Ilomantsilainen äiti laati hirvittävän suunnitelman perheensä varalle – sai käräjillä vuoden ja kolmen kuukauden ehdollisen tuomion

Julkaistu:

Naiselta oli takavarikoitu vihko, johon hän on kirjoittanut kahden täyden sivun pituisen suunnitelman miehensä ja lapsensa tappamiseksi Ilomantsissa.
Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antoi 18.3. tuomion koko Suomea lokakuussa 2018 kuohuttaneesta tapauksesta Ilomantsissa, jossa nainen oli suunnitellut surmaavansa vuonna 2016 syntyneen lapsensa ja miehensä.

Nainen oli laatinut yksityiskohtaisen suunnitelman perheen yhteisenä asuntona käytetyn omakotitalon polttamisesta ja tehnyt teon toteuttamiseksi valmistelutoimia.

Perhesurmaa suunnittelut nainen sai Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa kahdesta alentuneesti syyntakeisena tehdystä törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta vuoden ja kolmen kuukauden ehdollisen tuomion. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Syyttäjän mukaan syytetty oli laatinut yksityiskohtaisen suunnitelman perheen yhteisenä asuntona käytetyn omakotitalon polttamisesta ja tehnyt teon toteuttamiseksi valmistelutoimia. Hän oli muun muassa estänyt asunnon kahden palo- ja yhden häkävaroittiminen toiminnan sekä hankkinut tekoa varten herkästi syttyvää nestettä.

Tuomioistuimen mukaan syytteessä olleelta naiselta oli takavarikoitu vihko, johon hän on kirjoittanut kahden täyden sivun pituisen suunnitelman miehensä ja lapsensa tappamiseksi.
Oikeuden mukaan nainen oli suunnitellut tarkoin tulipalon sytyttämisen sekä puolison ja lapsen pelastumisen estämisen. Naisen kykyä jättää syytteessä tarkoitetut rikokset tekemättä on alentanut se mielentilatutkimuslausunnossa mainittu seikka, ettei hän ole kyennyt irrottautumaan siitä ajatuksesta, että hänellä on oikeus erityistilanteessa tappaa perheensä.

Näin asiaa tutkittiin

IS kertoi lokakuussa 2018, että nainen laati vihkoon kahden sivun suunnitelman perheensä polttamisesta omakotitaloon Ilomantsissa, Pohjois-Karjalan käräjäoikeus toteaa välituomiossaan. Oikeus määräsi naisen mielentilatutkimukseen.

Pienen lapsen äiti oli muun muassa hankkinut netistä tietoa tulipalon etenemisnopeudesta.

Vihkoon kirjatussa suunnitelmassa oli kaavailtu muun muassa, että nainen hankkii sytytysmateriaalia jättämällä pyykin pesemättä. Lisäksi nainen oli suunnitellut, että jättää ikkunan auki tulipalon edistämiseksi, lukitsee ovet ja sulkee kaihtimet.

Lisäksi nainen oli kaavaillut muun muassa, että siirtää kissan romuhuoneeseen ja asettaa sytytysmateriaaleja kiinni talon rakenteisiin. Tuomion mukaan hän oli myös varannut lyöntivälineen, jotta voisi tainnuttaa nukkuvan miehensä.

– (Naisen) puhelimesta on taltioitu hänen itselleen lähettämänsä tekstiviesti, jossa on suunnitelman lyhennelmä. (Nainen) on tunnustanut lähettäneensä sen muistin virkistykseksi, välituomiossa sanotaan.

Tuomion mukaan nainen halusi, että ainakin lapsi, mutta mieluiten myös mies kuolee hänen kanssaan.

Syyttäjä vaati naiselle vankeusrangaistusta, joka voi olla ehdollinen. Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta voi tuomita enintään neljä vuotta vankeutta.

Väliin viranomaisyhteistyön avulla

Poliisi on kertonut tehneensä rikoksen ennalta estämiseksi yhteistyötä lastensuojelu- ja terveydenhuoltoviranomaisten kanssa. Lastensuojelusta kuultu todistaja kertoi, että nainen oli kokenut teon ulospääsyksi ongelmistaan.

Lastensuojelun työntekijän mukaan nainen oli valitellut, että perheen surmaaminen oli tehty viranomaisen toimenpitein niin hankalaksi ja käytännössä estetty.