Yrittäjä tunnisti käden turvakameran kuvasta, murtautuja jäi kiinni – poliisien puute huolettaa Kinnulassa

Julkaistu:

IS kylässä -kiertue vieraili keskiviikkona Kinnulassa Keski-Suomessa.
Kinnulan Parlamentti on muun muassa kahvila, ravintola ja huoltoasema. Se on myös Keski-Suomessa sijaitsevan Kinnulan kunnan asukkaiden kohtaamispaikka.

Kun Ilta-Sanomat keräsi kutsuja IS kylässä -kiertuetta ennen, Kinnulan asukkaat ottivat yhteyttä ja kertoivat, että poliisin vasteajat ovat pienessä kunnassa liian pitkät. Toimittaja Lauri Silvander ja kuvaaja Seppo Kärki kävivät tapaamassa Kinnulan Parlamentin yrittäjää Mari Muhosta keskiviikkona lounasaikaan.

Muhosen ravintolaan on murtauduttu vuosien varrella useasti.

– Viimeksi emme olleet varmoja, tulevatko poliisit edes paikalle. Kun he ovat tulossa, emme välttämättä tiedä aikaa. Hankalaa on se, että mihinkään ei saa koskea ja pitää vain odotella.

Viimeisin murto tapahtui Kinnulan Parlamentin kabinetin oven kautta. Varkaat mursivat oven sorkkaraudalla. Muhonen arvioi, että vahingot olivat lopulta vajaat 10 000 euroa.

– Vuosien varrella murtoja on ollut yhteensä neljä. Ei se ole kamalasti, mutta selvitettävää on joka tapauksessa ollut. Ihmisillä saattaa olla se kuva, että yhteiskunta tai vakuutus maksaa aina vahingot. Yrittäjälle kertyy kuitenkin maksettavaa esimerkiksi omavastuuosuuksien kautta. Kaikki hälytyssysteemit ja kamerat on pakko ylläpitää. Se kaikki maksaa.Käytännössä pitkät odotusajat tarkoittavat Muhosen mukaan muun muassa sitä, että paikalliset ovat joutuneet turvautumaan omaan salapoliisityöhön.

– Meillä on murtojen lisäksi rikottu joskus myös valvontakameroita. Jotakin on ehkä niissä tapauksissa suunniteltu, kun tapauksia oli jossakin vaiheessa aika monta. Murrot ovat täällä selvinneet omalla salapoliisityöllä ja puskaradion avulla.


Eräs murroista selvisi, kun Muhonen tunnisti tekijän käden turvakameran kuvasta. Kinnulan Parlamentin asiakas rikkoi ikkunan pyörätelineellä.

Murtojen lisäksi Kinnulassa on liikkunut Mari Muhosen mukaan vuosien varrella silmin nähden humalaisia autoilijoita. Muhonen kertoo, että viime kesänä ilman kenkiä ja kovassa humalassa ruokaillut asiakas oli lähtenyt paikalta autolla. Asia kävi ilmi myöhemmin turvakameran kuvista.

– Vuosien saatossa on tullut tilanteita, joissa asiakas on tullut sanomaan, että on nähnyt jonkun humalassa autoilemassa. Kerran otin avaimet auton ikkunasta. Siitä on kyllä jo yli kymmenen vuotta aikaa. Asiakas oli niin kännissä tuossa nurkalla. Hän puhalsi yli kolme promillea. Silloin sain poliisilta kehuja kansalaisaktiivisuudesta.

Onko olo koskaan turvaton?

– Kyllä sitä (turvallisuutta) joskus tulee mietittyä. Olen toisaalta itse ehkä vähän hullunrohkeakin. Olen kyllä sanonut työntekijöille, että jos joku tulee oikeasti ryöstämään, niin silloin ei oteta riskejä. Luovimalla pärjää onneksi pitkälle, vaikka tännekin eksyy kaikenlaisia ihmisiä, Muhonen toteaa.
Poliisia saa Lännen Median viime syksynä tekemän selvityksen mukaan odottaa keskimäärin 63,7 minuuttia. Aika on Suomen kaikista kunnista viidenneksi pisin. Lähin poliisiasema sijaitsee Viitasaarella. Poliisiaseman pihaan on reilun 60 kilometrin ajomatka.

Poliisia Kinnulassa joutuu siis tosiaan odottamaan. Muhonen ei kuitenkaan voisi ajatella asuvansa muualla. Parasta Kinnulassa on Muhosen mukaan tiivis yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen, oli kyse sitten urheilusta, kulttuurista tai salapoliisihommista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt