Eduskunnan pääsihteeri: Äänestyspainikkeet toimivat moitteetta – ”Edustaja Kari jätti todennäköisesti painamatta painiketta”

Julkaistu:

Äänestyspainikejupakka nousi esille täpärässä Vaasan keskussairaalaa koskevassa äänestyksessä, jossa Karin ääni ei rekisteröitynyt.
Eduskunnan äänestysjärjestelmä on toiminut koko viime viikon moitteettomasti, kertoo eduskunnan pääsihteeri tiedotteessa.

Eduskunnan äänestyspainikkeiden toimivuus nousi esille, kun kansanedustaja Emma Kari (vihr) merkittiin eilisessä Vaasan keskussairaalaa koskevassa äänestyksessä poissa olleeksi äänestyspöytäkirjassa. Kari sanoi Iltalehdelle, että hän oli istuntosalissa ja äänesti päivystyksen puolesta, eikä huomannut virhettä.

– Eli mokasin, Kari totesi lehdelle.

Kari kertoi lehdelle, että äänestyskoneessa on ollut viime päivinä ongelmia ja siksi hänen olisi pitänyt olla tilanteessa tarkempana.

Vaasan keskussairaalaan laajaa päivystystä ajava kansalaisaloite hylättiin eilen täpärästi äänin 92–91. Jos Karin ääni olisi rekisteröitynyt, tulos olisi ollut tasapeli ja vuorossa olisi ollut lippuäänestys.

Eduskunnan pääsihteerin mukaan ongelmia ei kuitenkaan ole ilmennyt.

– Äänestysjärjestelmä on suunniteltu ja rakennettu niin, että äänestyspainikkeissa olevan vian tulisi ilmetä laajempana ongelmana kuin vain yhden edustajan kohdalla. Perjantain äänestyksessä näin ei ollut, vaan kansanedustaja Emma Kari oli ainoa edustaja, jonka kohdalla asia nousi esille, eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola sanoo tiedotteessa.

Paavolan mukaan viime keskiviikon äänestyksen yhteydessä ilmenneellä valotauluvialla ei ollut yhteyttä varsinaisen äänestysjärjestelmän toimivuuteen. Edustajien paneelissa olevat äänestyspainikkeet toimivat sekä keskiviikkona että perjantaina Paavolan mukaan virheettömästi.