Omaishoitajan rankasta urakasta järkyttävän pieni korvaus: Jukka-Pekalle jää muistisairaan äidin hoidosta 334 euroa käteen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Omaishoitajan rankasta urakasta järkyttävän pieni korvaus: Jukka-Pekalle jää muistisairaan äidin hoidosta 334 euroa käteen

Julkaistu: 15.3.2019 22:49

– Tervetuloa Dahlgrenin kommuuniin, kajahti kuin yhdestä suusta, kun IS Kylässä -kiertue saapui Hauholle tutustumaan omaishoitajaperheen arkeen.

Vastassa olivat Leena ja Jukka-Pekka Dahlgren, jotka avasivat vierailleen vanhan, kolmikerroksisen, entisen myllyrakennuksen oven.

– En olisi ikinä uskonut, että te tulette kylään, talon emäntä päivitteli iloisena.

– Meillä on täällä kyllä teille esiteltävää ja kerrottavaa, jos ja kun omaishoito kiinnostaa, isäntä lisäsi.

Jukka-Pekka Dahlgren, 54 ja Leena Dahlgren, 49, ihmettelevät omaishoitajan rankasta urakasta saatavaa, järkyttävän pientä korvausta.

Dahlgrenit kutsuvat huusholliaan kommuuniksi, koska samassa taloudessa asuu kolme sukupolvea. Isäntäparin lisäksi molempien äidit, tytär sekä koira.

Jukka-Pekan, 54, äidin Helvi Dahlgrenin, 88, terveys on heikentynyt voimakkaasti viime vuosina. Hän on vakavasti muistisairas ja liikuntakykykin on alkanut heiketä.

Dahlgrenit kutsuvat huusholliaan kommuuniksi, koska samassa taloudessa asuu kolme sukupolvea. Isäntäparin lisäksi molempien äidit, tytär sekä koira. Kuvassa oikealta: Leena Dahlgren, Tina Dahlgren, Helvi Dahlgren, Jukka-Pekka Dahlgren ja Lilo-koira, Jukka-Pekan veli Matti Dahlgren ja Luna-koira (ovat kyläilemässä) sekä Maire Kontinen.

Perhettä kohtasi neljä vuotta sitten vakava tragedia, kun Dahlgrenien tytär kuoli liikenneonnettomuudessa.

– Se romutti Helvi-mamman terveyden, Jukka-Pekka Dahlgren kertoo.

 Jaksaminen on ollut kovilla – elämä ei aina ole helppoa.

Hän oli muutamaa vuotta aiemmin lunastanut vanhempiensa kotitalon perheelleen ja aloittanut jättimäiseen kunnostusprojektiin omankin terveytensä uhalla. Helvi-äiti jäi jo silloin asumaan entiseen kotiinsa, mutta tuolloin hän oli vielä hyväkuntoinen.

Tragedia ajoi kaikkien kunnon koetukselle

Kun Dahlgrenien aikuinen tytär kuoli onnettomuudessa, joutui kaikkien kunto koetukselle. Perheen toinen tytär, Tina, 29, oli ehtinyt päättää opintonsa Helsingissä ja hänen ratkaisunsa oli asettua uudestaan lapsuudenkotiinsa vanhempiensa tueksi.

– Minä jäin tänne, kun nämä eivät enää syöneet, Tina sanoi viitaten vanhempiensa henkiseen jaksamiseen vaikeimmilla hetkillä.

Perheen toinen tytär Tina, 29, Jukka-Pekka ja Leena Dahlgren vastaavat yhdessä Helvi-mamman ympärivuorokautisesta omaishoidosta.

Yhteisvoimin ja varsinkin keskinäisellä rakkaudella – jonka talossa aistii vahvana – Dahlgrenit ovat nousseet arjen sankareiksi. Perheen jäsenet auttavat toinen toistaan ihailtavalla tavalla.

He vastaavat nyt kaikki kolme Helvi-mamman ympärivuorokautisesta omaishoidosta.

Virallinen omaishoitaja on Jukka-Pekka, jolla on tästä omaishoitosopimus kunnan (Hämeenlinnan kaupunki) kanssa.

– Jaksaminen on ollut kovilla – elämä ei aina ole helppoa, Leena Dahlgren myöntää ajatellessaan viime vuosien tapahtumia.

Päätös Helvi-mamman hoitamisesta kotona oli kuitenkin itsestäänselvyys. Palveluasumista toisaalla ei edes ajateltu.

– Mikään ei ole parempi paikka läheiselle kuin oma koti, Leena Dahlgren sanoo.

– Mikään ei ole sen antoisampaa kuin saada hoitaa äitiään ja läheistään kotona, Jukka-Pekka Dahlgren lisää.

Leena Dahlgren kirjoittaa kirjettä päättäjille.

Mutta he tietävät, että läheskään kaikille tämä ei ole mahdollista. Ei taloudellisesti, eikä henkisesti.

– Ketään ei tähän voi pakottaa. Ei hoitajaa, eikä hoidettavaa, Leena Dahlgren sanoo.

 Mutta emme me tee tätä rahasta. Ei se olisi mahdollistakaan, koska korvaus ei riitä juuri mihinkään.

Naurettavan pieni korvaus arvokkaasta työstä

Kukaan muu ei tunne omaishoitajan työn vaativuutta kuin se, joka on sitä tehnyt. Se on ympärivuorokautista, henkisesti ja fyysisesti raskasta työtä.

