Kansanedustajaksi pyrkivällä HUS:n ex-pomolla uusi virka HUS:lla: 1,913 h/viikko

Julkaistu:

Kansanedustajaksi pyrkivä Aki Lindén tekee edelleen töitä HUS:lle.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä HUS on kaikessa hiljaisuudessa tehnyt viranhoitomääräyksen HUS:n entisen toimitusjohtajan Aki Lindénin kanssa.

Lindén jätti toimitusjohtajan tehtävän joulukuun lopulla. Lindén pyrkii kansanedustajaksi Varsinais-Suomesta sosiaalidemokraattien riveistä.

Viesteissään Lindén tuo esille, että HUS:n ajat ovat ohi. Sosiaalisessa mediassa hän ilmoittaa, että 1.1.2019 alkaen hän twiittaa terveysvaikuttajana ja yhteiskunnallisena keskustelijana.
Viranhoitosopimuksen mukaan kyseessä on määräaikainen ylilääkärin virka. Lindén on virkasuhteessa HUS:n kanssa 7.1.–30.4.2019.

Työaikaa Lindénillä on 1,913 tuntia viikossa. Palkkaus määräytyy ylilääkärin peruspalkan pohjalta, joka on 6 576,28 euroa kuukaudessa. Lindénille maksetaan 5 prosenttia palkasta eli 328,81 euroa kuukaudessa.

Onko Aki Lindénin työsuhde jatkunut HUS:ssa, hallintojohtaja Lauri Tanner?

– Hänellä on ollut sivutoimi meidän sydän- ja keuhkokeskukseemme, hänellä on neljän kuukauden sisäinen konsulttitehtävä.

Työaika on 1,913 tuntia viikossa, mitä hän oikein tekee?

– Hän on pitänyt yhden seminaarin ja hän on ollut johtajan sparraajana eli sisäisenä konsulttina. Korvaus on mitoitettu työajan mukaan.

Jos Lindén toimii konsulttina, miksi hänelle ei makseta kertakorvausta?

– Sen olisi varmaan voinut niinkin tehdä, että se olisi ollut tuntityönä. On syystä tai toisesta tehty tällaisena, että siinä on pieni kuukausikorvaus.

– On ehkä makuasia, miten siinä halutaan toimia. Siinä on hyödynnetty yhtä vakanssipohjaa ja sitä kautta maksettu palkkaa. Se on varmaan ensimmäinen tapa, joka on tullut mieleen.

Miksi viranhoitomääräys ei ole ollut julki missään, vaikka HUS kertoo avoimesti muista nimityksistä?

– Meillä rekrytoidaan erilaisia sijaisia ja määräaikaisia koko ajan eri puolilla, eikä niitä erityisemmin julkisteta.

– Se, että entinen johtaja tekee jonkin projektin loppuun, en tiedä, miten tavallista se on. Mutta ei se ole kiellettyäkään, jos siihen on kiinnostusta ja hyötyä yksikössä.

Voiko sopimuksen ansiosta Lindén käyttää HUS:n sähköpostia vaalityön aikana?

– Hänellä on HUS:n kone vielä jonkin kuukauden, koska hän on mukana HUS:n historiatoimikunnassa.

– Olen ymmärtänyt, että hänellä on tarkoitus kirjoittaa jotain tulevaan historiikkiin. Hänelle jäi vanha kone sitä varten vielä joksikin kuukaudeksi käyttöön. Siinä on varmaankin mukana sähköposti.

Aki Lindén, oletteko vielä HUS:n palkkalistoilla?

– Olen 5 prosentin osuudella HUS:n palkkalistoilla. En ole enää HUS:n toimitusjohtajana enkä HUS:n nimissä enää esiinny.

Minkälainen työsuhde on kyseessä?

– Olen auttanut HUS:n sydän- ja keuhkokeskusta heidän toiminnassaan, olen pitänyt heille luentoa ja konsultoinut heitä. Palkka on 350 euroa kuukaudessa, mutta se on kolmeksi kuukaudeksi.

– Olen jokaiselle kuukaudelle tehnyt jotain. Ei tässä ole mitään outoa eikä kummallista. Palkka vastaa yhtä työpäivää kuukaudessa.

Kun on työsopimus, onko silloin mahdollista käyttää HUS:n sähköpostia?

– Meillä emeritus-henkilöillä on mahdollisuus käyttää sähköpostia. Minulla on HUS:n tietohallintojohtajan lupa. Meillä on eläkkeelle siirtyneitä ylilääkäreitä ja professoreita, joilla on tietyn siirtymäajan käytössä sähköposti.