Koululaisia marssii perjantaina ulos Suomessa – osa kouluista kannustaa ilmastolakkoon - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Koululaisia marssii perjantaina ulos Suomessa – osa kouluista kannustaa ilmastolakkoon

Perjantaina järjestettävään kansainväliseen ilmastolakkoon osallistuu lukiolaisia ainakin Helsingistä, Turusta ja Tampereelta.

Monet nuoret ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta, ja perjantaina on tarkoitus järjestää kansainvälinen nuorten ilmastolakko. Osa suomalaiskouluista kannustaa oppilaitaan osallistumaan lakkoon, osa ei.

14.3.2019 7:02 | Päivitetty 14.3.2019 7:23

Perjantaina vietettävää kansainvälistä nuorten ilmastolakkoa odotetaan ristiriitaisin tunnelmin. Osa kouluista kannustaa oppilaitaan lakkoon, osa ei.

Asiasta aiemmin uutisoineen Ylen mukaan joidenkin koulujen rehtorit ovat lähettäneet Wilma- tai Helmi-viestejä, joissa muistutetaan, ettei oppilailla ole lakko-oikeutta.

Lakkopäivänä osa Suomen nuorista on kello 10–15 ilmastolakossa, jolloin he eivät mene kouluun. Esimerkiksi Helsingissä järjestetään marssi Senaatintorilta mielenosoitukseen Eduskuntatalon eteen. Lakkoa vietetään Suomessa lisäksi ainakin Turussa ja Tampereella.

Malli on saatu Ruotsista. Siellä ilmastoaktivisti Greta Thunberg, 16, on innoittanut esimerkillään koululaisia ilmastolakkoihin.

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg.

Opetushallituksen johtaja Anni Miettunen on kuullut, että keskusteluja lakon puolesta ja vastaan on eri puolilta Suomea.

Hän kertoo IS:lle, että on koulujen vastuulla päättää, onko ilmastolakko hyväksyttävä syy olla poissa koulusta.

– Pitää muistaa, että heillä on koulun arki siellä kokeineen kaikkineen.

Mutta toisaalta:

– Ilmastotietoisuus ja kestävän kehitykseen liittyvät asiat kuuluvat peruskoulun ja lukion opintosuunnitelmaan.

Lisäksi on tärkeää edistää lukiolaisten osallisuutta yhteiskunnallisissa asioissa, joka kuuluu myös opetussuunnitelmaan, Miettunen sanoo.

Tämä voi hänen mukaansa olla syy, joka saa osan kouluista puoltamaan oppilaidensa ilmastolakkoa. Ongelma on koulujen näkökulmasta usein käytännönläheinen:

– Kieltoon voi vaikuttaa se, millaisessa vaiheessa koulussa on tällä hetkellä kouluvuosi ja sen toteutus. Mitä varmemmin aktiviteetista tietää, sitä varmemmin sen saa sisällytettyä opetukseen, Miettunen kommentoi.

– Kyllä kouluissa mietitään, miten ilmastovastuuasiat hoidetaan. Eivät ilmastovastuuasiat yhteen perjantaihin kilpisty.

Suomen Lukiolaisten Liitto: ”Ilmastoasiat ovat nuorille tärkeitä”

Suomalaiset nuoret kokevat paljon turvattomuutta ja epävarmuutta ihmisestä johtuvasta ilmastonmuutoksesta, selviää tuoreesta Nuorisobarometristä.

Ellen Forström ja Axel Broman olivat pääkaupunkiseudun koululaisten joukoissa osoittamassa mieltään ilmastonmuutoksen torjumiseksi 11. tammikuuta 2019.

Myös Suomen Lukiolaisten Liittoon on tullut tämä viesti perille, vaikka he eivät ole ilmastolakossa järjestävänä tahona.

Heillä ei ole tietoa esimerkiksi lakkoon osallistuvien tulevasta määrästä.

– Olemme saaneet yhteydenottoja ilmastolakkoon liittyen ympäri Suomea, mutta en siitä sen enempää tiedä, sanoo puheenjohtaja Roosa Pajunen.

– Sen voin sanoa, että ilmastoasiat ovat nuorille tärkeitä.

Ilmastolakkoa järjestää Helsingissä Fridays For Future Suomi ja Turussa Ilmastolakko Turku. Mutta myös yksittäisiä toimijoita on, sanoo Pajunen.

– Nuoret lähtevät usein omatoimisesti, ihan yksityishenkilöinä, lakkoilemaan ilman mitään erillistä järjestäjätahoa.

Suomen Lukiolaisten liitto on ilmastolakon arvojen takana.

– Olemme kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen pysäyttämisen takana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?