Patjan alta paljastui vanha testamentti – Riita puolen miljoonan euron perinnöstä ratkesi: SPR ja Eläinsuojeluyhdistys eivät saa mitään

Julkaistu: , Päivitetty:

Korkein oikeus ratkaisi riidan jättiomaisuudesta omaisten hyväksi.
Noin puolen miljoonan euron jättiomaisuudesta taistelivat kuolleen naisen omaiset sekä Suomen Punainen Risti ja Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto.

Yleishyödylliset yhdistykset aloittivat vuosia kestäneen oikeustaistelun, kun ne eivät tyytyneet pesänjakajan ratkaisuun. Pesänjakaja määräsi omaisuuden naisen omaisille.

Käräjäoikeus ratkaisi asian yhdistysten hyväksi, hovioikeus puolestaan omaisten hyväksi. Yleishyödylliset yhdistykset saivat korkeimmalta oikeudelta valitusluvan, ja se antoi ratkaisunsa tänään keskiviikkona.

Riidassa oli kyse kahdesta testamentista, ja niiden merkityksestä sekä voimassaolosta.

Nainen oli tehnyt testamentin sisarensa hyväksi vuonna 1980. Testamentissa oli määräys, jonka mukaan omaisuuden piti mennä kyseisille yhdistyksille, jos sisar olisi kuollut ennen naista.

Sittemmin nainen unohti laatimansa testamentin. Kyseinen testamentti löytyi patjan alta vasta vuonna 2006.

Nainen laati sisarensa kanssa tätä ennen uuden keskinäisen yleistestamentin vuonna 2004. Siinä ei ollut määräyksiä muista testamentin saajista tai vuonna 1980 tehdyn testamentin voimassaolosta.

Sisar kuoli lopulta ensin. Siten yhdistykset vaativat omaisuutta itselleen vuonna 1980 laaditun testamentin perusteella. Yhdistykset katsoivat, että se testamentti oli voimassa.

Korkein oikeus oli eri mieltä.

Korkeimman oikeuden mukaan naisen tahto ilmeni vuonna 2004 tehdystä, hänen koko omaisuuttaan koskevasta yleistestamentista. Testamentissa ei ollut mainintaa yhdistyksistä.

– Aikaisempi testamentti oli siten tullut peruutetuksi uudella testamentilla, korkein oikeus perusteli keskiviikkona antamassaan ratkaisussaan.

– Vuoden 2004 testamentin sanamuodosta ei ilmene, että (nainen) olisi tuolloin halunnut yhdistysten missään tilanteessa saavan hänen omaisuuttaan, korkein oikeus totesi.

Ratkaisu syntyi äänestyksen jälkeen 4-1.

Näin ollen noin puolen miljoonan euron arvoinen omaisuus menee kuolleen naisen omaisille.

Suomen Punainen Risti ja Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto joutuvat maksamaan omaisten noin 32 000 euron oikeudenkäyntikulut. Sen lisäksi ne joutuvat maksamaan omat oikeudenkäyntikulunsa.

Juttua muokattu 20.3.2019 kello 13.06: jutun otsikkoon ja leipätekstiin on lisätty tieto siitä, että testamentti löytyi patjan alta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt