Tuberkuloositapaus Vantaalla ammattiopisto Variassa – rehtori IS:lle: Altistuneet kartoitettu

Julkaistu:

Vantaan tartuntatauti- ja hygieniayksikkö on kartoittanut yhteistyössä oppilaitoksen kanssa tuberkuloosille altistuneet.
Vantaan ammattiopisto Varian Hiekkaharjun toimipisteessä on yhdellä henkilöllä todettu tarttuva keuhkotuberkuloosi.

Hän on voinut altistaa koulussa muita tartunnalle joulukuussa 2018.

– Tilanne on hallinnassa. Vantaan tartuntatauti- ja hygieniayksikkö hoitaa jo asiaa, Varian rehtori Pekka Tauriainen kertoo Ilta-Sanomille.

Hän kertoo lisäksi, että Vantaan tartuntatauti- ja hygieniayksikkö on kartoittanut yhteistyössä oppilaitoksen kanssa tuberkuloosille tässä yhteydessä altistuneet ja tartuntatautien terveydenhoitaja ottaa heihin yhteyttä kirjeitse.

Satunnainen oleskelu esimerkiksi opiskelija- ja henkilökuntaravintoloissa, suurissa luentosaleissa, auditorioissa tai käytävillä ei muodosta merkittävää tartuntariskiä.

Tauriaisen mukaan asiasta saa lisää tietoa Vantaan tartuntatautien terveydenhoitajilta.
Altistuneet ohjataan tutkimuksiin mahdollisen tuberkuloositartunnan selvittämiseksi. Oireettomat altistuneet eivät tartuta tautia eteenpäin ja he voivat elää aivan normaalisti.

Tällaisesta taudista on kyse

Tuberkuloosi on infektiotauti, joka ilmenee yleisimmin keuhkoissa. Sairastuneen henkilön puhuessa tai yskiessä tuberkuloosibakteereita leviää ilmaan. Samassa sisätilassa, esimerkiksi huoneessa, oleskeleva ihminen voi saada bakteereita keuhkoihinsa hengitysilman mukana ja saada näin tartunnan.

Tuberkuloosi ei tartu helposti, altistuneista vain noin kolmasosa saa tartunnan. Tartunnan riskiin vaikuttavat kontaktin läheisyys, altistusaika, altistuneen henkilön mahdolliset puolustuskykyä heikentävät sairaudet tai lääkehoidot ja ilmassa olevien tuberkuloosibakteerien määrä.

Kuka altistuu

Altistumisena pidetään joko yhtenäistä tai pidemmällä aikavälillä kertynyttä vähintään 40 tunnin oleskelua samassa luokkahuoneessa tai sitä pienemmässä tilassa sairastuneen kanssa silloin, kun hänellä on ollut oireita.

Asiaan liittyviin yleisiin kysymyksiin vastaavat Vantaan tartuntatautien terveydenhoitajat puhelinnumerossa 0403578519.

Hiekkaharjun toimipisteessä opiskellaan muun muassa media-alaa ja kuvallista ilmaisua, ravintola- ja catering-alaa. Sieltä valmistuu esimerkiksi kokkeja tai tarjoilijoita.