Koululaiset lakkoilevat ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi

Julkaistu: , Päivitetty:

Koululaisia on kutsuttu tänään eri puolilla maata osallistumaan lakkoon ilmastonmuutosta vastaan.
Innoituksen tähän "ilmastolakkoon" on antanut ruotsalaisteini Greta Thunberg, joka on omassa maassaan osoittanut mieltään valtiopäivätalolla viime syksystä lähtien.

Fridays for Future -sivustolle ilmastolakosta on ilmoitettu ainakin 29 paikkakunnalta.

Helsingissä on tarkoitus marssia Senaatintorilta eduskuntatalolle. ISTV välittää Helsingin Sanomien suoran lähetyksen Helsingin ilmastomarssista noin kello 10 alkaen.
  • Suora lähetys on päättynyt.
Myös monilla muilla paikkakunnilla on määrä järjestää mielenilmauksia esimerkiksi toreille ja kaupungintaloille. Tapahtumista vastaavat paikalliset toimijat.

Koulut päättävät opetuksen järjestämisestä ja poissaoloista itsenäisesti. Sen vuoksi ne eivät ole juuri olleet yhteydessä Opetushallitukseen ilmastolakon vuoksi, kertoo johtaja Anni Miettunen STT:lle eilen.

Opetushallitus ei halua toistuvia lakkopoissaoloja

Esimerkiksi Turun koululaiset saivat kaupungilta luvan osallistua ilmastolakkoon huoltajien poissaololuvalla.

– Ehkä eniten keskustelua on ollut siitä, että koulut tekevät erilaisia päätöksiä. Opetuksen tilanne voi vaikuttaa koulujen harkintaan, Miettunen pohti.

Oppilaiden ilmastolakko on Miettusen mukaan teema, joka liittyy muun muassa kestävään kehitykseen ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen. Ne sisältyvät esimerkiksi lukion opetussuunnitelmaan.

Opetushallituksen mukaan toistuvat lakkopoissaolot eivät kuitenkaan ole oikea keino mielenilmaisuun.

Oman koululakkonsa Ruotsin parlamenttivaalien kynnyksellä aloittanut Thunberg kertoi jatkavansa lakkoilua koulusta joka perjantai niin kauan kunnes Ruotsi noudattaa Pariisin ilmastosopimusta.

Suomen ilmastolakko on toistaiseksi yhden päivän mielenilmaus.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt