Koulu ei antanut Sonjan, 16, osallistua ilmasto­lakkoon: ”Tämä ei ollut hyväksyttävä syy jäädä pois” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Koulu ei antanut Sonjan, 16, osallistua ilmasto­lakkoon: ”Tämä ei ollut hyväksyttävä syy jäädä pois”

Sonja Korpelainen.

Julkaistu: 15.3.2019 19:18

Koulun mukaan ilmastolakkoa oli käsitelty helmikuussa lukion johtoryhmän kokouksessa ja tuolloin oli päädytty siihen, ettei koulu kannusta lukiolaisia lakkoilemaan.

Koululaisia kutsuttiin eri puolilla maata osallistumaan perjantaina lakkoon ilmastonmuutosta vastaan. Joissain kouluissa kannustettiin osallistumaan mielenilmaukseen, mutta toisissa kouluissa poissaoloihin ilmastolakon takia on suhtauduttu nihkeästi.

Lappeenrantalaisen Sonja Korpelaisen, 16, koulussa ilmastolakkoon osallistumisesta olisi saanut merkinnän luvattomasta poissaolosta, minkä takia hän ei päässyt osallistumaan kaupungissa järjestettyyn mielenosoitukseen.

– Rehtori laittoi viestin, että Lappeenrannan lukiot eivät osallistu tähän ja on normaali koulupäivä. Jos jää pois koulusta, saa tavallisen poissaolomerkinnän. Tämä ei ollut hyväksyttävä syy jäädä pois, Korpelainen kertoo.

Hän sanoo opettajien kertoneen, että tunnilta pois jääneille oppilaille tulisi merkintä luvattomasta poissaolosta.

– Olisin halunnut osallistua, koska tämä on tärkeä asia, joka koskettaa etenkin nuoria. Kävin siellä mielenosoituksessa kyllä ruokatunnin aikana, mutten koe, että olisin varsinaisesti osallistunut siihen, Korpelainen harmittelee.

Lue myös: Koululaisten ilmastolakkoon osallistui 2000 mielenosoittajaa Helsingissä – kuudesluokkalaisilta kipakat terveiset aikuisille: ”Herätkää”

Korpelainen kummastelee koulun päätöstä olla antamatta opiskelijoille mahdollisuus osallistua ilmastolakkoon etenkin, kun Lappeenranta kutsuu itseään Suomen ilmastopääkaupungiksi.

– Lakko ja mielenosoitukset ovat kuitenkin tapa, jolla nuoret voivat vaikuttaa. Me emme esimerkiksi voi äänestää vaaleissa.

Korpelainen kertoo olevansa huolissaan siitä, miltä Suomi ja maailma näyttävät, kun hän on aikuinen.

– Huolettaa tulevaisuus: miten yhteiskunta voi toimia, jos tullaan kohtaamaan tosi iso ilmastokriisi? Sitten eivät auta enää päätökset vaan ne päätökset pitää tehdä nyt. Vaikka yksilön valinnat ovat hyvä tapa auttaa ilmastonmuutoksen hillinnässä, nyt tarvitaan jo isoja linjauksia. Yksittäiset ihmiset eivät kuitenkaan voi omalla toiminnallaan hillitä täysin ilmastonmuutosta.

Lappeenrannan Lyseon lukion rehtori Mika Luukkonen vahvistaa, ettei koulu ole kannustanut lukiolaisia osallistumaan ilmastolakkoon. Asiaa käsiteltiin lukion johtoryhmän kokouksessa 22.2. Tuolloin Luukkosen mukaan ei kuitenkaan ollut tiedossa, että koulun opiskelijakunta olisi järjestämässä ohjelmaa lakkopäivälle ja lakkopäivä päädyttiin pitämään tavallisena koulupäivänä.

– Ei ole mitään sen suurempaa syytä. Syynä oli se, että kun Suomen lukiolaisten liitolta tuli tietoinen tällaisesta ilmastolakosta ja asiaa käsiteltiin, meillä ei kummankaan lukion opiskelijakunnat aktivoituneet tämän asian tiimoilta eikä ollut järjestetty mitään korvaavaa toimintaa. Monissa paikoissa on ilmeisesti ollut esimerkiksi mielenosoituksissa, Luukkonen sanoo.

Katso: Tältä näytti nuorten ilmastolakko Helsingissä

Luukkosen mukaan päätöksen tarkoituksena ei ole ollut väheksyä ilmastonmuutoksen torjumisen tärkeyttä.

– Asiahan on tärkeä ja se ollaan todettu myös viestissä, joka lähetettiin opiskelijoille ja heidän huoltajilleen. Toivottiin, että opiskelijakunta järjestäisi ilmasto- ja ympäristöteemaisen päivän ja meillä on tänäänkin ollut koululla tällainen ilmastolakana, johon opiskelijat ovat käyneet kirjoittamassa tai piirtämässä ajatuksiaan aiheesta. Olemme myös markkinoineet kahta tapahtumaa ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?