”Paskalaki” uhkaa levitä käsiin – ympäristöjohtaja: mökkiläisten joukossa muhii kapina - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”Paskalaki” uhkaa levitä käsiin – ympäristö­johtaja: mökkiläisten joukossa muhii kapina

Tuhansien haja-asutusalueilla mökkeilevien ja asuvien suomalaisten pitäisi reagoida tiukentuviin jätevesisäännöksiin viimeistään nyt, mutta moni ei ole aloittanut asian hoitamista lainkaan.

Jätevesilakia, eli tuttavallisemmin ”paskalakia” on perusteltu ympäristönsuojelulla.

17.3.2019 21:56

Jätevesiremontin takaraja on lain mukaan lokakuussa, mutta yksin Kuopiossa on 3 000 tonttia, joilla hommiin ei ole ryhdytty

Pohjavesialueilla ja alle 100 metriä rannasta sijaitsevien rakennusten jätevesijärjestelmä pitää uudistaa lokakuun loppuun mennessä, jos järjestelmä ei täytä nykysääntöjä.

Yksin Kuopiossa on noin 3 000 kiinteistöä, joiden jätevesijärjestelmä ei ole vielä ajan tasalla, kertoo Kuopion ympäristöjohtaja Tanja Leppänen STT:lle. Leppäsen arvion mukaan osa asukkaista ei edes aio ryhtyä uudistustöihin.

– Tässä vesihuoltopuolessa on opittu, että hyvin monet ovat mielellään hiljaa eivätkä tee mitään. Ja jos yhteyttä ottaa, niin sanovat, että en tee, Leppänen sanoo.

Toisen suositun mökkikunnan Puumalan tekninen johtaja Kimmo Hagman puolestaan arvioi, että Puumalassa on yhä satoja mökkitontteja, joilla vaadittavat uudistukset ovat tekemättä.

– Kyllä siinä kiire tulee, Hagman toteaa.

Siuntiossa tehtiin jätevesiremonttia 2014.

Mökkiläiset: asetus on liian ankara

Vapaa-ajan asukkaiden liitto katsoo, että syksyllä voimaan tuleva jätevesiasetus syrjii vapaa-ajanasumista. Liitto on yhdessä Omakotiliiton kanssa lähettänyt ympäristöministeriöön ehdotuksen, jossa vaaditaan muutoksia asetukseen. Liitto haluaa mökkien omistajat ikää koskevan poikkeuslain piiriin ja siirtää uudistuksen määräaikaa.

Voimaan tulevan asetuksen mukaan ennen 9. maaliskuuta 1943 syntyneet saavat vapautuksen korjausvelvoitteista vakituiseen asuntoonsa.

– Tämä kohta ei koske vapaa-ajan asuntoja, ja se on harmillista, koska vapaa-ajan asuntojen omistajat ovat keskimäärin varsin iäkkäitä, liiton tiedotteessa sanotaan.

Liitto perustelee ehdotustaan muun muassa sillä, että vapaa-ajan asuntoja käytetään keskimäärin noin 80 vuorokautta vuodessa, ja näin ollen jätevesien määrä on vain noin viidennes pysyvien asuntojen jätevesistä.

Liitto myös pyytää, että asetuksen määräaikaa siirrettäisiin vuodella. Liiton hallituksen puheenjohtajan Tapio Tervon mukaan asetus on herättänyt paljon keskustelua ja kysymyksiä liiton alueyhdistyksissä. Pääviesti on ollut, että asetus on liian ankara ja aikataulu kova.

– Emme näe, että muutoksia ehdittäisiin tehdä kesän aikana, Tervo sanoo STT:lle.

Tervon mukaan liitto katsoo, ettei Suomesta ei löydy tarpeeksi muun muassa suunnittelijoita ja urakoitsijoita tekemään kaikkia korjauksia kesän aikana.

Viime hetket lähestyvät

Urakoitsijoista ja suunnittelijoista voi tulla pulaa myös Kuntaliiton ympäristöpäällikön Miira Riipinen mukaan. Ainakin, jos muutostyöt jättää viimeiseen kesään.

– En syytä ketään – sääntely on ollut poukkoilevaa. Ihmisille on varmaan tullut olo, että tämä vielä muuttuu, että ei tässä vielä kannata, Riipinen toteaa.

