Miksi Helsingin ytimen asukkaat joutuvat maksamaan lisää joukkoliikenteestä? 7 kysymystä HSL:n jättiuudistuksesta

Julkaistu:

Helsingin seudun joukkoliikenteen lippujen hinnoittelu muuttuu 27. huhtikuuta. Samalla otetaan käyttöön uudet vyöhykkeet.
HSL:n joukkoliikenteen lippujen hinnoittelu muuttuu 27. huhtikuuta, kun uudet vyöhykkeet korvaavat kuntarajoihin perustuvat lippualueet. Tämä tarkoittaa, että sisäiset, seutu- ja lähiseutuliput jäävät historiaan, ja lippu ostetaan vyöhykkeille ABCD.


– Uudistuksen on tarkoitus selkeyttää systeemiä. Nyt saamme selkeät lipputuotteet ja hyödykkeet. Matkustajakin hahmottaa jatkossa paremmin joukkoliikennettä, kommentoi HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

Kysymyksiä uudistuksesta on tullut kuluttajilta Rihtniemen mukaan pitkin matkaa. Jokaiseen pääkaupunkiseudun talouteen jaetaan uudistuksen yhteydessä aiheesta infolehti.


IS kokosi vastaukset seitsemään kysymykseen uudistukseen liittyen.

1. Mitkä vyöhykkeet?

Näin liput tulevat muuttumaan:
 • Helsingin sisäinen -> AB
 • Espoon ja Vantaan sisäiset -> BC
 • Seutulippu -> ABC
 • Kerava–Sipoo–Tuusula -> D
 • Kirkkonummi–Siuntio -> D
 • Lähiseutu 2 -> BCD
 • Lähiseutu 3 -> ABCD
2. Asun ja käyn töissä Helsingissä A-vyöhykkeen alueella, enkä liiku muilla vyöhykkeillä. Miksi minulla täytyy olla AB-vyöhyke kuukausikortissa? Tuleeko siitä lisäkustannuksia?

– Ennen samalla alueella liikkuminen maksoi 54,70 euroa, uudistuksen myötä hinta on 59,79 euroa – viisi euroa lisää. A-vyöhykettä ei ole tehty omaksi vyöhykkeekseen, sillä se on sellaiseksi liian pieni. Alueella asuu 250 000 henkilöä, kun taas B-vyöhykkeellä asuu 350 000 asukasta, sanoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

– AB-vyöhykkeen kuukausilippu maksaa 53 euroa kuussa, jos tähän sitoutuu 12 kuukaudeksi.

Matkakortilla ostettu 1,70 euron arvoinen pelkästään raitiovaunussa käynyt ratikka-kertalippu poistuu myynnistä.

3. Asun Helsingissä ja kuukausikorttini on jatkossa muotoa AB. Pian minulla on kuitenkin asiaa Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Miten toimin, että saan yksittäisen lipun toiselle vyöhykkeelle?

Ota lisävyöhykelippu käyttöösi lentoasemalle mennessäsi. Esimerkiksi AB-kausilipun haltija voi ostaa edullisesti lentokentälle mennessään C-lisävyöhykelipun, jonka hinta on 2,50 euroa.

4. Miten uudistus vaikuttaa erikoisryhmiin?

Uudistus suosii opiskelijoita, liikuntarajoitteisia, nuoria ja yli 70-vuotiaita.

Yli 70-vuotiaat saavat 50 prosentin alennuksen HSL-kortilla ostettavista arvo- ja lisävyöhykelipuista kaikkina päivinä klo 9–14 alkaville matkoille. Asiakkaan tulee käydä palvelupisteessä päivittämässä asiakasryhmänsä HSL-kortilleen.

Liikuntarajoitteisten alennusprosentti yhtenäistetään 50 prosenttiin.

Lastenlipun ikäraja nousee 17 vuoteen.

Opiskelijoiden alennusoikeutta laajennetaan. 30 vuoden ikäraja ja vaatimus opintotuki-päätöksestä poistetaan. Jatkossa opiskelijat saavat kausilipuista 45 prosentin alennuksen, eikä alennusta enää myönnetä arvolipuista.


5. Seutulippuni vaihtuu automaattisesti ABC:ksi, vaikka en edes liiku Helsingissä. Miten saan hyvityksen ja vaihdettua vyöhykkeeni BC-lipuksi?

Asioi HSL:n palvelupisteellä, josta ABC-vyöhyke saadaan muutettua BC:ksi. Hyvitetty erotus siirretään rahana arvoksi matkakortille.

6. Mitä pitää ottaa huomioon ennen 27. huhtikuuta?

Vanha matkakortti täytyy vaihtaa uuteen siniseen tai HSL-sovellukseen ennen huhtikuun 27. päivää, sillä vihreällä kortilla ei voi matkustaa uusilla vyöhykkeillä. Kortin vaihtaminen on maksutonta vyöhykkeiden käyttöönottoon asti.

Lisäksi tekstiviestilipun myynti päättyy. Kertalipun voi jatkossa tilata mobiilisovelluksen kautta.


7. Miten uudistus näkyy kuluttajan kukkarossa?

– Jos seutulippu vaihtuu ABC-lippuun, kuukausilippu on euron kalliimpi, kuin vanhan systeemin aikaan. Monien seutulipun käyttäjien matkakustannukset laskevat, koska jatkossa monille riittää seutulipun sijaan AB- tai BC-lippu. Tämä tarkoittaa lähes 47 euron eli 44 prosentin säästöä 30 vuorokauden kausilipussa, sanoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

Kausiliput 30 vrk

AB/BC/D 59,70€

ABC 107,50€

CD 98€

BCD 115,80€

ABCD 156,40€

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt