Mies hautasi helsinkiläiseen metsään jättimäisen lastin amfetamiinia – huumeet vaihtoivat omistajaa parkkipaikalla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mies hautasi helsinkiläiseen metsään jättimäisen lastin amfetamiinia – huumeet vaihtoivat omistajaa parkkipaikalla

Julkaistu: 15.3.2019 16:00

Kansainvälisen rikollisliigan operaatio paljastui, kun dopingainelähetys joutui vahingossa vääriin käsiin.

Kahteen kuoppaan helsinkiläisessä metsikössä upposi viime elokuussa kaksi jätesäkillistä amfetamiinia. Metsikössä urakoi lapion kanssa Saksasta tullut mies, joka oli saapunut Suomeen albanialaisen henkilön toimeksiannosta. Hänen tehtävänsä oli piilottaa metsään vähintään 55 kiloa amfetamiinia.

Albanialainen mies on 36-vuotias Rexhep Spata, jonka poliisi epäilee johtaneen koko organisaatiota. Hänestä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys, mutta mies on edelleen kateissa.

Tarkoituksena oli myydä huumeet edelleen, mutta poliisi oli jo liigan jäljillä huono-onnisen dopingtilauksen vuoksi. Lapiomiehen kätköltä löytyi yli 37 kiloa amfetamiinia, ja muiden takavarikoiden kanssa määrä nousi lähes 50 kiloon. Takavarikko on Suomessa mittava.

Lapiomies yritti poistua maasta 30 000 huume-euron kanssa, jolloin poliisi nappasi hänet. Rahat oli Helsingin käräjäoikeuden mukaan tarkoitus toimittaa albanialaiselle toimeksiantajalle Saksassa.

Toinen mies varastoi huumeita

Lapiomies oli saanut huumeet niitä varastoineelta mieheltä, joka tarjosi hänelle katon pään päälle matkan ajaksi. Suurin löydetty huumekätkö sijaitsi majoittajan asunnon läheisyydessä. Oikeus katsoi, että albanialainen oli saattanut huumeita säilyttäneen majoittajan ja lapiomiehen yhteen.

Lapiomiehen roolina oli myös hoidella huumeita eteenpäin pienemmissä erissä muun muassa majoittajamiehen asunnolta. Lapiomies, Ledjon Pajaj, 33, sai vaivoistaan palkaksi oikeuden mukaan 1 700 euroa ja käräjillä kuuden ja puolen vuoden vankeustuomion.

Huumelaukku vaihtoi omistajaa parkkipaikalla Itä-Helsingissä

Yhteensä käräjäoikeus tuomitsi huumejutussa 21 ihmistä. Kovimmat tuomiot keräsivät Pajajn lisäksi majoittaja, Mike Dahina, 56 sekä huumeita levittäneet Ajeetpaul Singh Sekhon, 40 ja Ali Abdulkarim Khanjar, 33.

Yksi suurimmista huume-eristä vaihtui kädestä toiseen itähelsinkiläisellä parkkipaikalla.

Lapiomies-Pajaj luovutti vedettävässä matkalaukussa lähes 11 kilon amfetamiinierän Khanjarille. Samalla parkkipaikalla Khanjar kantoi laukun välittömästi Sekhonin mustaan katumaasturiin. Parkkipaikalle tuli vielä yksi henkilö, joka siirsi huumeet omaan autoonsa.

Puolitoista tuntia myöhemmin poliisi takavarikoi huumeet tältä mieheltä, ja oikeus tuomitsi hänet vuoden ja 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Dahina ja Khanjar saivat 10 vuoden ja Sekhon 11 vuoden ja 3 kuukauden vankeusrangaistuksen.

Poliisi kertoi aiemmin päässeensä huumeiden jäljille ravintolaan lähetetyn dopingerän vuoksi. Oikeus katsoi, että Sekhon ja Tony Wagas Quresh, 30, tilasivat dopingaineita Latviasta kuriirikuljetuksena helsinkiläiseen ravintolaan.

Suunnitelma meni pieleen, koska paketin ehti ottaa vastaan liigan ulkopuolinen henkilö, joka soitti poliisille.

Oikeus tuomitsi Qureshin 2,5 vuoden vankeuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?