Uudistusta on puuhattu vuosikausia ja siihen on tullut lievennyksiä matkan varrella. Viimeistään nyt kuitenkin pitäisi puhua suunnittelijan ja urakoitsijan kanssa, jotta varmistaa työntekijöiden saatavuuden ennen lokakuuta, Riipinen ja Hagman muistuttavat.

Kesämökkien myynnissä ei näy

Kiinteistömaailma Mikkelin toimitusjohtaja Pertti Orava arvioi, että noin puolella myytävistä kiinteistöistä vaatimukset eivät täyty.

– Toisaalta asetusta on väännetty niin monta vuotta, että ihmiset eivät välttämättä ole aidostikaan olleet perillä, mitä vaaditaan, Orava sanoo.

Konkreettisesti myyntilukuihin muutokset eivät ole kuitenkaan vaikuttaneet.

– Ostajat ovat nyt valveutuneita ja kyselevät asiasta enemmän.

Moni nauttii mökkielämässä perinteistä ja muuta elämää askeettisemmista oloista.

Myös arviointipäällikkö Jarmo Berg kiinteistövälitysyritys SKV:sta kertoo, että tuleva jätevesiasetus ei ole vaikuttanut kiinteistöjen tai kesämökkien myyntiin.

– Muutos ei ole vaikuttanut myyntiin ainakaan Keski-Suomessa, jossa itse toimin. Tämä johtuu siitä, että merkittävä osa toteutuneista kaupoista on tehty mökeistä, joita asetus ei koske.

Myös Berg arvioi, että jätevesijärjestelmän uudistaminen on jäänyt monilla omistajilla viime tinkaan.

– Välittäjän pitää olla tarkkana katsoessaan, onko uudistukset tehty ja että ostaja tietää, mikä on tilanne.

Mitä käy, jos jättää tekemättä?

Mitä sitten tehdään niiden kiinteistönomistajien kanssa, jotka eivät ole 1. marraskuuta tehneet vaadittuja muutoksia?

– Se on lainvastainen tila tietenkin, mutta ympäristövalvontaa tehdään riskiperusteisesti. Ei ole missään kunnassa valvontaresursseja, että lähdettäisiin käymään järjestelmällisesti kaikki kiinteistöt läpi, Riipinen sanoo.

Kuopiossa aiotaankin luottaa etupäässä naapurien valvoviin silmiin.

– Ei ole todellakaan mahdollista tuhansiin kiinteistöihin maastoutua, Leppänen sanoo.

Leppäsen mukaan siirtymäaikaa voidaan myöntää vielä ensi vuoden kesään, jos muutostyöt jäävät esimerkiksi kiinni urakoitsijoiden saatavuudesta.

Apua jätevesiuudistuksen tarpeen arviointiin ja uudistuksen toteuttamiseen saa oman kunnan rakennusvalvonnasta tai ympäristönsuojelusta.

Kenen pitää uusia mökin tai kodin jätevesijärjestelmä?

  • Jätevesiuudistus koskee haja-asutusalueella rakennuksia, joiden rakennuslupa on annettu ennen vuotta 2004 ja joiden järjestelmä ei täytä nykysääntöjä.

  • Jos jätevesiä tuottava rakennus on alle sadan metrin päässä vesialueista tai jätevesien käsittelyjärjestelmä on pohjavesialueella, jätevesijärjestelmä pitää uusia lokakuun loppuun mennessä. Tästä määräajasta voi hakea lykkäystä, jos jäteveden määrä jää huomattavan pieneksi tai kustannukset nousevat kohtuuttoman korkeiksi.

  • Jos rakennus on yli 100 metrin päässä vesialueesta eikä pohjavesialueella, riittää, että jätevesijärjestelmän kunnostaa seuraavan ison remontin, kuten vesikäymälän rakentamisen, yhteydessä. Ei poikkeusmahdollisuutta.

  • Ennen 9. maaliskuuta 1943 syntyneet saavat kuitenkin molemmissa tapauksissa ikävapautuksen vakituiseen asuntoonsa.

  • Uudistusta ei myöskään tarvita, jos kiinteistö liitetään viemäriverkostoon tai jos kiinteistöllä on vain kantovesi ja kuivakäymälä.

  • Kunnilla voi lisäksi olla omia määräyksiä.

  • Kuntaliiton Miira Riipinen arvioi uudistuksen kustannusten liikkuvan 2 000–10 000 eurossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?