Santahaminassa järjestetään kesällä historiallinen taisteluharjoitus – brittikomppania saapuu Suomeen

Julkaistu: , Päivitetty:

Britannia ja Suomi harjoittelevat kesällä nopean toiminnan JEF-joukkojen yhteistyötä.
Britannia lähettää alkukesästä Suomeen komppanian verran sotilaita harjoittelemaan kaupunkisotaa Santahaminassa. Harjoitus on osa Kaartin jääkärirykmentin niin sanottua loppusotaa – ja sikäli historiallinen, ettei Britanniasta ole aiemmin tullut Suomen maaperälle yhtä suurta yhtenäistä harjoitusjoukkoa.

Pääesikunnasta ei keskiviikkona voitu vielä vahvistaa, mistä joukko-osastosta Britannia irrottaa osaston Suomeen.

– Kysymys on Kaartin Jääkärirykmentin täysin normaalista kesäkuun loppuharjoituksesta Sapelista, johon liittyisi keskustelujen mukaan isobritannialainen komppania. Yksityiskohdat selviävät myöhemmin, kertoi puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen IS:lle.

Yhteinen kaupunkisotaharjoitus on osa Suomen ja Britannian JEF-puolustusyhteistyötä. JEF eli Joint Expeditionary Force on brittivetoinen, ketterästi liikkeelle lähtevä ja Nato-yhteensopiva nopean toiminnan taistelujoukko, johon Suomi liittyi kesäkuussa 2017.

Kaartin jääkärirykmentin loppusotaharjoituksen aktiivinen vaihe on 3. – 10. kesäkuuta. Sapeliin ottaa osaa alustavien tietojen mukaan yhteensä noin 800 sotilasta.

Sapeli-harjoitukseen liittyvä rakennetun alueen taisteluharjoitus kulkee virallisissa asiakirjoissa lyhenteellä UWFEX (engl. Urban Warfare Excercise). Se hyväksyttiin puolustusvoimien kansainväliseen harjoitusohjelmaan viime vuonna.

Santahaminassa on alue erityisesti kaupunkisodankäynnin harjoittelua varten. Aiemmin siellä ovat harjoitelleet muun muassa Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaat.

Britannian kovissa paikoissa olleet ammattisotilaat, heidän suomalaiset kollegansa ja varusmiehet voivat Santahaminassa ottaa oppia toisiltaan, pyrkien aitoon sparraukseen. Suomalainen kaupunkiympäristö ei ole aivan samanlaista kuin muualla Euroopassa, ja brittien tiedetään keräävän mielellään kokemuksia harjoituksissa ulkomailla.

Britannia on muutenkin vahvasti mukana Itämeren alueen sotaharjoituksissa ensi keväänä ja kesänä. JEF-yhteistyöhön kuuluva Baltic Protector -harjoituskokonaisuus alkaa Tanskan suunnalta touko-kesäkuussa. Sen toinen osa liittyy perinteiseen BaltOps-meriharjoitukseen kesäkuussa. Kolmannessa osassa heinäkuun alkuviikoilla harjoitellaan Baltian maissa. Brittisotilaat ottavat tuolloin osaa muun muassa Viron puolustusvoimien pääsotaharjoitukseen.

Puolustusministeriön mukaa Suomi osallistuu tähän Baltic Protector -harjoituskokonaisuuteen esikuntaupseerien voimin. BaltOps-meriharjoitukseen puolestaan lähtee Suomesta miinalaiva.

JEF-yhteistyötä pidetään käytännössä ehkä merkittävimpänä osana Suomen verkottuvaa puolustusta, joka perustuu omaan uskottavaan suorituskykyyn ja yhteistyöhön samanmielisten läntisten kumppanimaiden kanssa. JEF-aloitteeseen on liittynyt Britannian lisäksi kahdeksan pohjoisen Euroopan maata: Hollanti, Ruotsi, Tanska, Norja, Viro, Latvia, Liettua ja Suomi. JEF-joukkojen maksimikooksi on rajattu 10 000 sotilasta.

JEF:n lisäksi Suomi on mukana Saksan ja Ranskan puolustusaloitteissa ja tekee yhteispohjoismaista puolustusyhteistyötä Nordefco-ryhmän kautta. Kolmikantaisesti olemme yhteistyössä Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa sekä vielä erikseen kahdenvälisessä yhteistyössä Ruotsin kanssa. Näiden yhteistyömuotojen lisäksi Suomi on puolustusliitto Naton erityinen kumppani.