Jouko Juonalan kommentti: Juutalaisvihasta on tullut uusi normaali – eikö mikään paranna tätä sairautta? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Juutalaisvihasta on tullut uusi normaali – eikö mikään paranna tätä sairautta?

Yle Radio 1:n sarja juutalaisuudesta nosti esille suomalaisen antisemitismin, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.

Nationalististen liikkeiden suosion nousun myötä avoin antisemitismi on lisääntynyt Euroopassa. Kuva vasemmalla: Rasismi ja viharikokset ovat herättäneet myös laajan vastaliikkeen.

14.3.2019 23:17

Suomalainen viha on taas ryöpsähtänyt.

Juutalaisviha. Se vanha. Missä on se syvä suolampi, josta sitä pulppuaa?

Tällä kertaa syynä on Yle Radio 1:n ohjelmasarja Pyhiä juutalaisia kirjoituksia. 60-osaisessa sarjassa esitellään juutalaisuutta, keskustellaan siitä ja luetaan otteita muun muassa Toorasta ja Talmudista. Sarja on iso panostus Radio 1:ltä. Sitä varten Yle tilasi myös suomennoksen valikoiduista teksteistä, aivan ensimmäisen suomenkielisen kokoelman varhaisten juutalaisten oppineiden kirjoituksia.

Pyhiä juutalaisia kirjoituksia -radiosarja on kulttuuriteko, joka sopii hyvin Ylen sivistystehtävään. Se on yhtä arvokas kuin Radio1:n valaiseva luentasarja Koraanista vuonna 2015. Siinäkin on 60 osaa.

Juutalaisuus, islam ja kristinusko ovat niin sanottuja kirjauskontoja, jotka ovat kotoisin samoilta seuduilta. Ne ovat jatkuvasti läsnä uutisissa ja myös arjessa. Ne ovat osa suomalaista yhteiskuntaa. On hienoa, että radio tarjoaa juutalaisuudesta ja islamista syventävää tietoa. Uskonnoista tietäminen kuuluu yleissivistykseen. Radio 1:n luentasarjat eivät ole hartausohjelmia.

Yle sai Koraani-sarjasta aikanaan paljon kuuntelijapalautetta. Yhtiötä syytettiin muun muassa ”suomalaisten käännyttämisestä” islamiin. Keskustelu ryöppyi.

Pyhiä juutalaisia kirjoituksia -sarja on nyt herättänyt uuden viha-aallon, postin määrässä mitattuna tosin lievemmän kuin edeltäjänsä kohdalla. Antisemitististä palautetta on ohjelmapäällikkö Kaj Färmin mukaan tullut ”geneettisestä puhtaudesta” kirjoittavilta vanhanajan natseilta, Israelin mereen työntämistä toivovilta vanhanajan stalinisteilta ja kolmannelta, hieman epämääräiseltä ryhmältä, joka ”kantaa mukanaan kaikkia perinteisiä antisemitistisiä väittämiä alkaen maailmanlaajuisesta juutalaisten salaliitosta jatkuen muihin kliseisiin”.

Färmin viesti vihapostin kirjoittajille on hyvin selkeä:

”Teille kaikille sanon nyt, ja vain nyt, että en tule milloinkaan viestejänne lukemaan tässä lähetyksessä. Olkoon se sitten sensuuria tai mitä muuta tahansa, mutta teidän viestinne ovat kutakuinkin rikollisia, enkä aio teitä rikoksessanne avustaa”, Färm lausui Radio 1 vastaa -palauteohjelmassa viime lauantaina.

Kuuntelijapalautteen perusteella ei tietenkään voi väittää, että suomalaiset olisivat yleisesti antisemitististä kansaa. Näin ei ole, eikä näin ajatella ainakaan Helsingin juutalaisessa seurakunnassa. Vihaviestien takana on vain pieni joukko ihmisiä. Silti ilmiö on olemassa. Myrkkyä levitetään muun muassa juutalaisvihamielisillä ja rasistisilla verkkosivustoilla ja nettikeskusteluissa. Siksi sitä kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään.

Avoin antisemitismi ei ole enää tabu Euroopassa. Se on lisääntynyt nationalististen liikkeiden suosion nousun myötä. Suomalainen antisemitismi ei ole irrallaan tästä eurooppalaisesta viitekehyksestä. Antisemitistisin motiivein tehdyt iskut ja rikokset ovat lisääntyneet Euroopassa, erityisesti Ranskassa ja Saksassa. Niitä on tehty myös Ruotsissa ja Suomessa.

Uuden erittäin ikävän mausteen ilmiöön ovat tuoneet Lähi-idästä Eurooppaan tulleet maahanmuuttajat, joilla on radikaaleja islamistisia näkemyksiä.

Häväisty muistomerkki Ranskan Champagne-au-Montissa helmikuussa.

Tutkimustieto vahvistaa sen, että vanhat juutalaisiin liittyvät salaliittoteoriat ovat nousseet esille historian – ja holokaustin – hämäristä. Sitkeät tarinat liittävät toisiinsa juutalaiset ja ison rahan.

Hiljattaisessa mielipidemittauksessa yli 40 prosenttia unkarilaisista uskoi, että juutalaisilla on ”liian paljon vaikutusvaltaa maailmantalouteen ja kansainvälisiin suhteisiin”. Unkaria hallitsevan Fidesz-puolueen propaganda ja juutalaissyntyiseen George Sorosiin kohdistuva solvauskampanja ovat varmasti edesauttaneet näiden uskomusten leviämistä. Ranskan keltaliiviliikkeen kannattajien keskuudessa tehty mielipidemittaus puolestaan paljasti, että 50 prosenttia kyselyyn vastanneista uskoi ”sionistiseen salaliittoon”.

Saksassa antisemitismiä levittää muun muassa äärioikeistolainen AfD-puolue, jonka toinen puheenjohtaja Alexander Gauland on kuvannut holokaustia ”pieneksi linnunpaskaksi Saksan tuhatvuotisen menestyksen historiassa”.

Ei ihme, etteivät monet eurooppalaiset juutalaiset enää uskalla käyttää uskontonsa tunnuksia avoimesti. Ei ihme, että synagogat, muun muassa Helsingissä, ovat lisänneet turvatoimiaan.

Onko holokaustista tosiaan jo liian pitkä aika?

Ranskassa antisemitismin nousu on herättänyt laajan vastaliikkeen. Mielenosoittajat kokoontuivat Pariisiin 19. helmikuuta protestoidakseen viharikoksia vastaan.

Eurooppalaisia perusarvoja – demokratiaa, kansalaisvapauksia, ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioitusta, tasa-arvoa ja oikeusvaltioperiaatetta – haastetaan nyt monelta taholta. Näitä arvoja halveksuvat liikkeet kokoavat voimiaan vaarallisella tavalla EU:n sisällä, ja Venäjä käyttää näitä liikkeitä hyväkseen horjuttaakseen unionia. Samaan aikaan koko maailma tuntuu olevan murroksessa – Kiina ja Yhdysvallat kilpailevat valta-asemasta ennen näkemättömällä tavalla.

Euroopan voima olisi yhtenäisyydessä, ei hajanaisuudessa. Valitettavasti Eurooppa sairastaa monia sitkeitä tauteja, joista antisemitismi, muukalaisviha ja rasismi ovat niitä vaikeimpia parantaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?