Kansalaispalvelus siviili- ja asepalveluksen tilalle? – Viranomaiset eivät näe tarvetta

Julkaistu: , Päivitetty:

Ehdotuksen mukaan kansalaispalvelus olisi koskenut kaikkia miehiä ja naisia.
Valtaosa Suomen ministeriöistä ei löydä käyttöä niin sanotun kansalaispalveluksen suorittaneille, ilmenee turvallisuuskomitean tekemästä kyselystä.

Viime vuoden toukokuussa julkaistussa Elisabeth Rehn – Bank of Ideas -ajatushautomon selvityksessä ehdotettiin uudenlaista kansalaispalvelusta, joka olisi koskenut kaikkia miehiä ja naisia. Kansalaispalvelusvelvollisuuden voisi suorittaa joko asepalveluksella, varautumispalveluksella tai maksamalla muita enemmän veroa. Varautumispalvelu korvaisi siviilipalveluksen, ja siinä kouluttauduttaisiin erilaisiin ei-sotilaallisiin uhkiin.

Ministeriöistä 12 vastasi kyselyyn. Niistä vain sisäministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö löysivät jotain käyttöä kansalaispalveluksen tuottamalle osaamiselle.

Vastanneet kuitenkin totesivat, että turvallisuutta tukevien kansalaistaitojen opetusta voitaisiin lisätä esimerkiksi perusopetuksessa.

Turvallisuuskomitea koostuu virkamiehistä, ja se auttaa valtioneuvostoa suurissa kokonaisturvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt