Kommentti: Trumpin ex-lähettiläs tölvi Suomea – tässä 10 asiaa, jotka Haleyn pitäisi tietää Suomessa synnyttämisestä

Julkaistu:

Kuulehan Nikki Haley, Suomi on huippuhyvä maa nuorelle äidille.
Voi tuota Yhdysvaltain entistä presidentin avustajaa ja YK-lähettilästä Nikki Haleytä. Hän moittii suomalaista terveydenhuoltoa kehnoksi.

Kaikki lähti liikkeelle siitä, kun demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Bernie Sanders kehui Twitter-viestissään Suomen terveydenhuoltoa. Hän toi esille amerikkalaisten kalliin järjestelmän. Sanders otti esikuvaksi Suomen, jossa synnyttäminen maksaa 60 dollaria (vajaat 53 euroa).
Haley taas kuittasi Sandersille, että Suomen edullinen hinta liittyy saatavan palvelun heikkouteen.
Sosiaalisessa mediassa aiheesta leimahti vilkas keskustelu. Kommentoijat toivat esille, ettei Haley tiedä mistä puhuu.

IS keräsi 10 hyvää asiaa Suomen terveydenhuollosta ja äitiyspalveluista. Tutkimukset ja tilastot puhuvat puolestaan.

Tämän takia Suomi on hyvä maa äideille

 1. Suomen julkisesti rahoitettu terveydenhuolto ja äitiyspalvelut ovat kaikkien saatavilla. Synnyttäjiä ja nuoria äitejä kohdellaan samalla tavoin varallisuudesta ja asemasta riippumatta. Suomi on maa, jossa presidentin puoliso synnytti tavallisessa sairaalassa.
 2. Äitiysneuvola on suomalainen keksintö. Niiden toiminta alkoi 1920-luvulla. Neuvolat tavoittavat lähes kaikki odottavat äidit ja lapset. Terveydenhoitajat tekevät tarvittaessa kotikäyntejä. Neuvoloiden ansiosta lapset rokotetaan ja sairaudet todetaan varhaisessa vaiheessa.
 3. Imeväiskuolleisuus on Suomessa pienintä maailmassa. Myös lapsikuolleisuus on maailman pienintä. Vuonna 2017 Suomessa menehtyi kaksi alle 5-vuotiasta lasta tuhatta lasta kohden.
 4. Suomessa on vähiten äitiyskuolemia maailmassa Islannin, Kreikan ja Puolan ohella. Raskauden aiheuttamiin sairauksiin tai vammoihin kuolee muutamia suomalaisäitejä vuodessa. Synnyttäjä kuolee Suomessa äärimmäisen harvoin.
 5. Suomessa syntyy OECD-maista vähiten alipainoisia lapsia eli alle 2 500 grammaa painavia lapsia.
 6. Äitien ja lasten hyvinvointi on Suomessa maailman toiseksi parasta. Pelastakaa Lapset asetti Maailman äitien tila 2018 -raportissa 176 valtiota järjestykseen äitien hyvinvoinnin mukaan. Suomen edelle kiilasi vain Norja.
 7. Perhevapaat ovat Suomessa yhteiskestoltaan Euroopan pisimpiä. Suomessa voi jäädä äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaalle tai korvatulle hoitovapaalle.
 8. Pelastakaa lapset -järjestön syrjäytymistä koskevassa raportissa Suomi on viidennellä sijalla.
 9. Äitiyspakkaus on suomalainen keksintö. Äideille myönnetään äitiysavustusta. Äiti voi valita 170 euron avustuksen tai pakkauksen. Äitiyspakkauksessa on lasten vaatteita ja tarvikkeita.
 10. Suomi on maailman onnellisin maa, kertoo YK:n onnellisuusraportti. Raportissa on mukana 156 maata.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt