LK: Turistit majoittuivat luvatta Lapin-mökkiin, saunoivat ja söivät: ”Vieraskirjan väliin oli sujautettu kaksi kympin seteliä”

Julkaistu:

Seikkailumatkailijat herättivät ihmetystä Lapissa yöpymällä yksityisessä mökissä ja syömällä sen tuvasta ruokia ilman lupaa, kertoo Lapin Kansa.
Lapin Kansa uutisoi tapauksesta, jossa erään suvun Inarijärvellä sijaitsevaa mökkiä käyttivät joulukuussa luvattomat vieraat. Lehden haastatteleman henkilön mukaan ulkomaalaiset seikkailumatkailijat olivat käyttäneet saunaa ja syöneet tupaan jätettyjä säilykkeitä.
  • Onko sinulla kokemuksia matkailijoiden luvattomasta vierailemisesta mökissä tai sen piha-alueella? Lähetä uutisvihje sähköpostitse tai Whatsapp-viestillä: uutiset@is.fi, Whatsapp 040 660 9019
– Vieraskirjan väliin oli sujautettu kaksi kympin seteliä, sängylle jätetty nokeentunut villapaita ja pöydälle survival-opas, haastateltu kuvailee Lapin Kansalle.

Myös MTV Uutiset kertoo vastaavanlaisesta, mahdollisesti juuri samaisesta tapauksesta Inarissa. MTV:n haastatteleman paikallisen mukaan suvun mökissä oli majoittunut luvatta vieraita, jotka olivat jättäneet joulukuulle päivätyn kiitosviestin vieraskirjaan.

Kiitosviestissä vierailijat esittäytyivät matkailijoiksi Ranskasta ja kehuivat hyvää lepoa ja paikan kauneutta. Kiitokseksi oli jätetty 20 euroa. Saunassa oli saunottu ja tuvasta syöty ruokia. Mökki oli haastatellun mukaan jätetty melko siistiin kuntoon.

– Liiteristä oli kadonnut puoli pinoa puita ja pari verkkoa. Muutaman kilometrin päähän asumuksesta oli rakennettu kota, haastateltu ihmetteli MTV:lle.

Ranskalainen seikkailumatkojen järjestäjä on myöntänyt Lapin Kansalle yöpyneensä joulukuussa kolmen matkakumppaninsa kanssa LK:n jutussa mainitussa mökissä. Matkan vetäjä sanoi, että hän ei tiennyt, että mökkiä ei olisi saanut käyttää.

Turistien toiminta noussut uutisotsikoihin aiemminkin

Ulkomaisten turistien seikkailu Suomen luonnossa ei ole esillä ensimmäistä kertaa. Ilta-Sanomat kirjoitti lokakuussa kansainvälisten matkailijoiden tavoista temmeltää Suomen luonnossa.

Lokakuisessa IS:n jutussa puistonjohtaja Pirjo Seurujärvi Metsähallituksen Lapin Luontopalvelusta kertoi muun muassa, että joitakin vuosia sitten tuli valituksia autiotupien käytöstä. Suomalaiset retkeilijät valittivat siitä, kuinka ulkomaalainen ryhmä on vallannut koko tuvan.
Lapissa valituksia tuli sekä Lemmenjoen että UKK:n kansallispuistosta. Seurujärvi kertoi, että asialla oli yksi keskieurooppalainen matkanjärjestäjä, joka markkinoi Lapin vaellusmatkoja ja myi majoitusta autiotupiin.

Seurujärven mukaan suomalaiset jokamiehen oikeudet herättävät ihastusta ulkomaisissa matkailijoissa, mutta outo asia voi olla esimerkiksi suomalainen näkemys yksityisyyden suojasta.

Seurujärvi kertoi, että eniten hankaluuksia on syntynyt Lapin asutuskeskuksissa, joissa liikkuu talvella paljon matkailijoita.

– Asukkaat ovat valittaneet, miten turistit tulevat kotien pihoihin ja jopa kurkistelevat ikkunoista sisälle, Seurujärvi kertoi IS:lle lokakuussa.