Pihtiputaalainen Carolina, 16, yllättyi lukion satojen eurojen kustannuksista – lähetti päättäjille tiukat terveiset

rac

Julkaistu:

IS kylässä -kiertue matkasi Keski-Suomeen Pihtiputaalle tutustumaan pikkukunnan nuorten elämään. Kutsun esitti 16-vuotias lukiolainen Carolina Kempas.

IS:n kiertuebussi on pysäköity Pihtiputaan lukion pihaan. Kyytiin nousevat Carolina Kempas, 16, Roalbin Reyes, 17, ja Lassi Hakonen, 16.

Nuoret ovat luvanneet esitellä lempipaikkojaan Pihtiputaalla ja keskustella siitä, mitkä asiat mietityttävät ja mitä he toivovat päättäjiltä.
  • Otsikon alla olevalla videolla Pihtiputaan nuoret esittelevät kotikuntaansa. Video on tallenne suorasta lähetyksestä.

Eduskuntavaalien alla erityisen tärkeäksi asiaksi nuoret nostavat toisen asteen koulutuksen maksuttomuuden. Carolina Kempas käy lukion ensimmäistä luokkaa, ja lukio-opiskelun kulut ovat ehtineet jo yllättää.

– Sellaisia terveisiä voisin lähettää päättäjille, että ottakaa joku asiaksenne toisen asteen koulutuksen maksuttomuuden ajaminen. Jo tässä ensimmäisen lukiovuoden aikana olen huomannut, että rahaa on palanut satoja euroja tarvikkeisiin ja kirjoihin, Kempas toteaa.

Roalbin Reyes nyökyttelee vieressä, kun Kempas alleviivaa lukio-opiskelun kuluja. Myöhemmin Reyes kertoo miettineensä asiaa paljonkin.

– Olen ajanut itse aivan samaa asiaa, Reyes toteaa. Hän on Suomen lukiolaisten liiton Järvi-Suomen piirihallituksen jäsen.


Lassi Hakonen on kolmikosta ainoa, joka ei ole vielä lukiossa. Vaikka Pihtiputaalla on oma lukio, niin osa kunnan nuorista lähtee jo yläkoulun jälkeen muualle. Hakonen suunnittelee suuntaavansa ysiluokan jälkeen mahdollisesti Jyväskylään.

– Minä haluan täältä pois suuriin kaupunkeihin. Olen menossa näillä näkymin Jyväskylään. Menen tällä hetkellä urheilu edellä ja menestyäkseen on jossakin vaiheessa mentävä.

Kaikki nuoret kertovat suunnittelevansa korkeakouluopintoja joko ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Silloin kotoa muuttaminen on väistämättä edessä. Mahdollista paluuta on liian aikaista ennustaa. Kempas pitää lähtösuunnitelmistaan huolimatta kotipaikkaansa hyvänä vaihtoehtona perheellisille.

– Pihtipudas on hyvä paikka kasvattaa lapsia. Olen tämän itse todennut, kun olen ollut täällä lapsen roolissa.


Nuoret viettävät Pihtiputaalla aikaa harrastuksissa, nuorisotalolla, paikallisessa S-marketissa ja K-marketissa sekä Omasopassa, joka on nelostien varressa toimiva gluteeniton lounaskahvila.

Tärkeimmäksi ajanviettopaikaksi nuoret nostavat nuorisotalon.

– Kahvi on täällä meidän ykköspolttoaine, Reyes toteaa nauraen.

Parhaana asiana pienellä paikkakunnalla asumisessa nuoret pitävät turvallisuutta.

– Repun voi jättää kaupassa huoletta tuulikaappiin. Missä suuressa kaupungissa voi tehdä niin, Kempas pohtii.

Reyes kertoo, että kun ihmiset tuntevat toisensa, niin apua on usein tarjolla.

– Unohdin esimerkiksi lompakon kerran kaupan pöydälle. Ei mennyt kauan, ennen kuin siitä kerrottiin.


Pihtiputaan Asematiellä ajelee mopoja ja suuri mönkijä. Kempas, Reyes ja Hakonen kertovat kuitenkin liikkuvansa pääosin jalkaisin tai pyörällä.

Sivukylillä, eli kaukana keskustasta, asuvat nuoret käyttävät liikkumiseen myös traktoreita.

– Kyllähän se joskus näyttää vähän huvittavalta, kun koulun piha on täynnä traktoreita, Reyes naurahtaa.

Kempas kertoo, että musiikissa suosiossa on etenkin 90-luvun musiikki.

Koulun kevätjuhlien aikaan traktorit seisovat siistissä rivissä koulun parkkipaikalla sillä aikaa, kun oppilaat hakevat todistuksensa.


Lue kaikki IS kylässä kiertueen jutut täältä!