Vessapaperia ja särky­lääkkeitä: britit aloittivat tavaran hamstraamisen brexitin varalle

Julkaistu:

Lähestyvä Brexit-päivä on saanut ihmiset shoppailemaan kodin välttämättömyyksiä varastoon.
Tik tak, käy Brexit-kello. Laskuri Britannian suunniteltuun Euroopan Unionista lähtemiseen käy 15 päivän kohdalla, ja se näkyy Britannian ruokakaupoissa.

Britannian neljänneksi suurimmasta ruokakauppaketju Morrisonsista kerrotaan Sky Newsille, että ketjun myymälöissä on havaittu kodin keskeisten tuotteiden hamstrausta. Esimerkiksi vessapaperin ja särkylääkkeiden myynti käy tavallista vilkkaammin.

– Antaako se suuntaa siitä, mitä tunteita Brexit ihmisissä herättää – en tiedä, toimitusjohtaja David Potts pohti Sky Newsille.

Myös Englannin keskuspankissa on havaittu, että brittiyritykset varastoivat tavaraa tyypillistä ahkerammin.


Britanniasta voi loppua varastotila kesken

Ilmiö myötäilee Britanniassa tehtyä kyselyä, jonka mukaan jopa 26 prosenttia kuluttajista harkitsi keskeisten kodin- ja elintarvikkeiden hamstraamista Brexitin takia.

Jää nähtäväksi, miten käy Brexitin aikataulun ja elintarvikkeiden, mutta ainakin varastotilat käyvät lähiviikkona tiukille Britanniassa. Englannin varastoyhdistyksen tekemän kyselyn mukaan kolme neljäsosaa maan varastotiloista kertoi olevansa täynnä. Jos lukuihin on luottaminen, saattaa Britanniassa loppua varastotilat kesken.

Myös Morrisonsista myönnetään Sky Newsin artikkelissa, että ketju on varastoinut tiettyjä tuotelinjoja, mikäli Brexitistä koituisi häiriöitä tavarantoimitukseen.

1 750 euroa per britti

Brexit näkyy suoraan myös kuluttajien taloudessa. Independent laski aiemmin, että jos Isossa-Britanniassa on 66 miljoonaa kansalaista, ovat brexitin tähänhetkiset kustannukset jo noin 1 500 puntaa per britti, eli 1 750 euroa.

Luku perustui laajaan tutkimukseen, joka osoittaa, että brexitiin liittyvät epävarmuudet ovat johtaneet saarivaltion taloudelliseen luisuun. Tämä taas on maksanut brittitalouksille tuhansia puntia. Myös koko Ison-Britannian talous on tutkimuksen mukaan 1,2 prosenttia tai 23 miljardia puntaa pienempi kuin ennen kansanäänestystä.