Nevalta löytynyt raato herätti vanhan pelon Kurikassa - ”Monet eivät enää uskalla tulla tänne”

Julkaistu:

Susista on tullut Etelä-Pohjanmaalla puheenaihe. Ne pelottavat ja nostavat jyrkkiä mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Kiertueen reitti tähän mennessä: Helsinki-Hausjärvi-Hämeenlinna-Kangasala-Nauvo-Pöytyä-Parkano-Kurikka.IS Kylässä -kiertue tutustui susi-kysymykseen Kurikassa ja sen kuntakeskuksessa Jurvassa, joissa petohavainnot ovat jo arkipäivää.

Kun Pekka Pyylampi, 36, kutsui IS Kylässä -kiertueen Kurikkaan, hän kertoi, että susien pesiytyminen seudulle puhuttaa valtavasti.

– Sudet aiheuttavat täällä pelkoa. Se on ihan ymmärrettävää, koska niihin ei ole totuttu.

Pyylampi opastaa IS Kylässä -minibussin läheiselle Niinistönnevalle, jossa on tehty useita susihavaintoja. Alueella on laaja turvesuo, nevaa sekä harvaa ja matalaa metsää.

Niinistönnevan tuorein tapaus on pedon raatelema hirvi, joka löytyi keskiviikkona lähistöllä olevan hiihtoladun kupeesta.

– Monet ihmiset eivät enää uskalla tulla tänne Niinistönnevan ladulle, Pyylampi raportoi kylän tietotoimiston uutisia.

Toissa talvena nevalla nähtiin seitsemän suden lauma, joita väitettiin ensin koiriksi. Sitten alkoi tulla useita ns. pihakäyntejä ja riistakamerakuvia, jolloin eläimet varmistettiin susiksi.

Pyylammen Jurvassa sijaitsevan kodin pihassa oli tuolloin suden jäljet. Samoilla lumilla pedot tappoivat lähistöllä asuneen talollisen koiran.


 

Minusta sudet kuuluvat Suomen luontoon. Metsiin ja soille. Mutta, ymmärrän, että ilmestyessään pihoille ne aiheuttavat pelkoa.

Pyylampi ei halua esiintyä kiihkoilijana susiasiassa. Suhtautuminen hukkaan leimaa kansalaisia, kun tunteet alkavat olla pinnassa.

– Ei minulla ole jyrkkiä mielipiteitä susista. Tunnen monia, joilla on, mutta kukaan heistä ei halunnut tulla tänään haastatteluun, koska eivät halua hankaluuksia.

– Minusta sudet kuuluvat Suomen luontoon. Metsiin ja soille. Mutta ymmärrän, että ilmestyessään pihoille ne aiheuttavat pelkoa.

Eniten pedot puhuttavat lapsiperheissä.

– Täällä haja-asutusalueilla ei ole ulkovaloja. Varhain aamulla ja iltapäivisin on pimeä, eikä lapsia uskalleta päästää kävelemään yksin kilometrin päässä kotiovelta sijaitsevalle koulukuljetuksen reitille.


Kunta on reagoinut tähän, ja sen nettisivuilta löytyy lomakkeita, joihin voi raportoida susihavainnoista ja ehkä saada koulukuljetuksen koukkaamaan lapsen pihasta.

Konkreettisena toimenpiteenä 2000 kurikkalaista allekirjoitti viime vuoden puolella adressin, joka esitti kaatolupien myöntämistä susille.

Se tuli bumerangina takaisin.

– Tällä maalla aletaan olla turhautuneita, Pyylampi raportoi.

Varmaa tietoa susien määrästä Etelä-Pohjanmaalla ei ole. Susilauman erittäin laaja, jopa tuhannen neliökilometrin reviiri, vaikeuttaa laskemista.

Vuodenvaihteessa Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan metsästäjät laskivat lumijäljistä, että alueella liikkuisi 44 sutta. Jälkien perusteella tehdyn suurpetolaskennan mukaan lukuun kuuluu viisi vähintään kolmen yksilön laumaa sekä kahdeksan yksinäistä sutta.


IS kylässä