Raju tulipalo Hyrsyläntaustassa Lohjalla – isä pakeni liekkien läpi, äiti ja lapset takaovesta

Julkaistu:

Liekkien rätinä ja kajastus herättivät keskellä yötä.
Hirsikehikkoinen, puuverhoiltu omakotitalo paloi ahnaalla liekillä maanantain vastaisena yönä Hyrsyläntaustassa Lohjalla.

Talon yläkerrassa nukkui pariskunta pienen lapsen kanssa.

– Isä oli herännyt tulen ääniin ja valoon, kertoo päivystävä palomestari Jukka Ekholm Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Talon ulkokuisti paloi rätisten, ja liekit loimusivat pimeässä yössä.

Isä herätti perheensä, ja kaikki lähtivät alakertaan, jossa herätettiin siellä nukkunut lapsen isoisä. Sen jälkeen kaikki pakenivat ulos, äiti, lapsi ja isoisä takaovesta, mies etuovesta.

– Hän oli mennyt palavan terassin liekkien läpi, Ekholm kertoo.

– Ehkä vanhasta tottumuksesta, ihminen menee usein ulos sieltä, mistä on tullut sisäänkin, Ekholm pohtii.

Hän pitää äidin ratkaisua onnistuneempana tilanteeseen nähden.

Liekit kiipesivät vauhdilla lautaverhoiltua seinää ylöspäin ja nuolivat itsensä sisään vintille. Puiset rakenteet ravitsivat ”punaista kukkoa”, jolla tulipalo myös suomen kielessä tunnetaan.

– Alakerta säästyi tulelta kokonaan, ei tullut edes savunhajua. Yläkerta kärsi pahoin ja jouduimme purkamaan kattorakenteita, Ekholm kertoo.

Poliisi tutkii syttymissyytä. Yksi vaihtoehto on sähkökytkentä ulos, jatkojohto.

Hätäkeskus sai ilmoituksen kello 2.02.

Hyrsyläntausta on eri paikka kuin Hyrsylän Mutka. Kumpikin sijaitsee Lohjalla. Jälkimmäinen on matkailunähtävyys ja tanssijalegenda Aira Samulinin koti, jonka nimen historia juontaa sotia edeltävään aikaan Raja-Karjalan Suojärvelle.

Hyrsylä oli outo kohta Suomen ja Neuvostoliiton rajalinjassa. Se sijaitsi muusta Suomesta lähes irrallisena ulkonemana Neuvostoliiton kolmelta suunnalta ympäröimänä. Erikoinen raja oli Stolbovan rauhan peruja vuodelta 1617.

Talvisodan sytyttyä jäi Hyrsylästä siviiliväestöä hyökkäävien neuvostojoukkojen vangiksi.