Ex-poliisi lataa tiskiin karun totuuden suomalaisnuorten huumeidenkäytöstä – kuulee pysäyttävän lauseen usein kouluissa

Julkaistu:

IS kylässä
IS Kylässä -kiertue pysähtyi Parkanossa, kun eläkkeelle jäänyt huumepoliisi Hannu Jore kutsui vieraat Parkanonjärven rannalla sijaitsevaan kotiinsa.


Kiertueen reitti tähän mennessä: Helsinki-Hausjärvi-Hämeenlinna-Kangasala-Nauvo-Pöytyä-Parkano.Hannu Jore on eläkkeelle jäänyt huumepoliisi, jonka kutsumus on jatkaa arvokasta valistustyötä nuorten parissa.

– En ole menettänyt toivoani, mutta olen hyvin huolissani, Jore sanoo lasten ja nuorten huumeidenkäytön tämänhetkisestä tilanteesta.

Entinen vanhempi rikoskonstaapeli, 70, haluaa kiinnittää päättäjien huomion tähän vakavaan asiaan vaalien alla. Siksi hän kutsui IS Kylässä -kiertueen Parkanonjärven rannalla sijaitsevaan kotiinsa.

– Pois huumeita ei enää koskaan saada, ne ovat tulleet jäädäkseen. Mutta hillitä niiden käyttöä pystytään. Se edellyttää huumepoliisien ja tullin huumeisiin erikoistuneen henkilöstön huomattavaa lisäystä.

Jore tietää mitä puhuu ja vaatii. Hän on taistellut Suomessa ehkä pisimpään nuorten huumeiden käyttöä vastaan – 26 intohimoista vuotta.

Hän kävi Yhdysvalloissa kouluttautumassa FBI:n kovan luokan huumerutiineihin jo vuonna 1993 ja tutustui myös sen D.A.R.E.-projektiin (Drug Abuse Resistance Education = huumeidenkäytön vastainen koulutus).

Kotiuduttuaan Jore sai luvan jalkauttaa Dare-koulutuksen myös Suomeen. Se otti heti tulta alleen ja 1990-luvun puolivälistä lähtien mies on kiertänyt matkasaarnaajan lailla suomalaisia kouluja ja ammattioppilaitoksia valistaen huumeiden vaaroista.

– Se räjähti heti käyntiin. 1990-luvulla tein yli 200 tilaisuutta vuodessa, Jore muistelee.

Nykyään luentotilaisuuksia on vähemmän, koska koulujen valistustyöhön osoitettuja käyttövaroja on supistettu. Tänä vuonna Jore vierailee noin 50 oppilaitoksessa.

– Tarvetta olisi enempään. Vierailutoiveita tulee jatkuvasti eri puolilta Suomea.

Jore on tyytyväinen siitä, että nuorten alkoholin ja tupakan käyttö on vähentynyt selvästi muutaman vuosikymmen tasosta.

Mutta silti hän ei usko tilastoihin, joiden mukaan nuorten huumekokeiluiden määrä olisi pysynyt ennallaan. Hänen mukaansa tuo tieto on valheellista.
Jore sanoo, että kyselytutkimuksissa muihin tietoihin perustuvissa tilastoissa ei näy aivan nuorimpien ikäluokkien kasvanut osuus.

– Nyt puhutaan jo ala-asteikäisistä käyttäjistä. Esimerkiksi Kiuruvedellä on vastikään todettu hyvin nuorten koululaisten myyneen ikätovereilleen LSD:tä ja kannabista. Samanlaista tietoa on tullut muun muassa Sastamalasta ja Valkeakoskelta, Jore luettelee.

Hän on vanhan porttiteoriakoulukunnan vankkumaton kannattaja. Hänen mukaansa jokainen kokeilu esimerkiksi kannabistuotteilla on valtava riski.Jore tietää toki, että porttiteorialle löytyy yhtä vankkumattomia kiistäjiä. Nykyään monet nuoret ovat taipuvaisia myötäilemään heitä.

– Minulle sanotaan usein kouluissa, että ”sä olet vanhanaikainen, ei pilvi ole edes huumetta”.

– Mutta kun se on. Ja kannabis on nykyään hyvin vahvaa ja sen pitkäaikainen käyttö vie kannabispsykoosiin.

– Eikä se pilven käyttö aina riitä. Seuraavaksi halutaan lisää potkua ja kokeillaan amfetamiinia, Jore huokaisee.

Kuten sanottu vanha huumepoliisi ei ole menettänyt toivoaan.

– Suurin osa Suomen nuorisosta sanoo ei huumeille. Mutta toisaalta jokainen kokeilija on liikaa, hän toteaa.

– Vastuu on vanhemmilla. Heidän pitää antaa lapsille enemmän aikaa ja vähemmän rahaa.

Kello 1.04: Joren titteli korjattu vanhemmaksi rikoskonstaapeliksi.

IS Kylässä -kiertue

IS kylässä -kiertueella selvitetään, mistä Suomi oikeasti puhuu eduskuntavaalien alla. Mihin kysymyksiin vaaleista haetaan vastauksia?

IS:n toimittajat Antti Virolainen, Lauri Silvander ja Faye Lawson sekä kuvaajat Joonas Salo, Seppo Kärki ja Aleksi Jalava kiertävät minibussilla ympäri Suomea. Urakan aloittavat Virolainen ja Salo.

Kiertue alkoi perjantaina 15.3. ja päättyy torstaina 28.3.

Toimittajat ja kuvaajat raportoivat kiertueen käänteistä IS:n lukijoille sekä ISTV:n katsojille. Reitin varrelta tehdään myös lukuisia suoria lähetyksiä, jotka näkyvät IS.fi:ssä.

Kyläilykohteet on valittu lukijoiden hakemusten joukosta. IS pyysi netissä kyläilykutsuja, joita tuli yli sata ympäri Suomea.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt