Ruokavirasto IS:lle: Tuontikoiran mukana tulevat taudit voivat tarttua perheenjäseniin

Julkaistu:

Romaniasta Suomeen tuodusta koirasta löydetty tuberkuloosibakteeri nosti jälleen esiin tuonnin vaarat. Koiran tuojalla on aina vastuu mahdollisista koiran tautien tarttumisesta.
Suomeen tuodusta koirasta löytyi bakteeri, joka aiheuttaa ihmisellä tuberkuloosia. Tautilöydös varmistettiin koirasta sen jälkeen kun se oli lopetettu. Romaniasta Suomeen tuotu koira ehti olla Suomessa noin kaksi vuotta ja sairastaa pitkään.

Bakteeri ei tartu helposti, vaan se vaatii tyypillisesti pitkäaikaisen läheisen kontaktin ennen kuin tarttuu eläimestä tai ihmisestä toiseen. Ruokaviraston mukaan tuberkuloosibakteerilöydös ei ole yleinen.

Ilta-Sanomat kysyi asiantuntijalta, mitä riskejä on koiran tuomisessa ulkomailta Suomeen.

– Koirien tuonti Suomeen on lisääntynyt viime vuosina ja se tulee todennäköisesti lisääntymään entisestään. Tuontiin liittyy aina muitakin riskejä, ruokaviraston erikoistutkija Veera Karkamo kertoo Ilta-Sanomille.

– Tuontikoiran mukana tulevat taudit voivat tarttua perheenjäsenten lisäksi koiran kanssa kontaktissa olleisiin muihin henkilöihin ja eläimiin, hän sanoo.

Karkamon mukaan koiran ulkomailta tuova ei välttämättä huomaa, että vaikka koirien olot Suomessa ovat hyvät, tuontimaan tilanne voi olla ihan toinen.

– Koirat ovat kestäviä ja monesti vähäoireisia eläimiä eikä niiden tauteja välttämättä helposti huomaa. Koiran tuojalla on aina vastuu mahdollisista koiran tautien tarttumisesta, hän kertoo.

– Suomeen tuodulta koiralta vaaditaan lakisääteisesti vain todistus voimassaolevasta raivotautirokotteesta sekä ekinokokkiloislääkityksestä. Sairasta koiraa ei saa tuoda.

Pentujen mukana tulee infektioita

Ruokavirasto on koonnut verkkosivuilleen tietoja koirien tuonnista aiheutuvista riskeistä.

Tiedoista selviää, että välittäjien Suomeen tuomien pentujen ravitsemustila on usein heikko ja pennut kärsivät usein kuljetuksen aiheuttamasta stressistä.

Epäsiisteissä olosuhteissa pennut saavat herkästi ripulitauteja, joita ovat esimerkiksi kokkidioosi, giardioosi ja kampylobakterioosi. Tartunnat paranevat yleensä hyvin yleiskunnon kohetessa, mutta ne voivat tartuttaa vastaanottopaikassa muita pentuja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt