Meteorologilta karut terveiset kevään odottajille – poliisikin julkaisi paljon kertovan kuvan tien päältä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Meteorologilta karut terveiset kevään odottajille – poliisikin julkaisi paljon kertovan kuvan tien päältä

Lumisateita ja liukkaita kelejä saadaan tällä viikolla valtaosassa maata.

19.3.2019 9:35

Talvelle ei näy loppua, jos tarkastelee Sisä-Suomen poliisilaitoksen tuoretta kuvaa Facebookissa.

– Huomenta. Talvi vielä välillä pyristelee vastaan ja ajokeli ei ainakaan tässä aamulla ole paras mahdollinen. Tielle kertyvä loskaa on paikoitellen siten, että se pitää ajaessa ottaa ajaessa huomioon, somepostaus tiedottaa.

  • Katso yllä olevalta videolta päivän sää.

Postauksessa ei käy ilmi tarkkaa paikkaa, mutta Sisä-Suomen poliisilaitos toimii toimii Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa 45 kunnan alueella. Kuntiin lukeutuvat muun muassa Tampere ja Jyväskylä.

Kevään odottajille on luvassa karut terveiset Ilmatieteen laitokselta. Lunta tulee tällä viikolla muuallakin, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto.

Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta selviää, että pitkin viikkoa on annettu mahdollisesti vaarallisen ajokelin varoitus eri puolilla Suomea, etelästä aina Lappia myöten.

– Varsinkin tänään tulee ympäri Suomen kuurosateita, jossa lumen olomuoto vaihtelee. Sisämaassa ja Vaasan korkeudella tulee lumikuuroja. Etelässä tulee toistaiseksi vettä, Karusto kertoo.

Keskiviikkona sää muuttuu. Silloin koko maassa saadaan runsaita lumisateita. Etelärannikolla saatetaan saada edelleen vesisateita tai ainakin räntää.

– 2–3 senttiä noin tulee lunta. Tämä lumi- ja räntäsade aiheuttaa liukkautta tien pintaan. Jos teille kertyy loskakerros, on huono juttu, hän kertoo.

Keskiviikkona saadaan laajemmin lumisadetta, joka ulottuu etelästä Lappiin asti. Runsaimmat sateet saadaan maan länsiosissa.

Torstaina saapuu matalapaine. Torstain ja perjantain välisenä yönä lumisateet painottuvat Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun korkeuksille.

Ovatko kelit tyypillisiä vuodenaikaan nähden?

– Etelässä on tilastoihin nähden keskivertoa lämpimämpää, jos katsotaan tulevan viiden vuorokauden ennustetta. Se johtuu siitä, että loppuviikosta on luvassa vähän lämpimämpää säätä ja yölämpötilat ovat lämpimämpiä kuin yleensä.

– Aika tyypillistä, että lumisateita tulee vielä. Niin sanottu talvi kyllä jatkuu pitkälle maaliskuuhun, Karusto sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?