Pieni on kaunista? Katso, millaista on elämä 11 asukaspaikan seniorikodissa Hausjärvellä

rac

Julkaistu:

IS kylässä -kiertue vieraili perjantaina seniorikodin lounastunnilla Hausjärvellä.

Pulla tuoksui, kun IS asteli perjantaina aamupäivällä sisään seniorikoti Fannyn tupaan Hausjärven Oitissa.

– Olemme erään rouvan kanssa aamulla pyöritelleet pullia. Minä avustin ja hän pyöritteli, kertoi Fannyn tuvan vastaava hoitaja Maaria Front.

Kaksiviikkoinen IS kylässä -kiertue alkoi perjantaina. IS:n Antti Virolainen ja Joonas Salo suuntasivat minibussilla aluksi Helsingistä Hausjärvelle Kanta-Hämeeseen.
 • ISTV näytti suoran lähetyksen Fannyn tuvasta perjantaina. Katso ylläolevalta videolta, mitä pienessä seniorikodissa tapahtui ja mitä asukkaat kertoivat elämästään.
Kiertueen aikana selvitetään, mistä Suomi oikeasti puhuu eduskuntavaalien alla. Viime aikoina vanhustenhoito on herättänyt runsaasti keskustelua, kun hoivakotien puutteet vyöryivät julkisuuteen.

Front halusi kutsua IS:n kylään ja näyttää, että Suomesta löytyy myös paikkoja, joissa vanhukset ja hoitajat viihtyvät hyvin. Vanhustenhoidon kriisi ei tullut yllätyksenä Frontille.

– Koen hyvänä, että tilanne niin sanotusti räjähti käsiin, Front sanoo.

Hän uskoo, että asiaan saadaan nyt muutos. Yhdistyksen ylläpitämässä Fannyn tuvassa on 11 asukaspaikkaa. Perjantaina asukkaita oli yhdeksän.

– Toivon, että silmät aukeavat näille pienille paikoille. Täällä meillä on ainakin aikaa ja hoito on yksilöllistä. Pieni on kaunista, Front sanoo.


Jokaisella asukkaalla on 30-40 neliön asunto, jossa on keittiönurkkaus ja kylpyhuone. Kerran viikossa on mahdollista saunoa yhteisessä saunassa.

Vakituista hoitohenkilökuntaa on neljä. Frontin mukaan henkilökunnan vaihtuvuus on heillä hyvin pientä.

Hoitajat työskentelevät kahdessa vuorossa kello 7–21. Yöllä apu saapuu, jos asukas painaa turvaranneketta.


Nuorin Fannyn tuvan asukkaista on 74-vuotias, iäkkäimmät yli 90-vuotiaita.

Oittilainen Antero Järvinen, pian 92, on asunut Fannyn tuvassa tammikuusta lähtien. Taustalla on aivoverenvuoto ja matka sairaalasta toiseen.

Myös Järvinen on seurannut keskustelua vanhustenhoidon ympärillä.

– Minulla on ollut monta paikkaa ja tämä on niistä paras. Minä pidän tästä, täällä on hyvä henkilökunta, paikat ovat hyvät ja ruoka on hyvää, Järvinen luettelee.


Lounas tuodaan seniorikotiin lounaskahvilasta. Perjantaina tarjolla oli maksapihvejä.

Muut ateriat tehdään omassa keittiössä. Asukkaiden kanssa myös leivotaan.


Hausjärveltä Virolaisen ja Salon matka jatkui kohti Hämeenlinnan Hauhoa ja Dahlgrenien kotia. Siellä on määrä tutustua omaishoitajien arkeen. Perheen kuulumiset voit lukea vielä saman illan aikana IS:n nettisivuilta.


Fannyn tupa

 • Seniorikoti Hausjärven Oitissa.
 • 11 asukaspaikkaa. Vakituista hoitohenkilökuntaa neljä.
 • Hoitopalvelut päivittäin kello 7–21. Yöpäivystys toisaalla.
 • Lääkehoito ja terveyden- ja sairaanhoitopalvelut. Asiointipalvelu.
 • Seniorikodin toiminnan takana Fannyn Tupa ry, joka vastaa asukkaiden valinnasta. Yhdistyksen jäseniä mm. Hausjärven kunta, Hausjärven seurakunta, hausjärveläisiä yhdistyksiä ja yksityishenkilöitä.
 • Asumiskustannukset: vuokra 600 €, palvelumaksu 1600 €. Kunnan palvelutuki 28 € / päivä. Asukkaalle jää kustannuksia 1700–1800 € / kk.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt