Raportti Virosta: Venäjä varautuu kiivaaseen konfliktiin Naton kanssa

Venäläisillä on uhoamisvaihe päällä, suomalainen asiantuntija sanoo asevoimien liikkeistä.

Venäjä pitää jatkuvasti sotaharjoituksia länsirajallaan ja hävittäjät käyvät välillä lentämässä Viron ilmatilassa.

21.3.2019 9:09

Viron tiedustelupalvelu varoittaa venäläisten sotavoimien lisääntyneestä liikehdinnästä.

Venäjä pitää jatkuvia sotaharjoituksia länsirajallaan. Venäjä varautuu kiivasluonteiseen konfliktiin sotilasliitto Naton kanssa, Viron tiedustelupalvelu arvioi vuosiraportissaan.

Mahdollisessa kriisissä Natoon kuuluva Viro joutuisi tulilinjoille.

Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti, valtiotieteen tohtori Pauli Järvenpää on samoilla linjoilla Viron tiedustelupalvelun kanssa. Järvenpään mielestä venäläisillä on nyt tarve esitellä armeijan voimaa ja kyvykkyyttä.

– Venäläisillä on uhoamismoodi päällä. Venäläiset tuntuvat ottavan ilon irti siitä, minkälaisia uusia asejärjestelmiä he ovat kehittämässä.

Venäjän Tornado-G -raketinheitintä esiteltiin viime elokuussa. Venäjä on mielellään esitellyt sotilasvoimaansa viime aikoina.

Venäjä on hankkinut uusia nopeita asejärjestelmiä.

– Ne ovat lähinnä risteilyohjustyyppejä. Niiden nopeus on moninkertainen verrattuna olemassa oleviin aseisiin. Tiedot ovat venäläisistä lähteistä.

Venäläiset haluavat Järvenpään mukaan esitellä aseidensa tuhovoimaa ja armeijan sotilaallista osaamista. Tämä on näkynyt Krimin kriisin jälkeen, viime vuoden ja puolentoista aikana.

– Tähän liittyy kaikenlaista härnäämistä. Venäläiset ajavat Viron ilmatilassa, Naton koneet tulevat hätyyttelemään niitä pois. Se on paljolti sellaista kissa ja hiiri -leikkiä.

Härnääminen on Järvenpään mielestä lisääntynyt. Se on selkeästi osa venäläistä käyttäytymistä.

Viro on Järvenpään mielestä aiheesta huolissaan.

– Jos jotain tapahtuu, Viro on kärjessä kärsimässä.

Suomen kannalta Viron tiedustelupalvelun raportti tarkoittaa Järvenpään mielestä Suomen kannalta sitä, että suomalaisten pitää olla tarkkana, mitä ympäristössä tapahtuu.

– Ja niin meillä ollaankin. Meillä on modernit järjestelmät, joilla voidaan seurata lähiseudun tapahtumia elektronisesti. Ei meillä siinä mielessä ole hätää.

Viron tiedustelupalvelu tuo raportissaan esille, miten Venäjä on vahvistanut joukkojaan länsirajalla.

Venäjällä on seitsemän uutta rykmenttiä. Alle 50 kilometriä rajalta Venäjällä toimii neljä panssarivaunuosastoa. Pihkovassa, lähellä Viroa on venäläisten ilmarynnäkködivisioona.

Sotilasprofessori Petteri Lalua tökkäsi Viron tiedustelupalvelun raportissa kohta, jossa virolaiset ar­vioivat, ettei Viro ole varsinainen kohde venäläisten sotilasoperaatioille. Viro toimisi Venäjän Nato-vihan ukkosenjohdattimena, kun se sattuu olemaan lähellä.

– Arvio voi pitää paikkansa, mutta miksi valtio strategisessa viestinnässään kertoo, että sen turvatakuut voisivat altistaa sen sotilaalliselle konfliktille? Täytyy olla umpirehellinen tai umpitollo, kun näin sanoo.

Lalu arvelee, että virolaisten viesti on suunnattu Nato-kumppaneille. Viro haluaa muistuttaa, että maat kuuluvat samaan sotilasliittoon ja että hyökkäys voi tulla Viron kautta. Virolaisten mielestä yhteiseen puolustukseen olisi syytä uhrata voimavaroja.

Professori Petteri Lalu arvelee, että virolaisten viesti on suunnattu Nato-kumppaneille.

Viron tiedusteluraportti ei Lalun mielestä vaikuta suoraan Suomeen. Raportti on kuitenkin tärkeä puheenvuoro virolaisesta näkökulmasta.

– Samasta Venäjästä he siinä puhuvat kuin meilläkin on rajan takana.

Venäjän sotilaallinen potentiaali on kasvanut kymmenen viime vuoden aikana, Lalu muistuttaa. Venäjä ei ole kaihtanut sotilaallisen voiman käyttöä naapurimaitaan vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?