Näin paljon halvemmaksi omaishoito tulee Suomelle – katso, mikä on omaishoidon tilanne sinun kotiseudullasi

IS kylässä -kiertue keskittyy perjantaina vanhustenhoitoon. Omaishoito on edullinen vaihtoehto yhteiskunnan kukkarolle. Omaishoito on usein myös hoitoa tarvitsevalle mielekkäämpi ratkaisu kuin laitoshoito.

Yleisimmin omaishoitoa saa iäkäs. Kaikista omaishoidon piiriin kuuluvista noin kaksi kolmasosaa on ikäihmisiä.

15.3.2019 13:00

Kainuussa 12,7 prosenttia yli 84-vuotiaista oli vuonna 2017 omaishoidon piirissä, kun Uudellamaalla vastaava luku oli 5 prosenttia, eli huomattavasti pienempi, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastosta.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Anne-Mari Raassina kertoo, että eroihin vaikuttavat esimerkiksi se, kuinka paljon milläkin alueella on tarjolla palveluasumista, kulttuuri ja kunkin alueen työllisyystilanne. Muun muassa Kainuussa oli vielä vuonna 2017 verrattain korkea työttömyysaste, mikä selittänee Raassinan mukaan sitä, miksi suhteellisen moni ryhtyi maakunnassa omaishoitajaksi.

– Työttömyys tai maaseudulle tyypilliset elinkeinot ja asuinolot voivat olla sellaisia, joihin omaishoitaminen sopii paremmin kuin esimerkiksi Helsingissä.

IS kylässä -kiertue vierailee perjantaina Hämeenlinnan Hauholla tutustumassa Dahlgrenien perheeseen ja omaishoitajan arkeen. Perheen kuulumiset voit lukea IS:n nettisivuilta perjantai-iltana.

  • Katso alla olevasta grafiikasta oman maakuntasi tilanne.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Eroja on myös siinä, miten helposti kussakin kunnassa myönnetään omaishoidon tuki. Omaishoidon tukea koskevassa laissa määritellään, kuka voi saada omaishoidon tukea. Kunnilla tai kuntayhtymillä on kuitenkin asiasta omat, laissa määriteltyjä kriteerejä yksityiskohtaisemmat kriteerit tuen myöntämiselle.

– Se, pitäisikö näitä yhtenäistää, on kestopuheenaihe.

Omaishoito tulee yhteiskunnalle halvaksi. Yksilön omaishoidon vuosittainen hintalappu yhteiskunnalle on keskimäärin arviolta 10 000 euroa, kun huomioidaan hoitopalkkiot ja omaishoitoa tukevat palvelut.

Sen sijaan kotihoidon järjestely, jossa vanhuksen luona vieraillaan kahdesti päivässä, maksaa noin 30 000 euroa. Tehostettu palveluasuminen maksaa yhteiskunnalle puolestaan keskimäärin lähes 42 000 euroa vuodessa.

Raassinan mukaan omaishoito on monelle asiakkaalle myös mieluisin vaihtoehto.

– On tehty selvityksiä, joiden mukaan mieluiten asutaan kotona ja omaisen tuella, jos se on mahdollista.

Hoidettavia oli vuonna 2017 kaikkiaan 47 886, kun omaishoitajia, joille maksettiin palkkio, oli samana vuonna 46 132. Yleensä omaishoitajia on yksi.

Yhteensä noin 60 000 tapausta täyttäisi asiantuntijan mukaan omaishoidon tuen kriteerit.

Auttajia on enemmän kuin varsinaisia omaishoitajia. Raassina kertoo, että viimeisimmän, vuoden 2013 väestötutkimuksen mukaan noin 350 000 ihmistä auttaa läheistään tai omaistaan viikoittain.

Kaikista omaishoidon piiriin kuuluvista noin kaksi kolmasosaa on ikäihmisiä.

Lue lisää: Mistä Suomi oikeasti puhuu? Se selviää IS kylässä -kiertueella

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?