Ilmaston­muutos oli nuorten ykkös­huoli nuotiolla Pöytyällä – ”Se täytyy pysäyttää – olen kyllästynyt pelkkään päivittelyyn”

rac

Julkaistu:

IS Kylässä -kiertue pääsi tänään todella hienoon seuraan, kun nuori pöytyäläinen Ada Nyman kutsui vieraat nuotion ääreen.


Kiertueen reitti tähän mennessä: Helsinki-Hausjärvi-Hämeenlinna-Kangasala-Nauvo-Pöytyä.IS pääsi seuraamaan viiden aktiivisen nuoren kokoontumista mukavasti lämmittävän tulisijan ääreen Kurjenrahkan kansallispuistossa, joka sijaitsee 40 kilometrin päässä Turusta koilliseen.

Heidän keskustelunsa ilmastonmuutoksesta, tulevaisuususkosta ja koulutuksesta oli kiinnostavaa ja silmiä avaavaa. Tämän artikkelin yhteydessä oleva video on erittäin suositeltavaa katseltavaa jokaiselle suomalaiselle päättäjälle.
  • ISTV näytti keskustelun suorana lähetyksenä. Voit katsoa tallenteen yllä olevasta videoikkunasta.
Koolla olivat Martta Tenhunen, 18, Iliyan Kichukov, 18, Jenni Peltola, 15, Tuukka Toivonen, 13 ja Ada Nyman,16. Jokainen on Pöytyän nuorisovaltuuston jäseniä.


He eivät ole poliittisia broilereita puoluetunnuksin, vaan tavallisia nuoria, jotka ovat keskimääräistä kiinnostuneempia yhteiskunnasta ja tulevaisuudestaan.

Ilmastonmuutos oli tietysti nuorten ykköspuheenaihe, koska nuorten globaali kannanotto (koululakkopäivä) sai viime perjantaina Suomessakin valtavan huomion.

– Ihailen itsekin Greta Thunbergia, joka on kampanjan takana. Osallistuin lakkopäivään, koska nyt oli pakko toimia. Ilmastonmuutos täytyy pysäyttää. Olen kyllästynyt pelkkään päivittelyyn, Ada Nyman perustelee.

Iäkkäämpien sukupolvien voi olla vaikea käsittää kuinka valveutuneita ja huolissaan nykynuoret ovat luonnosta ja ilmastosta. Jenni Peltola puki sen sanoiksi:

– Minua ahdistaa, ajattelen ilmaston tilaa. Olen huolissani tulevaisuudestamme, Jenni sanoi vakavana.


Abiturientti Iliyan Kichukov on abituri ja pääsee jo äänestämään.

– Ilmastonmuutos on tärkein ja ainoa asia, joka ratkaisee äänestyspäätökseni, Iliyan vakuuttaa.

Martta Tenhunen on lukiossa toista vuotta. Hän aikoo suunnata tulevaisuudessa lääkäriopintoihin ja kantaa huolta ilmaston lisäksi koulutusleikkauksista, jotka kohdistuvat eniten juuri nuoriin.

– Olen silti positiivinen sekä ilmaston että koulutuksemme tulevaisuudesta. Meidän on välttämätöntä uskoa tulevaan ja rakentaa sitä vastuullisesti ja tehtävä pitkälle kantavia päätöksiä.


Kiertuebussin matka jatkuu!IS kylässä -kiertue

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt