Tuusulalainen Jessica löysi vanhasta punaisesta mökistä aarteen, joka nostaa kyyneleet silmiin – lue sota-ajan rakkauskirjeen koskettava lopetus

Julkaistu:

Vanhalla kaunokirjoituksella kirjoitettu kirje oli rintamalla olleen miehen lähettämä kaipauksesta kertova rakkauskirje kotirintamalle.
Hellyttävä sota-ajan rakkauskirje löytyi vanhan talon ullakolta Tuusulasta Rantatien historialliselta kulttuurialueelta, Toivolan tilan muonamiesten tuvasta eli piian ja rengin talosta. Lähistöllä sijaitsevat nykyään muun muassa Lottamuseo ja Aleksis Kiven kuolinmökki.

– Olimme ostaneet rakennustontin Tuusulasta, ja paikalla oli pieni 68 neliön punainen mökki. Vanhaa taloa ei voinut kuitenkaan purkaa alueen kulttuurihistoriallisista syistä, vaan se päätettiin kunnostaa ja rakentaa tontille lisäksi uudisrakennus, tuusulalainen Jessica Leppo sanoo.
Leppo kertoo, että mökin kunnostus vaati paljon töitä. Työ on kuitenkin hienoa, varsinkin kun pian selvisi, että mökki oli ollut tärkeä osa Tuusulan historiaa.

– Kylmältä vintiltä vietiin pois jätettä. Pois vietävien tavaroiden joukosta alkoi löytyä mielenkiintoisia esineitä. Joukossa oli esimerkiksi Vanhankylän kartanon edesmenneen emännän Anni Åströmin käsilaukku, jonka sisällä oli mun muassa ostokortteja. Aion viedä laukun sisältöineen kotiseutumuseoon, missä on entuudestaan Annille aikanaan kuuluneita esineitä. Löytyi myös The Gat -merkkinen ilma-ase. Kysyin aikanaan Helsingin suurpommituksia paenneelta tähän taloon muuttaneelta naapuriltani, että tunnistaako hän aseen. Pian selvisi, että hän oli ollut aseen toinen omistaja. Hän oli hankkinut aseen olleessaan sukuloimassa 1950-luvulla Englannissa, Leppo kertoo.

Pian löytyi kuitenkin jotain todella mielenkiintoista.


– Löytyi avattu kirjekuori, jonka päällä luki neiti Helmi Miettinen. Vanhalla kaunokirjoituksella kirjoitettu kirje oli rintamalla olleen miehen lähettämä kaipauksesta kertova rakkauskirje kotirintamalle. Sen kirjoittaja oli ilmeisesti lentosotamies Aaro Järvinen. Lähettäjän osoitteeksi oli merkitty Onttola hiihtomaja, joka sijaitsee Joensuussa.
”Kai taivaassa yhdymme, koska siellä taistella koskaan ei”

– Sain apua vanhan käsialan lukemiseen. Hyvin pian selvisi, miten ihana ja romanttinen kirje oli. Ennen osattiin kertoa tunteista kauniisti. Lukeminen nosti kyyneleet silmiin. Jo kirjeen alku ”Rakas Helmi-Kulta … Olethan omani kun vielä kerran pääsen täältä pois.” kertoo syvistä tunteista hienolla tavalla.

Kirjeen loppu koskettaa syvästi.

Älä ikävöi rakkaani mua jos kaukana täytyy mun olla. Anna sydänsurusi mulle, tahton taistella puolestasi sun. Vaan jos vihollistantereella minun hautani kerran on, niin kaatuissankin muistan sua rakkaani, joka luotit minuun ja minä sinuun. Emmekä nähdä enää saa jos hautani siellä on, niin kaadun silloin puolesta isänmaan. Kai taivaassa yhdymme, koska siellä taistella koskaan ei. Siellä Jeesus ilomme on. Voi rakkaani, sun turviisi päästä jos kerran mä saan, ja painaa pääni hellään syliisi, tää on toivoni mun.”


– Kirje on voitu tuoda vastaanottajalla tai se on voinut olla osa suurempaa lähetystä, koska siinä ei ole osoitetta, Leppo sanoo.

Jessica Leppo on kertonut kirjeestä myös Facebookissa.

Hän on alkanut pohtia, voisivatko rakkauskirjeiden henkilöt tai heidän jälkeläisensä olla vielä elossa.

– Voisin silloin palauttaa sen heille.

Kirje on hieno yksityiskohta Suomen historiasta.


Vanhankylän kartanon perusti 1600 –luvulla aateloitu ratsumestari Nils Stålhana, jonka suku hallitsi kartanoa 1800-luvun alkuvuosiin. Jessica Lepon perheen ostama mökki on todennäköisesti ollut Vanhankylän kartanoon kuuluva isompi rakennus, josta osa on 1920 siirretty nykyiselle paikalleen. Puustellissa töitä tekevä Leppo tuntee työnsä vuoksi suomalaisten rakennusten historiaa ja rakennustekniikkaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt