Yksi Suomen etsityimmistä rikollisista sai pitkän vankeus­rangaistuksen – GSM Suomen tulos keploteltiin miljoonia liian suureksi

Helsingin hovioikeus langetti ehdottomia vankeustuomioita laajassa talousrikosvyyhdissä. Kovimman tuomion sai Tuomo Antti Ahonen, joka pakoili virkavaltaa ulkomailla. Hän oli myös Europolin etsityimpien rikollisten listalla.

Helsingin hovioikeus tuomitsi kuvassa näkyvän Tuomo Antti Ahosen neljän vuoden vankeuteen.

21.3.2019 12:52

GSM Suomi Oy:n historia suomalaisessa liikemaailmassa jäi lyhyeksi.

Se oli matkapuhelinoperaattori ja ict-palveluyritys, joka toimi vuosina 2007–2009, kunnes yhtiö myytiin pörssiyhtiö Evialle. GSM Suomi Oy:n olemassaolon aikana syyllistyttiin vakaviin talousrikoksiin, Helsingin hovioikeus katsoi torstaina antamassaan tuomiossa.

Hovioikeuden mukaan yritys petkutti niin rahoitusyhtiöitä kuin pankkia.

Yritys toimitti kahdelle eri rahoitusyhtiölle totuudenvastaisia laskuja ja asiakirjoja, joiden perusteella se sai huomattavia summia. Teot täyttivät törkeän petoksen tunnusmerkistön.

– Menettelyllä oli erehdytetty rahoitusyhtiö maksamaan yhteensä 3 989 306 euroa palveluista, jotka eivät osapuolten sopimusten mukaan olleet rahoituskelpoisia.

– Lisäksi toiminnassa oli syyllistytty törkeään petokseen erehdyttämällä vastaavalla tavalla toista rahoitusyhtiötä maksamaan GSM Suomi Oy:lle 180 496 euroa, Helsingin hovioikeus totesi törkeistä petoksista.

Hovioikeus katsoi myös selvitetyksi, että GSM Suomi Oy:ssä syyllistyttiin törkeään kirjanpitorikokseen, kun kirjanpitoon oli vastoin kirjanpitolain säännöksiä kirjattu kertatuloutuksena myyntituloja, jotka olisi pitänyt kirjata tuloksi vasta tulevina vuosina.

Tällä tavalla yhtiön tulos oli saatu näyttämään miljoonia euroja liian suurelta.

Lisäksi yrityksessä syyllistyttiin törkeään petokseen, kun pankkia oli erehdytetty muun muassa kirjanpidon virheellisiä tietoja käyttämällä myöntämään lainaa 3 750 000 euroa yritysjärjestelyyn, jossa GSM Suomi Oy:n osakkeet myytiin Evia Oyj:lle.

Helsingin hovioikeus tuomitsi yhtiössä todellista määräysvaltaa käyttäneen 41-vuotiaan Tuomo Antti Ahosen neljän vuoden ehdottomaan vankeuteen muun muassa törkeistä petoksista, törkeistä kirjanpitorikoksista ja rekisterimerkintärikoksista. Hänet määrättiin heti vangittavaksi.

Helsingin käräjäoikeudessa hänen tuomionsa jäi vain 1 vuoden ja 4 kuukauden ehdottomaan vankeuteen, kun hänen syytteensä GSM Suomi Oy:seen liittyen kaatuivat. Tuomio tuli juttukokonaisuuteen liittyneistä muista talousrikoksista. Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion vuoden 2017 toukokuussa, ja noihin aikoihin Ahonen myös häipyi Suomesta.

Ahosesta laadittiin eurooppalainen pidätysmääräys. Hänet nostettiin myös Euroopan poliisiviraston Europolin etsityimpien rikollisten listalle, kuten IS on aiemmin uutisoinut. Ahonen nostettiin listalle keskusrikospoliisin pyynnöstä. Hänet saatiin Espanjassa kiinni viime vuoden kesällä, ja siten myös hovioikeuden eteen Suomessa.

Helsingin hovioikeus antoi GSM Suomi Oy -talousrikosvyyhdissä myös muita ehdottomia vankeusrangaistuksia.

Yhtiön hallituksen puheenjohtajana toiminut Max Mikael Söderström, 51, tuomittiin törkeistä petoksista ja törkeästä kirjanpitorikoksesta 3 vuoden ja 8 kuukauden vankeuteen. Yhtiön taloudesta vastannut Katja Hannele Keimmo, 47, sai saman rangaistuksen samoista rikoksista.

Yhtiön toimistossa työskennellyt Hanne Kristiina Sainio, 38, sai puolestaan 2 vuoden ja 2 kuukauden vankeusrangaistuksen törkeistä petoksista ja avunannosta törkeään kirjanpitorikokseen.

Oikeus langetti myös kolmelle vastaajalle ehdollisia vankeusrangaistuksia muista talousrikoksista, jotka eivät liittyneet GSM Suomi Oy:seen. Tuomioiden pituudet vaihtelivat kolmesta kuukaudesta reiluun vuoteen. Lisäksi yksi vastaaja sai 45 päivän ehdottoman vankeusrangaistuksen, mutta hänenkään rikokset eivät liittyneet kyseiseen yhtiöön.

Helsingin hovioikeuden torstaina antama tuomio ei ole lainvoimainen, sillä osapuolet voivat halutessaan hakea siihen korkeimmalta oikeudelta valituslupaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?