Se on toki myös henkisesti palkitsevaa, mutta taloudellisesti siitä saa järkyttävän huonon korvauksen.

Leena Dahlgren annostelee Helvi Dahlgrenin lääkkeitä seuraavaksi kahdeksi viikoksi.

Näin on, vaikka sosiaali- ja terveysministeriö tunnustaa omaishoitotilanteessa koko omaishoitoperheen tarvitsevan tukea, sillä omaishoito vaikuttaa kaikkien perheenjäsenten elämään.

Jukka-Pekka Dahlgrenille myönnetään äitinsä omaishoidon tuen hoitopalkkiota 668,76 euroa kuukaudessa. Mutta se on vasta brutto.

– Siitä häviää tasan puolet, kun eläkemaksut ja verot vähennetään, hän huudahtaa ja ihmettelee vajaan 350 euron ansiotaan.

– Mutta emme me tee tätä rahasta. Ei se olisi mahdollistakaan, koska korvaus ei riitä juuri mihinkään.

 Ihmettelen usein miten ihmeessä tässä voisi yksi omaishoitaja pärjätä, kun meitä on kolme.

Hänen mielestään vähintään vähimmäispalkan tasoinen yli tuhannen euron korvaus olisi järkevä.

Jääkaapin oveen on jätetty kyltti hoidettavalle.

Dahlgrenin omaishoitokommuuni ihmettelee yhteen ääneen sitä, miksi taloudellinen korvaus on niin vähäinen. Heidän perustelunsa on yksinkertainen: omaishoito tulee yhteiskunnalla valtavasti edullisemmaksi kuin eritasoiset laitoshoidot.

– En ymmärrä miksi omaishoitoa ei kannusteta nostamalla tukea. Sen lisäksi, että valtio ja kunnat säästäisivät kustannuksissa, yhä useampi vanhus pääsisi näin kotihoitoon, joka on mielestäni paras hoitomuoto, Tina Dahlgren.

Lue myös: Näin paljon halvemmaksi omaishoito tulee Suomelle – katso, mikä on omaishoidon tilanne sinun kotiseudullasi

”Onneksi meitä on tässä kolme, jotka osallistumme hoitotyöhön”

Tina hoitaa isoäitiään rakkaudesta. Hän haluaa antaa takaisin sitä, josta on päässyt nauttimaan lapsuudessa.

– Kun olin pieni hän hoiti minua. Koulun jälkeen oli aina paikka johon mennä, Tina muistaa.

Tina-tyttären tehtäviin kuuluu mm. Helvi-mamman saunotus sekä aamiaisen valmistaminen. Hänellä on kaupallinen tradenomin koulutus, mutta hoitotyö sujuu jo hyvin.

– Kyllä sitä oppii, kun tekee. Ja koko ajan tulee lisää opittavaa, kun mamman kunto heikkenee, hän sanoo.

– Onneksi meitä on tässä kolme, jotka kaikki osallistumme hoitotyöhön, Jukka-Pekka sanoo ja kertoo olevansa sairauseläkkeellä. Työurastaan hän teki pitkän pätkän isänsä perheyrityksen (Hauhon Puu Oy:n) palveluksessa.

Leena Dahlgren ja Tina Dahlgren käyvät päivätyössä. Tosin Leena-äiti tekee nykyään puolta viikkoa. Hän on uurastanut jo 30 vuotta hoitoalalla ja vastaa sen takia anoppinsa vaativasta lääkehuollosta.

– Ihmettelen usein miten ihmeessä tässä voisi yksi omaishoitaja pärjätä, kun meitä on kolme. Lisäksi mieheni veli käy myös paljon auttamassa äitiään, Leena Dahlgren huokaa.

Dahlgrenien perhe jatkaa Ilta-Sanomien koko iltapäivän kestäneen vierailun jälkeen elämäänsä normaalin päiväjärjestyksen mukaan. Mutta viime viikko oli tästä rutiinista harvinainen poikkeus.

Omaishoitajakolmikko vietti yhteisen loman Ateenassa. Se oli Tinan järjestämä ja opastama tutustuminen antiikin ihmeisiin.

Harvinainen-sana ei tässä yhteydessä ole liioittelua. Kyseessä oli todellakin ainutkertainen tapaus, sillä se oli ensimmäinen ja ainoa loma, jonka omaishoitajat Leena ja Jukka-Pekka Dahlgren ovat voineet viettää.

  • IS kylässä -kiertueella selvitetään, mistä Suomi oikeasti puhuu eduskuntavaalien alla. Mihin kysymyksiin vaaleista haetaan vastauksia?

  • IS:n toimittajat Antti Virolainen, Lauri Silvander ja Faye Lawson sekä kuvaajat Joonas Salo, Seppo Kärki ja Aleksi Jalava kiertävät minibussilla ympäri Suomea. Urakan aloittavat Virolainen ja Salo.

  • Kiertue alkaa perjantaina 15.3. ja päättyy torstaina 28.3. Minibussin mittariin kertyy kiertueen aikana tuhansia kilometrejä.

  • Toimittajat ja kuvaajat raportoivat kiertueen käänteistä IS:n lukijoille sekä ISTV:n katsojille. Reitin varrelta tehdään myös lukuisia suoria lähetyksiä, jotka näkyvät IS.fi:ssä.

  • Kyläilykohteet on valittu lukijoiden hakemusten joukosta. IS pyysi netissä kyläilykutsuja, joita tuli yli sata ympäri Suomea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?