KHO: Kittilän kunta­farssissa laittomasti irti­sanottu ex-kunnan­johtaja saa pitää erorahansa

Julkaistu:

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että Anna Mäkelän ja kunnan 140 000 euron erokorvaus sovittiin laillisesti.
Korkein hallinto-oikeus päätti pitää voimassa laittomasti irtisanotun Kittilän kunnanjohtajan erosopimuksen. Näin ollen Kittilän kunnalle lankeaa 140 000 euron lisälasku.

Vuonna 2010 Kittilän kunnanjohtajaksi valittu Anna Mäkelä irtisanottiin vuonna 2014. Tämän jälkeen irtisanominen kumottiin lainvastaisena korkeimmassa hallinto-oikeudessa vuonna 2016. Sitten kunnan ja Mäkelän välille sorvattiin erosopimus, jonka mukaan Mäkelä sitoutui irtisanoutumaan kunnanjohtajan virasta ja kunta maksamaan hänelle noin 140 000 euron korvauksen.

Erosopimusta käsiteltiin oikeudessa, koska kaksi kuntapäättäjää valitti sopimuksesta. Valittajien perusteena oli muun muassa se, että sopimuksen mukaan korvaukset lankeavat kunnan maksettavaksi. Heidän mukaansa sopimuksessa olisi pitänyt olla kirjaus siitä, että korvaukset ja kustannukset voitaisiin periä mahdollisesti rikoksiin syyllistyneiltä päättäjiltä takaisin, etteivät veronmaksajat joutuisi farssin maksumiehiksi.

KHO:n ratkaisusta kertoi aiemmin Yle.

Mäkelä sohaisi tärkeää matkailuyritystä

Mäkelän irtisanominen on yksi osa tarinaa, jossa Kittilän kunnan päätöksenteko suistui raiteiltaan ja liki 30 entistä ja nykyistä kuntapäättäjää sai syytteet virkarikoksista. Näistä syytteistä ei ole vielä annettu käräjäoikeuden päätöstä. Syytteessä olevat kuntapäättäjät ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Irtisanomisen syynä oli syytettyjen kuntapäättäjien mukaan luottamuspula, joka syntyi, kun Mäkelä teki tutkintapyynnön Kittilän kunnalle taloudellisesti erittäin merkittävän Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta.

Syyttäjän mukaan useat päättäjät syyllistyivät virkarikokseen irtisanoessaan Mäkelän.

Mäkelän erosopimusta perusteltiin sen tekemishetkellä muun muassa sillä, että kunnanvaltuuston enemmistön ja Mäkelän välit olivat niin tulehtuneet, ettei jatkaminen kunnan johdossa ollut mahdollista. Erosopimuksesta valittaneita Oikeudenmukainen Kittilä -valtuustoryhmään kuuluvia Inkeri Yritystä ja Pentti Kangasta ei epäillä rikoksista.