Kirjailija Arno Kotro: Asevelvollisuus on tasa-arvokeskustelun sokea piste - ”Olen katunut, ettei ollut sisua mennä vankilaan”

Julkaistu:

Mitähän etulinjan kauhuihin komennetut miehet ajattelisivat nykyistä asevelvollisuutta puolustavista perusteluista? Arno Kotro kysyy.
Opettaja ja kirjailija Arno Kotro meni armeijaan muiden mukana. Mistään muusta vaihtoehdosta ei hänen tuttavapiirissään edes keskusteltu.

Palvelusaika päättyi vapautukseen, monen ”uuvuttavan ja yhteiskunnallekin kalliin vaiheen” jälkeen.

Kotro kertoo kokemuksestaan tänään ilmestyvässä esseekokoelmassa Sinua on petetty. Kirjoituksia sukupuolten tasa-arvosta (Like).

– Jälkeenpäin olen lähinnä katunut sitä, ettei minulla ollut älyä ja sisua mennä vankilaan. Jokainen sukupuolensa vuoksi vankilaan tai jalkapantarangaistukseen tuomittu murentaa vanhentunutta asevelvollisuuslakia, ja itse vähän raukkamaisesti siis jätin tilaisuuden käyttämättä, Kotro kirjoittaa kirjassa.

Kotron mukaan asevelvollisuus on suomalaisen tasa-arvokeskustelun sokea piste.

Jos siinä jonkinlaista tasa-arvo-ongelma nähdään, syrjittyinä pidetään naisia – vaikka kyse on miehille vankeustuomion uhalla säädetystä vapaudenriistosta.

– Mitähän olisivat viime sotien etulinjan kauhuihin komennetut miehet sanoneet, jos olisivat kuulleet, että he olivatkin etuoikeutettuja? Että kaltoin kohdeltuja olivatkin ne, jotka eivät päässeet silvottaviksi tai tapettaviksi? Kotro kysyy kirjassa.


Kotron mukaan sukupuolitettu asevelvollisuus antaa nuorille väärän viestin ja vielä vaiheessa, jossa he puntaroivat opiskeluvaihtoehtoja ja omaksuvat herkästi sukupuolirooleja.

– Koulussa haluamme kertoa, että sukupuolen ei pidä antaa ohjata valintoja, mutta valtiovalta toimii juuri päinvastoin ja hieroo nuorten naamaan ajatuksen, että naiset ja miehet ovat niin erilaisia, että heille kuuluvat eri velvollisuudet, Kotro kirjoittaa.

Lukion opettajana Kotro on kuitenkin nähnyt, että nuoret kyseenalaistavat järjestelmän.

– Se sotii sekä koulun kasvatustavoitteita että nuorten arvomaailmaa vastaan. Heille tasa-arvo on niin tärkeä teema, Kotro sanoo IS:lle.

Kotro pitää järjestelmää järjettömänä myös siksi, että samaan aikaan murehditaan työurien pituutta ja siirretään iso osa nuorista miehistä E-luokkaan, eli vapautetaan määräaikaisesti.

– Tämä kaikki on sellaista välitilassa olemista, että ei pysty kiinnittymään opintoihin eikä työelämään. Se tulee kalliiksi yhteiskunnalle.

Jos Suomeen suunniteltaisiin puolustusratkaisu nyt puhtaalta pöydältä, menisikö eduskunnassa läpi ajatus puhtaasti sukupuoleen perustuvasta ja vankilan uhalla toteutettavasta velvollisuudesta? Ei tietenkään, Kotro uskoo.

Hän ehdottaa myös korvaavaa mallia: Määrätään kutsunnat pakolliseksi koko ikäluokalle ja valitaan joukosta palvelukseen vapaaehtoiset soveltuvuuden ja motivaation perusteella. Toki heille pitäisi maksaa nykyistä paremmin.

Ota kantaa

Pitäisikö asevelvollisuus laajentaa koskemaan myös naisia?

Kyllä 59% Ei 41%
Ääniä yhteensä 6475

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt