Rovaniemeläisen pubin tietovisailijat pohtivat matkailun seurauksia: ”Aletaanko mennä liian pitkälle?”

rac

Julkaistu:

Matkailu nousi ykkösaiheeksi, kun IS kylässä -kiertue vieraili Rovaniemellä.
Tietovisa on juuri päättynyt Iloinen Ilves -pubissa Rovaniemellä. Pöydissä on aivonsa visailulla lämmitelleitä rovaniemeläisiä.

Artikkelin videosta näet rovaniemeläisessä pubissa käydyn erikoistietovisan ja keskustelun. Video on tallenne suorasta lähetyksestä.

IS kylässä -kiertueen pöytään istahtavat näytelmäkirjailija Esko Janhunen sekä tietovisaisäntä ja kaskukirjailija Mauno Kylli.

Keskustelun merkittävin yksittäinen teema käy nopeasti selväksi. Se on matkailu, hyvässä ja pahassa.

– Airbnb:n (asuntovuokrauspalvelu) kanssa touhuamisesta puhutaan paljon. Se kiusaa niin sanottuja vakituisia asukkaita. Matkalaukut kolisevat yötä päivää, kun kokonaisia asuintaloja on muutettu väliaikaiseen majoituskäyttöön. Tähän asiaan haetaan varmasti jatkossa laillisuusperusteita ja linjoja täällä matkailukaupungissa, Kylli toteaa.


Matkailijamäärien kasvu Lapin eri lomakohteissa on ollut vahvasti uutisissa jälleen kuluvan talven aikana.

Janhusen mukaan matkailijat ovat näkyvä osa Rovaniemen katukuvaa.

– Ja moottorikelkkaletkat ovat venyneet vuosi vuodelta pidemmiksi. Ne ovat aivan valtavan pitkiä!

Lumisilla kaduilla ei voi tosiaan olla huomaamatta varovaisesti lumessa köpötteleviä ja pilkkihaalareihin pukeutuneita turisteja.

– Minusta Rovaniemi on ollut aina siinä mielessä hieno paikka, että tämä on ollut kansainvälinen. Olen silti alkanut vähitellen miettiä, että aletaanko mennä liian pitkälle? Missä vaiheessa on liikaa? Matkailu voi alkaa rikkoa Lapin rauhaa. Jossakin vaiheessa se (rauha) ei ole enää totta, Janhunen toteaa.


Mauno Kyllin mielestä matkailun kehittymistä on syytä seurata tulevaisuudessa tarkasti.

– Matkailupuolella on sekin puoli, että miten investoidaan. Esimerkiksi kiinalaiset ja israelilaiset investoivat tänne vahvasti. Kaikki rahat eivät välttämättä jää tänne Rovaniemelle, mutta kyllä siitä tännekin jää.

Kylli pohdiskelee myös sitä, miten matkailun käy ilmaston lämmetessä. Hän arvioi, että lopputulos on matkailun osalta vielä vahvasti plussan puolella.

– Ne, jotka tulevat tänne Lappiin kaukaa, eivät tule pihistelemään. Se on selvä asia.

Janhusen ja Kyllin mukaan matkailun voimistumisella on heijastuksia myös kaavoitukseen ja hotellien laajenemissuunnitelmiin.

– Napapiirille on suunniteltu niin paljon kaikenlaista, että homma saattaisi nousta aivan uudelle tasolle, Janhunen summaa.

Kummatkin miehet ovat muuttaneet ja asettuneet Rovaniemelle vasta aikuisina. Esko Janhunen sai näyttelijäntöitä Rovaniemeltä 1980-luvulla. Mahdollisuuksia oli muuallakin. Janhusta kiinnosti näyttelemisen lisäksi jalkapallo ja Rovaniemen Palloseura.

– Olen yrittänyt muuttaa neljä kertaa pois, mutta olen aina palannut. Nyt en lähde enää mihinkään.


Mauno Kylli muutti Rovaniemelle töiden perässä kolmisenkymmentä vuotta sitten. 1990-luvun lamavuosien aikana hän ehti tottua Lapin ja Rovaniemen elämänrytmiin, eikä noihin aikoihin ollut mahdollisuuksia katsella muualle.

– Täällä on todella paljon kulttuuria, harrastuksia ja tekemistä. Oma elämä on kyllä vahvasti täällä, Kylli toteaa.

Muut rovaniemeläiset ja tiiviit harrastusyhteisöt ovat sekä Janhuselle että Kyllille tärkeitä. Ne ovat saaneet jäämään.