Lounaasta vyöryy rintama, joka saattaa musertaa +10 asteesta haikailevien haaveet – meteorologi lohduttaa: ”Plussakeleissä kyllä mennään”

rac

Julkaistu:

Useat matalapaineet liikkuvat Suomen yli, mutta loppuviikosta on tulossa lämpimämpi.
Keväisen lämmön odottajilta vaaditaan juuri nyt sitkeyttä, sillä Suomeen saapuu sunnuntaina iltapäivällä uusi sadealue lounaasta, joka uhkaa viivästyttää päivälämpötilojen nousua yli kymmenen asteen.

– Sade tulee lumena ja räntänä, etelässä myös vetenä. Lumisade voi olla hetkittäin sakeaa ja ajokeli erittäin huono, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Helena Laakso kertoo Ilta-Sanomille.

Vaikka suuressa osassa Suomea on ajankohtaan nähden keskimääräistä lauhempaa, päivälämpötila ei nouse vielä alkuviikosta kovin korkeaksi.

– Plussakeleissä kyllä mennään, mutta ylimmillään lämpötila jäänee alkuviikosta +3 –+4 asteeseen, sillä useat matalapaineet liikkuvat Suomen yli, Laakso kertoo.


Käänne kohti kevään lämpöä pienestä kiinni?

– Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä maan länsiosiin on tulossa lumisadetta. Sadealue liikkuu kohti Lappia. Myös alkuviikosta paikallisia sateita voi yltää Uudellemaalle, Forecan meteorologi Riikka Lahtinen kertoo.

Lahtinen kertoo, että tiistaina saapuu vähitellen kuivempaa ilmaa maan eteläosiin.

Forecan Twitter-tilillä kerootaan myös sateista.

Voiko +10 asteen raja rikkoutua loppuviikosta ja missä se tapahtuu?

– Torstaina tuuli tulee luoteesta ja Suomeen tulee kuivempaa ilmaa, mutta vielä ei tiedetä, vaikuttaako Föhn-tuuli tilanteeseen, Lahtinen sanoo.

Föhn-tuuli on paikallinen lämmin ja kuiva laskutuuli.

– Ihan +10 asteen lämpötiloja ennuste ei siis vielä näytä, sillä paljon riippuu pilvisyydestä ja siitä, voiko Föhn-ilmiö vaikuttaa. Loppuviikosta maan lounais- ja eteläosissa päivälämpötila voi silti nousta parhaimmillaan +5 – +6 asteeseen, Lahtinen sanoo.