IS kylässä vieraili kasvihuoneessa Närpiössä ja ex-poliisin kotona Ylistarossa – katso tallenteet suorista lähetyksistä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

IS kylässä vieraili kasvihuoneessa Närpiössä ja ex-poliisin kotona Ylistarossa – katso tallenteet suorista lähetyksistä

IS kylässä -kiertue siirtyi Ylistaroon Seinäjoelle. Lähetys on nyt katsottavissa tallenteena.

19.3.2019 6:00 | Päivitetty 19.3.2019 20:26

IS kylässä -kiertueella tapahtui vuoronvaihto. Kiertueauton kyytiin hyppäsivät toimittaja Lauri Silvander ja kuvaaja Seppo Kärki. Viisi päivää Suomea kiertäneet Antti Virolainen ja Joonas Salo lähtivät kotimatkalle.

Silvander ja Kärki matkustivat Seinäjoen Ylistaroon Etelä-Pohjanmaalle. Kahvit IS:lle tarjosi entinen korruptiontutkija, rikosylikonstaapeli evp. Heikki Pihlajamäki.

Pihlajamäen kanssa pohdimme muun muassa vanhempien ikäluokkien valtaa suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Vanhat jäärät eivät anna uusille ja kiinnostuneille nuorille tilaa, Pihlajamäki kommentoi.

Keskustelimme myös siitä, millaisia korruption muotoja Suomessa on. Kansainvälisen havaitun korruption indeksin mukaan Suomi on maailman kolmanneksi korruptiovapain maa. Mitä ajattelee pitkän linjan korruptiontutkija? Ovatko suomalaiset todella näin lahjomattomia?

Ilmakuva Ylistarosta.

Aiemmin päivällä IS kylässä -kiertue vieraili Närpiössä Pohjanmaalla.

Raymond Wesander oli kutsunut IS:n tutustumaan kotikaupunkiinsa Närpiöön. Hänen mukaansa Närpiö on Suomen kansainvälisin maaseutukaupunki. Se pitää varmasti paikkansa: Helsingin Sanomat kertoi lokakuussa 2017, että Närpiön yleisin sukunimi on vietnamilaistaustainen Nguyen.

Närpiö tunnetaan Suomen ruoka-aittana. Kaupungin nettisivujen mukaan siellä tuotetaan 60 prosenttia Suomen tomaateista ja 35 kurkuista.

Antti Virolainen ja Joonas Salo tutustuivat kasvihuoneeseen, josta he lähettivät suoran lähetyksen kello 13 alkaen. Suora lähetys on nyt päättynyt – tallenne on katsottavissa alla olevasta videoikkunasta:

Lähetys tuli Marika ja Stig-Erik Vikarsin tilalta. Stig-Erik Vikars aloitti 1982 isänsä tilalla ja perusti oman kasvihuoneen 1987. Seuraavana vuonna hänen unelmansa toteutui ja hän pystyi aloittamaan kasvatuksen omilla tomaatintaimilla.

1997 tilalla tapahtui sukupolvenvaihdos. Stig-Erik Vikars nuorempi otti vastuun tilasta ja pian hänen puolisonsa Marika tuli täysipäiväisesti mukaan firman toimintaan. Myös Marikan vanhemmat ovat tomaatinkasvattajia.

Vikarsilla on katon alla hehtaarin verran tomaattia eli 10 000 neliömetriä.

Wesanderin mukaan Närpiössä selviää, miksi Suomi tarvitsee maahanmuuttoa ja mitä se merkitsee Närpiön kehitykselle.

– Närpiössä voitte samalla tutustua paikkakuntaan, jossa on Suomen alhaisimpia työttömyyslukuja, Wesander kirjoitti.

Närpiö on vajaan 10 000 asukkaan pikkukaupunki Pohjanmaalla. Vuonna 2017 ulkomaalaistaustaisia Närpiön asukkaista oli 15,4 prosenttia (koko maassa 7 prosenttia). Työttömien työnhakijoiden osuus Närpiön työvoimasta oli tammikuussa 3,2 prosenttia (koko maassa 9,6 prosenttia).

Minne IS kylässä -bussi suuntaa keskiviikkona? Se selviää pian.

IS kylässä -kiertue

  • IS kylässä -kiertueella selvitetään, mistä Suomi puhuu eduskuntavaalien alla. Mihin kysymyksiin vaaleista haetaan vastauksia?

  • IS:n toimittajat Antti Virolainen, Lauri Silvander ja Faye Lawson sekä kuvaajat Joonas Salo, Seppo Kärki ja Aleksi Jalava kiertävät minibussilla ympäri Suomea.

  • Kiertue alkoi perjantaina 15.3. ja päättyy torstaina 28.3.

  • Toimittajat ja kuvaajat raportoivat kiertueen käänteistä IS:n lukijoille sekä ISTV:n katsojille. Reitin varrelta tehdään myös lukuisia suoria lähetyksiä, jotka näkyvät IS.fi:ssä.

  • Kyläilykohteet on valittu lukijoiden hakemusten joukosta. IS pyysi netissä kyläilykutsuja, joita tuli yli sata ympäri Suomea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?