Uutissuomalainen: Totaalikieltäytyjien määrä kasvanut voimakkaasti – syynä välitila lainsäädännössä

Alkuvuonna on tehty jo yli 30 rikosilmoitusta.

Totaalikieltäytyjien määrä on kasvanut voimakkaasti alkuvuoden aikana. Asiasta kertovan Uutissuomalaisen mukaan syynä on lainsäädännön hitaudesta johtuva välitila, jonka aikana vakaumuksensa vuoksi ase- ja siviilipalveluksesta kieltäytyvät saattavat selvitä kokonaan ilman rangaistusta.

Taustalla on Helsingin hovioikeuden helmikuussa 2018 totaalikieltäytyjälle antama vapauttava tuomio sen perusteella, että Jehovan todistajien vapautuslaki syrjii muita vakaumuksensa vuoksi kieltäytyviä.

Uutissuomalaisen mukaan siviilipalvelukeskus on tänä vuonna tehnyt jo 34 rikosilmoitusta siviilipalveluksesta kieltäytymisestä, ja muutama on työpöydällä odottamassa siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijosen paluuta lomalta. Koko viime vuonna vastaava määrä oli 47.

– Hovioikeudesta on tullut yhteensä kuusi lainvoimaista ratkaisua ja vireillä on yli 30 juttua. Kuudesta tapauksesta viisi on määrätty uudelleen palvelukseen, Reijonen kertoo Uutissuomalaiselle.

Vankeusrangaistuksia taas tiedossa

Reijonen kertoo, että oikeuden kertaalleen vapauttamia totaalikieltäytyjiä alettiin määrätä vuodenvaihteessa uudelleen siviilipalvelukseen, vaikka heistä jo tehtiin rikosilmoitus ja tuomioistuin päätti hylätä syytteet. Hänen mukaansa siviilipalveluslaki edellyttää toimimaan näin.

Siviilipalveluksesta kieltäytymisestä nostetut syytteet käsittelee Itä-Uudenmaan käräjäoikeus, ja se on jättänyt viime vuoden lopusta lähtien tuomitsematta totaalikieltäytyjiä vankeuteen vetoamalla hovioikeuden päätökseen.

Jehovan todistajien vapautuslain kumoava lakimuutos ei ole vielä voimassa. Kun lakimuutos tulee voimaan, poistuu myös syrjintäperuste eri vakaumusten välillä. Näin totaalikieltäytyjiä aletaan jälleen tuomita vankeusrangaistuksiin. Laki on ollut voimassa vuodesta 1987.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?