Nauvolaisella Jan-Erikillä on tuhat rautaa tulessa – entinen merimies lataa suorat sanat saariston ongelmista

rac

Julkaistu:

IS kylässä -kiertue vieraili lauantai-iltana Nauvossa Paraisilla, Turun saaristossa.

Kiertueen reitti tähän mennessä: Helsinki-Hausjärvi-Hämeenlinna-Kangasala-Nauvo, Parainen


Turunmaan saaristossa sijaitseva Nauvon Saaristotie on hiljainen, kun turistimassat loistavat poissaolollaan. Monialayrittäjä Jan-Erik Karlssonilla on kuitenkin täysi höyry päällä, sillä hänellä on monta rautaa tulessa ympäri vuoden.

IS Kylässä -kiertue saapui Karlssonin maatilalle kuuntelemaan olosuhteista, joissa hän harjoittaa saaristossa karjanhoitoa ja maanviljelystä, mökkivuokrausta ja pitää venetelakkaa sekä kesäkauppaa.

– Tämä saaristo on upeaa seutua asua ja tehdä elämäntyönsä. Mutta pian täällä alkaa olla ihan mahdotonta elää ja selviytyä yrittäjänä, ellei saada moneen asiaan helpotusta ja parannusta.

Tarmokas monitoimimies ei aio lannistua, vaikka lossit, huonokuntoiset sillat, vanhanaikaiset yhteysalukset ja niihin sopimattomat laiturit, surkea teidenhoito, hankalat kaavoitussäännöt ja korkeat polttoaineiden hinnat ovat jatkuvia murheenkryynejä.
  • Katso video Jan-Erik Karlssonin ylämaankarjasta jutun alusta

”Alkaa olla mahdotonta asua ja yrittää”

Toimittajan ei tarvinnut kysyä juuri mitään, kun Karlsson antoi palaa miellyttävällä saariston nuotillaan. Päällimmäisenä murheena hänellä olivat edellä mainitut liikenneinfran ongelmat. Mutta myös hylkeiden ja merimetsojen aiheuttamat kalavahingot sekä kesälomasesongin lyhyys kuohuttivat hänen mieltään.

– Tuolla Nauvon ulkopuolella saaristossa elää enää vain satoja ihmisiä. Ja näillä isoillakin saarilla pärjääminen on tehty yhä vaikeammaksi.

Karlsson ei ole kuitenkaan jäänyt passiiviseksi sivustakatsojaksi. Hän on aina vastannut haasteisiin lisäämällä pökköä pesään, joko aktiivisena yrittäjänä tai toimimalla kunnassaan erilaisissa luottamustehtävissä.


Merimiehestä luomutilan pyörittäjäksi

Jan-Erik Karlsson käynnisti uuden elämänuransa Pikku-Nauvossa eli Lillandetissa vuonna 2003. Silloin hän päätti 20-vuotisen merimiehen taipaleensa eri varustamoilla ja aloitti maatilan hoidon.

Karlsson on syntyisin Nauvon eteläisen saariston Nötöstä. Hänen Teija-vaimonsa on kotoisin Lillandetista. Yhdessä he ovat nostaneet maatilansa viljellyn peltopinta-alan jo yli 200 hehtaarin. Karjaa heillä on 100 päätä ja lampaitakin kymmeniä.

– Me olemme luomutila. Se on meille tärkeä ja hyvä brändi, Karlsson sanoo.


Myös hänen karjansa pönkittää luomubrändiä. Se ei näet ole mitä tahansa nautakarjaa, vaan ylvästä ja eksoottista ylämaankarjaa, jota hyödynnetään luonnonlaitumien ja perinnebiotoopin ylläpitämisessä.

Karlsson rahtaa satapäisen karjansa keväällä proomulla lukuisiin lähisaariin, joissa se laiduntaa ja tekee samalla arvokasta perinnemaiseman muokkausta. Talven karja elää pelloilla ja lannoittaa ne tuottaviksi.

”Ylämaankarjan liha on erityistä”

Karlssonin parikymmenpäinen lauma on jyhkeä näky sumuisessa iltapäivässä. Isäntä kertoo ylpeänä karjansa ominaisuuksista ja alkuperästä.

– Ylämaankarja on kotoisin Brittein saarilta. Se on naudan alkuperäisrotu, jolle on ominaista valtavat sarvet ja paksu turkki. Rotu on karaistunutta ja tulee toimeen vuoden ympäri ulkona.

– Tämä sää on sille vaikein. Pakkanen ei haittaa, mutta märkä talvi ei ole hyväksi.


Ylämaankarjan liha on erityistä. Karlsson myy sitä omalta tilaltaan ja omasta kesäkaupastaan Nötön saarelta.

– Liha on maukasta riistaan vivahtavaa. Monipuolinen luonnonravinto vaikuttaa lihan ravintoarvoihin. Se on vähärasvaista ja siinä on enemmän rautaa ja proteiineja kuin naudan lihassa yleensä.

– Ylämaankarjan jauhelihasta saa maailman parhaat burgerit. Sen Entrecot, mutta myös posket ja häntä ovat täyttä kurmettia.

Venetelakka tehdashallissa

Karlsson on mainio opas Nauvon turistikierrokselle. Vierasvenesataman ja 1400-luvulla rakennetun kivikirkon jälkeen hän esittelee Ilta-sanomille entisen Flipper-veneiden tehdashallin, jota hänen yrityksensä vuokraa telakaksi ja säilytyspaikaksi useille kymmenille paikallisten tai kesäasukkaiden veneille.


Tuossa hallissa täysinoppinut konemies-Karlsson myös korjaa tai kunnostaa moottorin kuin moottorin. Omia veneitä hänellä on siellä kymmenen kappaletta.

Karlssonin kesäkaupassa ei sentään ehditä pistäytyä, eikä se ole aukikaan. Kauppa sijaitsee sijaitsee 45 minuutin moottorivenematkan päässä Nötön saarella. Samalla, jossa hän vuokraa neljää mökkiä ja vanhaa koulua kesävieraille.

IS kylässä -kiertue