Ikätoverit kiusaavat Niklasta, 5, jolla on vaikea sairaus – kiusaajan vanhemman käsittämätön reaktio oli äidille kaikkein pahinta

Julkaistu:

Viisivuotias Niklas on vaikeasti sairas, mutta ei anna sen haitata.
Niklas Karinkanta on viiden ikävuotensa aikana joutunut käymään läpi jo 13 eri leikkausta. Niklaksella on Prader-Willin syndrooma, joka on aiheuttanut hänelle esimerkiksi erittäin vaikean skolioosin ja lievän kehitysvamman.

Niklas ei kuitenkaan tästä piittaa, vaan on iloinen ja innokas leikkijä. Muita lapsia sairaus kuitenkin tuntuu Niklaksen äidin, Kristiina Karinkannan mukaan haittaavan.

– Nyt kun Niklas ei ole enää vain vauva, joka istuu rattaissa, niin kiusaamista alkaa nyt olla jo aika paljon. Siihen törmää lähes joka paikassa.

– Lapset hyvin herkästi ottavat Niklaksen kohteekseen, koska hän on erinäköinen, erilainen, lihava ja liikkuu huonosti selkäongelmiensa takia, Kristiina kertoo Ilta-Sanomille.


Erittäin vaikean skolioosin takia Niklaksen selkäranka oli syntyessä korkkiruuvilla ja siinä oli 103 asteen kierouma. Prader-Willin syndrooma on harvinainen geneettinen oireyhtymä, joka aiheuttaa esimerkiksi sen, että Niklaksen aivot eivät tunnista kylläisyyttä.

Niklas ei myöskään ole vielä täysin oppinut puhumaan, mutta kommunikoi sujuvasti osoittelemalla ja huudahtamalla “mää” tai “joo”.

Niklas pitää hyvin omia puoliaan

Joissain tapauksissa lapset ovat estelleet Niklaksen liikkumista kiipeilytelineissä tai tulleet irvistelemään Niklaksen eteen.

– Osa lapsista on tietenkin myös vain halunnut leikkiä Niklaksen kanssa, Kristiina muistuttaa.

Ulkomailla on sattunut hurjempia kiusaamistapauksia. Kristiina kertoo, että on tapauksia, joissa lapset ovat potkineet hiekkaa Niklasta kohti tai näyttäneet tälle kieltä.

Pahinta äidin mukaan on kuitenkin se, että vanhemmat eivät puutu kiusaamiseen. Kristiina kertoo, että hän on useasti huomauttanut kiusaajien vanhemmille asiasta, mutta useimmiten tähän ei reagoida mitenkään.

– Kerran ABC:llä tyttö tuli karjumaan Niklaksen naamaa päin, johon Niklas reagoi sanomalla, että ‘ei ei ei’, mutta tyttö vain jatkoi kiusaamista.

– Sanoin sitten vanhemmille, että ei noin voi tehdä, vaan kaikkien pitäisi antaa leikkiä rauhassa. Toinen vanhemmista vastasi, että eivät voi asialle mitään, koska heidän lapsensa ei ole koskaan ennen tavannut erityistä lasta, Kristiina kertoo harmitellen.

Äidin mukaan Niklas suhtautuu kiusaamiseen hyvin täpäkästi. Yhdessä tapauksessa poika oli mennyt itse toruen heristämään sormeaan kiusaajien vanhemmille.


Äidin toive: Erityislapset tavallisten sekaan

Kristiina on kuitenkin huomannut, että yksi keino auttaa kiusaamisen hillinnässä.

– Kun lapsille kerrotaan, että mikä Niklaksella on, niin kiusaaminen helpottaa.

– Esimerkiksi kun päiväkodissa matkittiin Niklaksen kävelyä vaappumalla, niin kun lapset saivat tietää, että Niklakselta on viisi kertaa selkä leikattu, niin kyllä he sitten ymmärsivät lopettaa.

Kristiina uskoo, että mitä enemmän erityislapsista kerrottaisiin ja mitä enemmän he olisivat nähtävillä tavallisten lasten arjessa niin sitä vähemmän olisi kiusaamistapauksia.

Äiti toivoo, että erityislapset voisivat helposti käydä koulua tavallisten lasten kanssa. Niklasta vanhemmat eivät halua laittaa tavalliseen kouluun kiusaamisen pelossa, mutta poika käy tavallista päiväkotia.

Teknologia avuksi

Nyt Niklas on saanut avukseen puhetabletin, jonka tarkoituksena on helpottaa kommunikaatiota Niklaksen ja muiden välillä. Laitetta painelemalla hän pystyy kertomaan paremmin ajatuksistaan.

Kristiina kertoo, että Niklas vielä opettelee laitteen käyttöä, mutta osaa jo muodostaa joitain lauseita laitteen avulla.

– Siihen piti tulla pienen pojan ääni, mutta laitetta ei saatukaan pienen pojan äänellä toimivaksi, niin nyt laite puhuu sitten miehen äänellä, Kristiina naurahtaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt