Keli muuttui surkeaksi monissa osissa Suomea – ajosää on huono vielä maanantai­aamuna

Julkaistu:

Lumi- ja vesisateet piinaavat autoilijoita seuraavan vuorokauden aikana.
Niin kuin aina, mutta erityisesti tänään ja huomenna on syytä säilyttää maltti tieliikenteessä. Taivaalta tulevat sateet tekevät nimittäin ajokelistä jopa vaarallisen.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Ilkka kertoo, että lumi- ja vesisateita tulee jo sunnuntai-illan aikana. Lämpötila on muutaman asteen nollan yläpuolella lukuun ottamatta Pohjois-Lappia, jossa ollaan pikkupakkasella.

– Melko voimakkaan näköinen sadealue liikkuu illan ja yön aikana etelä- ja keskiosan yli kohti koillista.

– Pitkälti maan etelä- ja keskiosassa tulee lunta, jälkipuoliskolla, eli lounaassa se sade alkaa muuttua vetisemmäksi, Ilkka kertoo.

Ilkka kertoo, että maa ja tienpinta on suhteellisen lämmin, mikä tarkoittaa sitä, että tien pinta muuttuu loskaiseksi. Ajokeli on vaarallinen jo tänään illalla Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä sekä Kanta-Hämeessä. Muualla Etelä-Suomessa ajokeli on mahdollisesti vaarallinen.

Huomenna maanantaina ajokeli muuttuu entistä huonommaksi. Ajokeli on aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta joko vaarallinen tai mahdollisesti vaarallinen.

Meteorologi Ilkka kertoo, että huomenna lunta tupruttaa nimenomaisesti keskiosissa, Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla sekä Keski-Lapissa.

– Aina kannattaa olla varovaisesti liikkeellä, kun on vähän huono sää, Ilkka toteaa.

Matalapaineen jäänteet jäävät pyörimään Suomen päälle, ja vesi- ja räntäsateita saadaan vielä tiistainakin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan keskiviikon vastaisena yönä sää hetkellisesti selkenee ja pakastuu. Kaikkiaan alkavasta viikosta on kuitenkin tulossa varsin lauha. Loppuviikkoa kohti tuulet jälleen voimistuvat.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt