Kurikassa ei mene sormi suuhun, vaan jaksetaan yrittää

Julkaistu:

Kun kurikkalainen Pekka Pyylampi esitti IS Kylään -kiertueelle kyläkutsun, hänen motiivinaan oli esitellä kotikaupunkinsa isoa potentiaalia ja yrittäjähenkeä. Ne ovat hänen mukaansa koetuksella, mutta pelastavat, kun ajat ovat vaikeita, niin kuin nyt.

Kiertueen reitti tähän mennessä: Helsinki-Hausjärvi-Hämeenlinna-Kangasala-Nauvo-Pöytyä-Parkano-Kurikka.


Laitoksia on suljettu ja kouluja on siirretty toisaalle, mutta se vain lisää pohjalaista sisua.

– Täällä ei jäädä sormi suussa odottelemaan, vaan perustetaan uusia yrityksiä entisiin tiloihin. Luovuutta ja yritteliäisyyttä täällä riittää.

Kolmesta kuntakeskuksesta (Jurva, Jalasjävi ja Kurikka) yhteenliitettyä Kurikkaa riivaa kuitenkin muuttotappio. Noin 200 kuntalaista siirtyy muualle joka vuosi. Väkiluku putoaa pian alle 20 000:n.

”Täällä kyllä viihdytään, mutta palvelut ja työpaikat houkuttelevat asukkaita muualle. Meillä on paljon haasteita, mutta paljon myös potentiaalia”, Pekka Pyylampi kirjoitti IS:lle ja esitti samalla kyläkutsun.

Kuntaliittymät ja koulutuspaikkojen keskittäminen ovat eduskuntavaalien puheenaiheita, joten kutsuun oli helppoa tarttua.

Pekka Pyylampi on rehti ja rempseä pohjalainen. Syntynyt 36 vuotta sitten Alavudella ja muuttanut Jurvaan 2008, vuotta ennen kuntaliitosta. Perheellisillä miehellä on kaksi pientä poikaa.

– Aikansa se otti, mutta minusta kuntaliitos on hyvä juttu. Isompi antaa isommat mahdollisuudet.

Pyylampi haluaa esitellä IS:lle ensin Jurvan Sellan, joka on komea puurakennus, jonka runko koostuu liimapuupalkeista. Sellassa on nykyään Kurikan kaupungin tiloja ja se vuokraa juhlatiloja erilaisiin tapahtumiin.


Paljon on kuitenkin tiloja tyhjillään. Sama kohtalo on sen yhteydessä toimineella entisellä ammattikoululla, jonka toimintoja siirrettiin Seinäjoelle.

Samalla loppui jurvalaisen supertuotteen, veistokoulun, toiminta. Se on suuri sääli, sillä Sellan tiloissa on näytteillä sellaista puusepäntaitoa, että sitä soisi opetettavan paikkakunnalla vielä pitkään.

Sellassa on onneksi säilynyt puusepänverstas, jossa muutama lahjakas taiteilija tekee puusta hämmästyttävän upeita veistoksia.

– Mikki Paajaselle ja Kaj Lindgårdille puu on muovailuvahaa, sanoo Pekka Pyylampi soveltaen vanhaa jurvalaista senontaa.


Kurikka on kolmen kuntaliittymän keskus. Sen ylpeys on upouusi koulurakennus Sedu, jonka massiivisissa, mutta tyylikkäissä puitteissa on lukio sekä moderni ammattikoulu.


Pyylampi on mukana kaupungin nuorisotoiminnan vetämisessä ja esittelee kampuksella kiireisen abiturientin, joka paljastuu melkoiseksi lahjakkuudeksi.

Kaapo Havuluoto on kovan tason jääkiekkoilija ja jalkapalloilija, mutta hänelle maistuvat myös opinnot. Kaapo aikoo kirjoittaa yksitoista ainetta, joista kuusi on jo takana. Repussa on jo kolme laudaturia, kaksi eximiaa ja manga.

– Tavoitteeni on päästä lukemaan oikeustiedettä Helsinkiin tai Turkuun, Kaapo kertoo.


Havuluoto rakastaa kotikaupunkiaan, joka muuten valitsi hänet ”vuoden nuoreksi kurikkalaiseksi”. Mutta yliopistoa varten Kaapon on pakko muuttaa pois - ainakin muutamaksi vuodeksi.

– En osaa vielä sanoa minne tulen joskus asettumaan. En tiedä löytyykö täältä sitten koulutustani vastaavaa työtä, Kaapo toteaa juuri niin huolettomana kuin nuorukaisen pitääkin.

18-vuotiaana hän pääsee äänestämään eduskuntavaaleissa ensi kuussa. Kaapon kriteerit ovat selvät.

– Ehdokkaani täytyy ymmärtää nuorten asioita, mutta myös luvata pitää tämän alue elinvoimaisena.


IS kylässä