta, mistä on Rantapelkosen mukaan matkaa Hetan kyläkeskukseen 75 kilometriä. Kyläkeskuksesta Kilpisjärvelle on puolestaan 170 kilometriä.

Hyvistä nimikkopoliiseista huolimatta kunnanjohtajan mielessä on silti yhä poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen vierailu ja silloin käyty keskustelu.

– Hän kävi täällä vuosi sitten ja lupasi, että silloin saadaan varmasti oma poliisi, jos poliisien määrä nousee samalle tasolle kuin se oli vielä kymmenkunta vuotta sitten.

 

Jos täällä uhataan henkeä, menee poliisilta 2,5 tuntia saapua paikalle. Ei se ole oikein.

Rantapelkonen arvioi, että poliisilla kestää todellisuudessa pidempään saapua Enontekiölle kuin mitä tilastot osoittavat. Hän mainitsee Turun terrori-iskun ja Jokelan koulusurman esimerkkeinä tapauksista, jolloin poliisi ehti paikalle vain muutamissa minuuteissa.

– Ja silloinkin keskusteltiin, oliko poliisi paikalla riittävän äkkiä. En missään tapauksessa halua aliarvioida sitä, mitä silloin tapahtui, mutta jos täällä uhataan henkeä, menee poliisilta 2,5 tuntia saapua paikalle. Ei se ole oikein.

– Perustuslain mukaan kaikki suomalaiset ovat tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia ja turvallisuus on taattava kaikille samalla tavalla. Se käytännön ongelma ei ole poistunut, vaikka olemme tyytyväisiä nimikkopoliiseihimme.

IS ei tavoittanut perjantaina Lapin poliisia kommentoimaan tilannetta.17 Suomen kunnassa poliisi ehtii paikalle keskimäärin alle vartissa. Nopeimmin apua saa Pietarsaaressa, missä poliisipartio saapuu paikalle keskimäärin reilussa 10 minuutissa. Pohjanmaan poliisilaitoksen viestintäpäällikön Mikael Appelin mukaan syy on yksinkertainen.

– Jos karttaa tarkastelee, niin voi todeta, että yli 85 prosenttia Pietarsaaren asukkaista asuu 2,5 kilometrin säteellä poliisiasemalta tai torilta, Appel sanoo.

 

Yli 85 prosenttia Pietarsaaren asukkaista asuu 2,5 kilometrin säteellä poliisiasemalta tai torilta.

Pietarsaaren pinta-ala ilman merialueita on 91,88 neliökilometriä. Hälytystehtäviä tuli vuonna 2018 1 897 kappaletta. Suurin osa oli häiriökäytöstä tai ilkivaltaa koskevia, kotihälytyksiä tai tieliikenneonnettomuuksia.

– Jos verrataan esimerkiksi Vaasaan (369,54 km²) tai Seinäjokeen (1 469,24 km²), on aivan selvää, että maantieteellä ja alueen pinta-alalla on hyvin suuri merkitys toimintavalmiusaikaan Pietarsaaressa, Appel toteaa.

Enontekiön Rantapelkonen arvioi vielä kesällä, että poliisi pystyy reagoimaan vasta, kun jotain on tapahtunut, mutta resursseja ennaltaehkäisevään toimintaan ei ole. Vaikka tilasto ei näytä mairittelevalta, on tilanne kunnanjohtajan mukaan kohentunut ainakin jossain määrin.

– Nimikkopoliiseja näkyy enemmän. He ovat käyneet kylätilaisuuksissa ja valtuustossa, ja ongelmista voidaan keskustella etukäteen. Tuntuu siltä, että turvallisuuden tunne ja usko poliisin toimintaan on parempi nyt.

Mistä johtuu, että seitsemässä Suomen kunnassa poliisia joutuu odottamaan yli tunnin ja Utsjoella keskimäärin jopa lähes kaksi tuntia?

– Paikkakunnat ovat sellaisia, joilla tehtävien määrä on hyvin pieni tai satunnainen, eikä sinne ole siksi mielekästä sijoittaa pysyvää partioresurssia. Partioresurssit on sijoitettu sinne, missä kokemuksen mukaan niitä eniten tarvitaan. Resurssit eivät riitä kaikkialle, vastaa poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta.

Miten pitkä matkan päästä poliisipartio tulee, jos hälytys tulee Utsjoelle, Enontekiölle tai Pelloon, eli kolmeen kuntaan, joihin partioilta kestää pisimpään päästä paikalle?

– Poliisipartiot eivät lähde tietystä pisteestä, vaan matkaa saattaa helposti tulla satoja kilometrejä. Ja kun vielä kyseessä on usein huonot kelit ja teiden kunto, niin tehtävät kestää. Partion saapuminen riippuu sen sijainnista partiointialueella.

Savolainen korostaa, ettei yli puolenkaan tunnin odotus hätätilanteessa ole missään nimessä tyydyttävä tilanne myöskään Poliisihallituksen näkökulmasta.

– Mutta resurssi- ja olosuhdetilanteessa palvelutaso ei riitä parempaan. Poliisi on tehnyt asiassa voitavansa ja HARVA-rahalla on sijoitettu nimenomaan Lappiin lisäresurssia. Lapin poliisilaitos on kohdentanut lisäksi partiointia näille alueille erikseen. Poliisi toimii niillä resursseilla jotka poliittiset päätöksentekijät meille osoittavat.