Naistenklinikalla synnyttäneellä todettu tuberkuloositartunta – useat vastasyntyneet saattaneet altistua

Naistenklinikan tietoon on tullut tartuttavaa tuberkuloosia sairastava, klinikalla kuun vaihteessa synnyttänyt henkilö.

Synnytyssali Naistenklinikalla Helsingissä.

13.3.2019 12:10

Helsingin Naistenklinikalla on hiljattain synnyttänyt tuberkuloosia sairastava henkilö.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan ainakin osalle helmi-maaliskuun vaihteessa Naistenklinikalla synnyttäneille tai siellä oleskelleille perheille on ilmoitettu tuberkuloosin tartuntariskistä. Ilta-Sanomien tietojen mukaan tuberkuloositartunnalle on saattanut altistua ainakin Naistenklinikan osastolla 61.

Klinikalla tuolloin vierailleita perheitä on pyydetty aloittamaan vastasyntyneille lapsille kolmen kuukauden mittainen tuberkuloosilääkitys. Vastasyntyneille ei ole olemassa valmista tuberkuloosilääkettä, mutta sitä valmistetaan erikseen tartunnalle altistuneille lapsille. Perheiden pitää kolmen kuukauden ajan noutaa lääkeannoksia tietyissä erissä.

– Tietoomme on tullut tartuttavaa tuberkuloosia sairastava, hiljattain synnyttänyt henkilö. Heti, kun tällainen tieto on tullut meille, olemme ryhtyneet normaaliohjeistuksen mukaisesti kartoitustoimiin ja tartuntatoimiin. Tällä hetkellä meillä on selvitykset käynnissä, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) infektiosairauksien erikoislääkäri Sanna Isosomppi kertoo Ilta-Sanomille.

Tapauksesta selviää lisää myöhemmin. Asian tiimoilta pidetään tänään kokous.

Tuberkuloosi on infektiotauti, joka yleisimmin ilmenee keuhkoissa. Tuberkuloosi tarttuu ilmassa olevien pienten pisaroiden välityksellä. Se on maailmanlaajuisesti yksi kansanterveydellisesti ja kansantaloudellisesti merkittävimmistä sairauksista.

Suomessa tuberkuloosi on harvinainen, ja siihen sairastuvat kantasuomalaisista pääasiassa iäkkäät henkilöt.

Juttua korjattu 13.3. klo 14.03. Tuberkuloositartunnalle on saattanut altistua osastolla 61. Ei osastolla 6, kuten virheellisesti kerrottiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?